Francija: Predsedniški boj bo med sredino in skrajno desnico

Francija: Predsedniški boj bo med sredino in skrajno desnico

Kot poroča nacionalna televizija Slovenije sta se v drugi krog francoskih predsedniških volitev uvrstila kandidatka skrajne desnice Marine Le Pen in sredinski Emmanuel Macron.

39-letni Macron, nekdanji gospodarski minister, naj bi prejel 23,7 odstotka glasov, 48-letna Le Penova, vodja Nacionalne fronte, pa 21,7 odstotka. Kdo je osvojil tretje mesto, še ni jasno, saj so izidi zelo tesni.

Macron in Le Penova se bosta pomerila v drugem krogu volitev, ki bo 7. maja.

Visoka udeležba na volitvah

Do 19. ure je svoj glas oddalo 77 odstotkov volivcev, kar je za odtenek manj kot leta 2012, a še vedno je bila udeležba za 20 odstotkov višja od predsedniških volitev v ZDA novembra lani.

Tokrat so predsedniške volitve v Franciji prvič potekale v času izrednih razmer, ki so v državi v veljavi od terorističnih napadov novembra 2015. Za varnost skrbi več kot 50.000 policistov, ob podpori 7000 vojakov, ki so del varnostne operacije, vzpostavljene po terorističnih napadih januarja 2015.

Tudi volilna kampanja se je iztekla v znamenju četrtkovega terorističnega napada, ko je napadalec na Elizejskih poljanah ubil dva policista. Pariške oblasti so zato vsakemu volišču ponudile možnost dodatnega varovanja.

Na družbenih omrežjih so aktivni predvsem privrženci Le Penove, ki sredinskemu kandidatu Macronu očitajo predvsem to, da je podrejen finančnim interesom bank, pred nacionalnim interesom, ki naj bi ga zastopala Francija.

Morda pa se bo Francija tudi kaj naučila iz spoznanja ob izvolitvi Donalda Trumpa, ki ga je javno večkrat podprla tudi Marine Le Pen. Kljub izraziti domoljubni retoriki je Trump po izvolitvi dokazal, da je zmožen povečati le vojaški proračun in da v ničemer ne odstopa od imperialistične paradigme ameriške politike.

Shod ali sramota za znanost?

Shod ali sramota za znanost?

Zahodni mediji prezrli načrtni umor 68 otrok

Zahodni mediji prezrli načrtni umor 68 otrok