Standing Rock - ameriška zgodovina se je ponovila!

Standing Rock - ameriška zgodovina se je ponovila!

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Kot poročajo aktivisti in mediji, so včeraj, 23. februarja, oborožene državne sile pregnale zadnje varuhe vode v kampu Oceti Sakowin in naselje zažgale. Torej staroselce in njihove podpornike, ki so miroljubno želeli ohraniti svoj rezervat pred napeljavo naftovoda (Dakota Acess Pipeline). Poleg tega, da gre za ozemlje, ki je sveto ljudstvu Sioux.

Dave Archambault II, ki zastopa ljudstvo Standing Rock Sioux, je zavrnil navedbe predstavnika Bele hiše, Seana Spicerja, ki trdi, da so bili predstavniki Bele hiše z njimi v stiku. Nasprotno, Archambault opozarja, da jih administracija predsednika Donalda Trumpa ni sprejela. Srečanje med njimi naj bi se zgodilo šele, ko je kongres že dovolil nadaljevanje gradnje in opustitev nadaljnjih ekoloških študij. Archambault je obsodil to ravnanje kot nemoralno in nelegalno. Zaradi razžalitve se sestanka ni udeležil, napovedali so tudi tožbo.

Uničenje kampa Oceti Sakowin je nazorno dejanje, da v ZDA ni pomembno, kdo je na oblasti, demokrati ali republikanci. Staroselci so še vedno drugorazredni državljani, ki so jim še vedno kršene temelje človekove pravice. Usta ameriške politike so polna demokracije, ki je ne privoščijo tistim, ki jih podlo izkoriščajo. Evropski priseljenci namreč niso bili toliko močnejši ali celo pametnejši od ameriških staroselcev, ne. Zgolj tako pokvarjeni, da so kršili vsak dogovor z njimi. Bistveno je, da ljudstvu Sioux ni omogočena suverenost in zaščita vode na ozemlju, ki mu pripada (1868 Fort Laramie Treaty).

Kontinuirana vladavina evropskih priseljencev na ameriškem kontinentu je antiteza vsakršni demokraciji.

Donald Trump tepta pravice staroselcev

Barack Obama je zaradi pritiskov javnosti in globalne podpore varuhom vode, začasno ustavil gradnjo naftovoda. Donald Trump je kot njegov naslednik preprečil izdelavo nadaljnjih študij o naftovodu skozi Severno Dakoto. Tudi on, kot vsi ameriški predsedniki pred njim, je grobo poteptal pravice staroselcev. Naftovod je biznis in v ZDA je morda to edino, kar je sveto.

Z lahkoto si predstavljamo, kako bi na podobne prizore odgovorile ZDA, če se ne bi dogajale pri njih doma.

Na koncu je v kampu Oceti Sakowin ostalo 46 ljudi, staroselcev in veteranov, ki so bili aretirani. Bodo deležni zaprtja v pasje kletke, ponižujočih policijskih preiskav ali zgolj sodbe zaradi mirnega protesta in zaščite narave?

Aretacije in pregoni aktivistov se ne dogajajo le v Severni Dakoti, temveč tudi na Floridi, kjer se prav tako gradi naftovod. Aktivistom grozijo s policijskimi psi, solzivcem in udarjanjem s kladivi po ceveh.

Only in America, da, samo ameriška politika je največja in najboljša v tem, da sebi dovoli vse, medtem, ko drugim očita vse mogoče.

Kdo ima težave? Aktivist ali policija? Foto: Twitter

Kdo ima težave? Aktivist ali policija? Foto: Twitter

Povsem neprimerno je tudi povzemanje slovenske državne televizije, ki piše, da so policisti lovili ljudi in odstranili naselje, kakor, da gre za računalniško igrico in ne kršenje pravic staroselcem. Nadvse grotesken element prevoda je, da jim je le en protestnik delal težave, ker je splezal na vrh stavbe. Težave ima očitno tudi nacionalna televizija z razumevanjem dogodka. Velike!

Brutalno razvrednotenje kampa Oceti Sakowin ni presenečenje, zgolj nadaljevanje krvave in zločinske zgodovine ZDA.

»Vesoljski štop« do Zemlji podobnih planetov

»Vesoljski štop« do Zemlji podobnih planetov

Svetovna nagrada za slovenskega kajakaša: »Ne jezovom na rekah in v glavah!«

Svetovna nagrada za slovenskega kajakaša: »Ne jezovom na rekah in v glavah!«