Pulitzer je mrtev kot Nobelova nagrada za mir

Pulitzer je mrtev kot Nobelova nagrada za mir

Časopis New York Times je za serijo člankov o Rusiji prejel Pulitzerjevo nagrado. “Pulitzer je mrtev, tako kot je mrtev profesionalizem številnih svetovnih medijev,” se je na podelitev novinarske nagrade Pulitzer, odzval novinar Anatolij Šarij, ki je moral zaradi kritike ukrajinske oblasti zbežati iz države, piše RBTH Slovenija.


Nagrado so prejeli novinarji New York Timesa, za članke o tem, kako Vladimir Putin razširja ruski vpliv v tujini, razkrivanje metod, med katerimi so umori in zloraba spleta. Nagrajene so bile reportaže o “vojski trolov”, zlomu strežnikov demokratske stranke in koristi, ki so jih Kremlju prinesla razkritja Wikileaksa.

Kot poroča Rossijskaja gazeta, je Rusija zanikala obtožbe ameriških tajnih služb o vmešavanju v ameriške volitve, omenjene obtožbe je zanikala tudi administracija Donalda Trumpa.

Nagrado sta prejela tudi konzorcij McClatchy in časopis Miami Herald, in sicer za objavo Panamskih dokumentov, kjer je osrednja osebnost prav tako Vladimir Putin, čeprav v dokumentih sploh ni omenjen. Celoten projekt Panamskih dokumentov med poznavalci odpira, kar precej vprašanj. Kajti viri financiranja teh razkritij so izrazito usmerjeni v podpiranje ameriške imperialistične politike.

Nagrade podeljujejo sabi sebi!

New York Times je letos prejel tri nagrade in je poleg Wall Street Journala in Washington Posta med največjimi dobitniki nagrad v celotni zgodovini njenega obstoja.

Odgovorna urednica njegove spletne strani Sharij.net Olga Bondarenko je na Facebooku zapisala, da je prebrala le članek z naslovom Vse več nasprotnikov Kremlja konča v krsti, v katerem pišejo tudi o kritiku Kremlja z imenom Kara-Murza, ki je bil domnevno zastrupljen.

Bondarenkova izpostavlja, da NYT v svojem članku denimo ni opozoril, da so že preiskave v Franciji pokazale, da se je Kara-Murza v resnici predoziral z antidepresivi. “NYT to ne zanima. Imajo svoj cilj. Beremo dalje,“ je bila cinična Bondarenkova.

Zlovešče napovedi glede beguncev se uresničujejo

Zlovešče napovedi glede beguncev se uresničujejo

Podobnosti napada na Sirijo z ameriško invazijo na Irak

Podobnosti napada na Sirijo z ameriško invazijo na Irak