Novinarstvo v Sloveniji: Za plače gre!

Novinarstvo v Sloveniji: Za plače gre!

Pixabay

Pixabay

Ni se mi treba niti truditi, da bi vedela, kako je to, če imaš majhnega otroka, podnajemniško stanovanje in živiš iz meseca v mesec. Kot milijone drugih. Dodaten zaplet nastane, če imaš ob tem diplomo, magisterij ali doktorat in v očeh javnosti deluješ v novinarstvu. Potem se od tebe vsaj načelno pričakujejo jasna stališča in konsistentnost. O objektivnosti raje ne bi. Objektivnost je v humanističnih vedah bolj nagrobnik kot živa stvarnost. Vsak ima svoja lastna prepričanja in prav je tako. Pomembno je, da avtor ali avtorica predstavi in razume svoja in drugačna stališča v enaki meri. Oboje mora znati združiti v smiselno celoto z izbranimi argumenti, kritiko ali drugačno utemeljitvijo.

Da bi se vsi strinjali z vsako novinarko ali novinarjem, nima nobenega smisla. Medije si izbiramo sami. Pri tem nekateri delujejo v prid bolj ali manj prikritim interesom. Takšni avtorji in avtorice so medijsko povzdignjeni. Načrtno, ker ubogajo.

Največ je trpečih ostalih. Tistih novinarjev in novinark, ki zaradi testenin na mizi delajo, da preživijo. S tem, kar napišejo, ali povedo, se ne strinjajo. Ne znajo opravljati drugih del in zato molče pripravljajo zahtevane vsebine. Ne podpirajo kolegov in kolegic, ki so pogumni, ker jim je na prvem mestu plačati vrtec in elektriko. Težko je. Nagibam se k sklepu, da je za več kot osemdeset odstotkov zaposlenih novinarstvo predvsem mesečna plača. Zaradi nečloveških razmer na trgu dela, kjer se išče podložnost in ne samostojno razmišljanje. Največkrat si očitajo: "Če bi vedel-a, da bo tako grozno, bi bil vodovodar ali frizerka." Ker včasih ni bilo tako bedno, predvsem v zadnjih letih so postali novinarji in novinarke le še ena brezpravna in zaničevana kasta neoliberalnih gospodarjev. K nogi ali domov!

"Napredni", ker so zato plačani

Ne le v Sloveniji, povsod obstaja specifična zvrst "naprednih novinarjev", ki se jih spoštuje. Nastopajo kot iskreni zagovorniki zatiranih, na tej ali oni strani. Vendar samo toliko in takrat, kot to podpira politična in finančna direktiva njihovih sponzorjev. Ker pišejo zgolj in samo za denar. V njihovem zasebnem življenju je leta in leta zijala globoka jama, brez kakršnekoli oblike predanosti spremembam v družbi. Ker jim pač tega ni nihče plačal. Njihovo "raziskovanje", je potrebovalo močno finančno spodbudo, da so ga začutili v srcu ali kje drugje. Dobesedno čez noč so postali raziskovalci in raziskovalke temačnih skrivnosti. Sinička jim je prinesla, mednarodno zaupne ali zgolj domače svinjarije, v kljunčku pred vrata. Službena seveda, ker doma je drugače. Doma živijo bolj luksuzno in ne tako "napredno".

Slovenske medijske hiše se pogrezajo kot Benetke. Stojijo namreč na trhlih kolih. Zaposleni in zaposlene dobro vedo, da če ne bodo pisali, "tako kot se pričakuje", bodo odpuščeni zaradi poslovnih razlogov. Krivično in nesramno? Ne, ker zato gre - za posel. Resnica, kritika in dejansko razkrivanje stanja, škodi njihovemu poslu. Dobrobit javnosti je povsem odveč lastnikom korporativnih medijev. Uporabljajo jih: zase in še enkrat zase, potem dolgo nič in še enkrat zase. Popolnoma in dokončno jim je vseeno za vas. Želijo le, da spremljate medij s cenzuriranimi ali ničvrednimi vsebinami, ki služi njim, da lahko prodajajo oglase.

Gniloba in upanje

Najbolj očitna gniloba novinarske etike je, da vsaka medijska hiša slastno in strastno plane po informacijah o odpuščanjih in odvratnih ravnanjih z zaposlenimi pri konkurenci. O sebi in svojih lastnikih pa nič. Se ne sme. Ob tem mediji še vedno pričakujejo nakup, zvestobo in zaupanje njihovim ustrahovanim zaposlenim, ki natanko vedo, kdaj morajo tipkati in kdaj zahrbtno molčati in poteptati solidarnost.

Številni so si pred letom z zagonom lepili trak čez usta zaradi cenzure na državni televiziji. Zelo fotogenično je bilo. Ob tem pa izdajalsko prezrejo nečednosti dva metra od svoje pisalne mize. Ne gre posploševati, v Sloveniji imamo še vedno avtorje in avtorice, ki dejansko stojijo za svojim pisanjem ali raziskovanjem in več kot očitno je, da jim je na prvem mestu interes javnosti. So zelo redki.

Čestitke, da vztrajate, čeprav pod vami želijo zakuriti ne le ognja, ampak grmado. Niste tako vzhičeno priljubljeni, ker za vami ne stojijo sponzorji, ki bi vas podpirali, imate le svoje delo. Ohranjate upanje, da je nekomu človek pred kariero. Dobro veste, kdo ste, zaslužite si vse pohvale, ker v službi jih prav gotovo ne dobite!

Bilderberg: Teorija zarote? Ne, praksa!

Bilderberg: Teorija zarote? Ne, praksa!

Evropropagandivizija - Justin Timberlake in Stalin

Evropropagandivizija - Justin Timberlake in Stalin