Ozadje protestov v Rusiji: Mladoletni plačani, da sodelujejo

Ozadje protestov v Rusiji: Mladoletni plačani, da sodelujejo

Foto: Tviter, Edward Snowden

Foto: Tviter, Edward Snowden

Neprijavljeni protesti, ki so v nedeljo, 26. marca, zajeli celo Rusijo, so se končali z aretacijami, Rbth Slovenija navaja število 900 pridržanih oseb (nekateri omenjajo število tisoč). Glavni povod shodov je ogorčenje nad korupcijo in položajem mladih v državi.

Aleksej Navalni, organizator omenjenih protestov, ki je hkrati najbolj izpostavljena osebnost ruske opozicije, je bil med shodi tudi pridržan. Med drugim tudi Guardianov dopisnik, za katerega se zdi, nekateri poročajo, da je aretacijo pravzaprav želel doseči.

Organizator Navalni mora za neorganizirani protest plačati globo v višini približno 300 evrov, piše Alexander Mercouris za The Duran. Meni, da oblasti v Rusiji nikakor ne nameravajo iz njega ali njegovih podpornikov narediti mučenikov, čeprav si nemara slednji želijo obravnave, ki bi pritegnila več ogorčenja in s tem tudi podpore svetovne javnosti.

Mark Sleboda je opozoril tudi na precej očiten paradoks, da zahodni mediji podpirajo proteste proti predsedniku Vladimirju Putinu in s tem Alekseja Navalnega, ki je sicer vse, česar v dimenziji zahodne politike ne prenesejo: skrajno desno usmerjen, rasist, naklonjen orožju in podobno.

Duranov članek zato meni, da takšen opozicijski voditelj v Rusiji ne bo mogel navdušiti širših ljudskih množic.

Mercouris navaja, da Navalnega ruske oblasti obravnavajo z veliko mero zadržanosti. Njegovo kršenje zakona ni s temi protesti nič novega, to je počel že pred javnimi shodi.

Uradno stališče Kremlja do protestov je, da organizator zavaja ljudi z neprijavljenimi shodi: »Ne moremo spoštovati ljudi, ki z obljubo plačila za udeležbo na protestu in za aretacijo zavajajo mladoletne. Z vabljenjem na neprijavljene proteste jih ogrožajo.« Dmitri Peskov, uradni predstavnik Kremlja je povedal, da imajo za svoje izjave tudi dokaze. Hkrati je Peskov poudaril, da bodo oblasti izraženo nestrinjanje civilne družbe, ki je bilo zapisano v geslih   obravnavale kot kritiko, ki so jo dolžni upoštevati.

Kot kaže, shod v Moskvi ni imel dovoljenja, meste oblasti so ponudile dve alternativni možnosti kraja civilnega protesta, vendar predloga organizator ni želel sprejeti.

Po pričakovanjih, se so se seveda oglasile tudi ameriške oblasti, predstavnik Bele hiše je pozval, k izpustitvi pridržanih protestnikov. Svoje nestrinjanje s policijsko obravnavo protestnikov je izrazil na tviterju tudi Edward Snowden, ki meni, da je policijska obravnava in aretacija novinarjev v vsakem primeru neprimeren in krivičen ukrep.

Zdi se, da je policijsko ukrepanje s strani ruskih oblasti dejansko pretirano, na drugi strani je takšen ukrep glede na številne sponzorirane shode in podpihovanje skrajnežev, realna grožnja varnosti. Podobne »demokratične revolucije«, financirane s strani tujih sponzorjev, kar smo lahko spremljati tudi v Ukrajini in na kar opozarjajo komentatorji, so se v minulih letih vedno končale na škodo civilistov.

»Hočete vojno?« ali česa o vzponu evropske desnice nočemo vedeti

»Hočete vojno?« ali česa o vzponu evropske desnice nočemo vedeti

Krvava dediščina Rockefellerjev - arhitekti globalne neenakosti

Krvava dediščina Rockefellerjev - arhitekti globalne neenakosti