Zahodni mediji prezrli načrtni umor 68 otrok

Zahodni mediji prezrli načrtni umor 68 otrok

Piše: Valeri Kochmann

Neodvisna novinarka Eva Bartlett piše da zločinom, ki jih zakrivijo “zmerni” uporniki v Siriji, ne sledi primeren medijski, kot tudi ne politični diskurz. Takšen, pravi, je tudi kontekst grozovitega poboja civilistov, med katerimi je bilo veliko otrok in ki se je zgodil 15. aprila v Siriji. Teroristi so podtaknili bombo na avtobus(e) med evakuacijo prebivalcev iz mest Foua in Kafraja (v območju Idliba, ki je pod kontrolo islamskih skrajnežev). Bartlettova poroča o več kot sto žrtvah napada. 

Odgovorne teroristične skupine financirajo zahodne vlade, izpostavi Bartlettova in sklene, da zato njihovi zločini niso objektivno predstavljeni v kontekstu zahodnih medijev.

Očividka poboja, ki se je na evakuacijski poti zgodil v Rashidinu (okolica Alepa), opiše brutalno obnašanje tako imenovanih “zmernih” upornikov, za katere pravi, da so odgovorni za napad. Ko so avtobusi odpeljali prebivalce iz obleganih mest in prešli kontrolne točke pod sirsko vojsko, so jih začeli oblegati “zmerni” uporniki. Slednji so se obnašali ustrahovalno in zaničljivo, streljali so tudi v vetrobranska stekla.

Teroristi so pred detonacijo bombe po pričevanju očividcev s čipsom v okolico avtobusa zvabljali otroke.  V napadu je umrlo 68 otrok, in kot navaja Polona Frelih za RBTH Slovenija, so bili otroci vnaprej izbrana tarča napada. Frelihova sicer problematizira minimalizacijo tragedije s strani zahodnih množičnih medijev ter s slednjim kontekstualno povezane politične manipulacije.

Tudi novinarka Whitney Webb za Mint Press News opisuje selektivno poročanje, izpuščanje dejstev in potencialno nekredibilne vire pri poročanju zahodnih medijev o napadu v Rashidinu. Večina zahodnih medijev je zaključila, da ni dokazov, da bi za napad bili odgovorni "uporniki" (slednjim se sicer pripisuje tudi napad na pet evakuacijskih avtobusov, decembra 2016), oziroma da nobena skupina ni prevzela odgovornosti. Medtem, izpostavi Webbova, pa so taisti mediji, kljub pomanjkanju dokazov in zaenkrat nejasnim potekom kemičnega napada v Idlibu, odgovornost za slednje nemudoma pripisali sirskim oblastem.

Francija: Predsedniški boj bo med sredino in skrajno desnico

Francija: Predsedniški boj bo med sredino in skrajno desnico

Indija - Resničnost gensko spremenjenega bombaža

Indija - Resničnost gensko spremenjenega bombaža