Svetovna nagrada za slovenskega kajakaša: »Ne jezovom na rekah in v glavah!«

Svetovna nagrada za slovenskega kajakaša: »Ne jezovom na rekah in v glavah!«

Rok Rozman v akciji. Foto: Jan Pirnat

Rok Rozman v akciji. Foto: Jan Pirnat

Rok Rozman je leošnji prejemnik zlatega vesla - World Paddle Awards. Nagrada zlato veslo je podeljena Roku Rozmanu za vodenje projekta Balkan Rivers Tour, ker gre za največjo akcijo ohranjanja rek v Evropi. Akcija je vključevala mirne proteste, peticije vladam in korporacijam ter opozarjanje medijev in lokalnega prebivalstva s predavanji in dogodki.

Izjemen projekt Balkan Rivers Tour je združil ljudi iz osemnajstih držav, ki so veslali na 23 rekah v 39 dneh, od 16. aprila do 18. maja 2016. Veslanje se je začelo na Savi v Sloveniji in zaključilo na Vjosi v Albaniji. Ekipi se je na poti pridružilo 500 veslačev in več kot 1500 aktivistov.

O nagradi zlato veslo

Nagrada zlato veslo je najvišje priznanje na področju kajakaštva, ki se podeljuje vsako leto. Zajema več kategorij, za tekmovalne, ekstremne in dosežke na področju javnega delovanja. Prejemniki nagrad so olimpijski in svetovni prvaki v tekmovalnem kajakaštvu, rekorderji v ekstremnem kajaku in najbolj zaslužni na področju delovanja ozaveščanja javnosti v povezavi z veslaškim športom. Prav na tem področju je bil nagrajen Rok Rozman. Nagrada zlato veslo gre tako prvič v Slovenijo, čeprav so bili zanjo že nominirani naši vrhunski športniki.

»Ne jezovom v rekah in v glavah!«

Projekt Balkan Rivers Tour je lokalni in svetovni javnosti predstavil razsežnosti škode, ki jih povzroča zajezitev zadnjih divjih rek Evrope. Podatki o nameravanih gradnjah hidroelektrarn predvidevajo kar 2700 jezov na področju Slovenije in Balkana, 113 jezov je umeščenih celo v nacionalne parke. Ekipi mladih fantov in deklet je s temi informacijami uspelo ozavestiti javnost, da je življenje na in ob reki, nekaj, kar je nemogoče nadomestiti. Ptice, ribe in čistost rek so najpomembnejša naložba v 3. tisočletju. Balkan Rivers Tour poudarja pomen biotske raznovrstnosti in kakovosti bivanja ob prosto tekočih rekah, ki ima poleg ekološke tudi turistično vrednost.

Nagrajeni projekt Balkan Rivers Tour problematizira množično gradnjo jezov na rekah v Sloveniji in Balkanu, ki so del naše naravne in kulturne dediščine. »Podiranje jezov se začne v glavah ljudi, naš projekt ruši argumente o zeleni hidroenergiji. Slovenija in Balkan ne potrebujeta novih jezov, temveč zavedanje, da imamo bogastvo, ki ga ne premore noben drug del Evrope. Divje reke so vir navdiha, povezovanja in možnost za sonaravni turizem. Veliko boljša izbira od betoniranja,« pravi Rozman.

Ekipa Balkan Rivers Tour pripravlja tudi dokumentarni film na temo ekološke in socialne destrukcije, ki jo povzroča gradnja jezov na rekah, The Undamaged.

 

Standing Rock - ameriška zgodovina se je ponovila!

Standing Rock - ameriška zgodovina se je ponovila!

David Icke: Z begunci načrtno razdvajajo Evropo

David Icke: Z begunci načrtno razdvajajo Evropo