Taborišča za geje ali obračun z Rusijo?

Taborišča za geje ali obračun z Rusijo?

Smo priča izrabljanju LGBT skupnosti za mednarodno politično obračunavanje? Podobnim obtožbam, le da so te sadaj veliko hujše - koncetracijska taborišča za istospolne, smo bili priča v času olimpijskih iger v Rusiji. Hudim obtožbam, protestom in bojkotom Rusije, ki je bila obtožena neprimernega ravnanja z LGBT osebami, ni bilo možno ugovarjati, zaradi srdite medijske gonje. Brian M. Heiss, LGBT aktivist iz ZDA je zato položaj LGBT skupnosti v Rusiji leta 2014 natančno analiziral in ugotovil, da položaj omenjene skupnosti ni takšen, kot so ga prikazovali mediji.

Čečenija kot država, ki ima večinsko muslimansko prebivalstvo, gotovo nima primerljive LGBT zakonodaje kot je v veljavi v Evropi. Vprašanje je, kako posamezne kulturne in verske skupnosti skrbijo za spoštovanje človekovih pravic. Vendar vsiljevanje izrazito ameriške politike LGBT, se je izkazalo za pogubno. Zanimivo je tudi, da ameriški in britanski mediji bolj aktivno ne problematizirajo, koliko LGBT oseb ubije in muči , Savdska Arabija. Morda zato, ker jim zahodni zavezniki prodajajo orožje v zameno za nafto?

Izpoved anonimnega geja brez dodatnih dokazov

»Zaradi suma, da je homoseksualec, so ga pridržali pripadniki varnostnih služb. Da bi iz njega izsilili priznanje, so ga pretepli s cevjo in mučili z elektrošoki. Skupaj z njim je bilo v sobi 30 ljudi. Sami varnostniki so jim povedali, da je tako ukazal voditelj Čečenije. Izdajati so morali druge pripadnike LGBT skupnosti,« je v začetku aprila poročala Ruska LGBT mreža.

RBTH Slovenija navaja, da je pričanje anonimnega geja nemudoma pograbila opozicijska Novaja gazeta, ki razen anonimnega vira za svoje trditve ni navedla nobenega drugega dokaza. Po njej so zgodbo povzeli tudi vodilni svetovni mediji, kar ni nič novega, ki razen anonimnega vira s spletne strani Ruske LGBT mreže o obstoju koncentracijskih taborišč svojih poročil prav tako niso podprli z nobenih dokazom.

Ruske organizacije za pravice istospolno usmerjenih financirajo ameriške ustanove, ki so samo lani vanje vložile skoraj dva milijona dolarjev. Denar prihaja od anonimnih donatorjev, največji sponzor, ki je javno znan, pa je ameriška Arcus Foundation.

Kot poroča RBTH Slovenija, je čečenski predsednik Ramzan Kadirov poročila o koncentracijskih taboriščih v Čečeniji označil »za informacijski napad«, ki uporablja »najbolj neprimerne metode za popačenje realnosti. Gre za poskuse, da bi spodkopali naš način življenja, tradicije in običaje«. Navedbe o taboriščih je označil za "lažne novice". Tudi tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov je dejal, »da ni kredibilnih informacij o umorih in zapiranjih istospolno usmerjenih v Čečeniji«. Dodal je, da Kremelj spremlja konflikt med časopisom Novaja gazeta in čečenskimi oblasti, ki jih je pozval, naj morebitne napačne navedbe spodbijajo izključno po zakoniti poti.

Verjetno kršenje človekovih pravic

Nekateri zahodni mediji so opravili svojo nalogo in preverili resničnost navedb o čečenskih istospolno usmerjenih. Drži, da so jim z veliko gotovostjo kršene človekove pravice, zelo možno je tudi, da so nekateri zaprti, vendar je vprašljivo, če zaradi spolne usmerjenosti ali zaradi drugih političnih bitk na tamkajšnjem prizorišču, predvsem v povezavi s skrajneži.

Indija - Resničnost gensko spremenjenega bombaža

Indija - Resničnost gensko spremenjenega bombaža

Kemični napad ali zrežiran povod za ameriško invazijo?

Kemični napad ali zrežiran povod za ameriško invazijo?