Misija Latvija: Vojaki pametnejši od generalov?

Misija Latvija: Vojaki pametnejši od generalov?

Piše: Valeri Kochmann

Lahko bi bila pravzaprav tudi blaga gripa. Morda gre za protest, ker vojaki domnevno ne vedo, koliko bodo plačani za misijo? Ali pa tudi, da vojaki ne želijo na predvideno NATO misijo “za odvračanje ruske grožnje” v Latvijo.

Te dni je javnost izvedela, da je bil prevelik del enote – ki jo junija nameravajo poslati v Latvijo – na bolniški. Zato kontingent ni mogel izvesti urjenja, vključno s preverjanjem sposobnosti. Pojavljajo se ugibanja, ali gre za vojaški protest, zaradi nejasnosti okoli višine mesečnih plač na misiji. Pomisleki so tudi v povezavi z mednarodnimi obveznostmi slovenske vojske v Natu.

Mednarodne obveznosti Slovenije v NATU, ki jih ni

Ni točke, ki bi zavezovala slovenske vojake na misije v druge države podpisnice Nato-Severnoatlantske pogodbe, če niso te države napadene z oboroženo silo (5. člen). Medtem ko so se številne članice (12 od 28 držav, med njimi: Češka, Slovaška, Madžarska, Španija in Portugalska) NATO pakta prav na tej podlagi odpovedale sodelovanju na misiji v Latviji, v Sloveniji morda ne beremo mednarodnih pogodb?

Misija v Latviji bo davkoplačevalce stala 14 milijonov evrov, povzema izjavo Združene levice RBTH Slovenija. Omenjena poslanska skupina pravi, da v državnem zboru niti ne vedo dobro, zakaj bi poslali vojake v Latvijo. Odločanje o tem je potekalo za zaprtimi vrati in tako rekoč brez pristanka javnosti.            

Do trikrat višje plače za misije v tujini

Mesečni zaslužek v vojski je od 666 do 1.090 evrov, kakor je pred dobrim letom pojasnjeval obramboslovec Klemen Grošelj. Na misijah v tujini in tudi na konkretni v Latviji, je po podatkih RTV tudi trikrat višji. Za misijo v Latviji naj bi vojaki prejeli približno 3000 evrov. V primeru, da se misija obravnava kot mednarodna vaja vojaki dobijo polovico manj, se pravi okoli 1.500 evrov.

Vojaki pametnejši od generalov?

Najemniška vojska se bori za plačilo in za najvišjega ponudnika, to vedo vsi generali. Je razlog za zastoj pri naboru za misijo v Latviji dejansko nejasnost glede plačila? Nas potemtakem mora skrbeti neizpolnjevanje mednarodnih pogodb? Ali ne bi bilo bolje, če bi se vprašali, kako bi ista vojska branila Slovenijo, ker je tu plača trikrat nižja?

Morda so slovenski vojaki prebrali pogodbo z Natom in presodili, da je misija v Latviji vojaško neutemeljena? Je medijsko spraševanje odveč, ker so vojaki prehlajeni?

V vsakem primeru je stanje odraz vodstva vojske, ki nima avtoritete glede katerikoli izmed izpostavljenih treh točk.

Magna Steyr: Potreben je vseslovenski upor!

Magna Steyr: Potreben je vseslovenski upor!

Hoče: Umazano industrijo na najboljšo zemljo?

Hoče: Umazano industrijo na najboljšo zemljo?