Evropropagandivizija - Justin Timberlake in Stalin

Evropropagandivizija - Justin Timberlake in Stalin

Eurosong

Eurosong

Zmagovalka Evrovizije 2016 je Ukrajina, z izvrstno pevko Jamalo in doživeto odpeto pesmijo z naslovom 1944.

Če se vam dozdeva, da je to zgodovinsko pomembna letnica in za povrhu še tragična, imate povsem prav. Evrovizija je, kakor se je izrazil poznavalec, odprla Pandorino skrinjico s kronanjem pesmi, ki govori o zločinih. V Evropi jih ne manjka. Kosti so plitko pokopane. Ne le v Ukrajini.

Lahko se trudimo spregledati, da je bil letošnji nastop Justina Timberlaka, svežega iz Združenih držav Amerike, zgolj pevski bombonček in da ne predstavlja simbolne note tekmovanja. Zakaj bi kateremukoli narodu, etnični skupnosti ali posamezniku preprečili, da v umetnost pretoči svoje prestano gorje? To bi bilo dejansko nedopustno v demokratični Evropi. Zelo težko se je izogniti vtisu, da so samo določene zgodovinske bolečine tiste »prave«, ostale pa malo manj »prave«.

Zmagovalna pesem namreč ne govori o ljubezni, poljanah in bratstvu med narodi kar tako, ampak se dotika zgodovine Krima v 2. svetovni vojni. Leta 1944 je bila preselitev Tatarov s strani Stalina, zaradi kolaboracije z Nemci. Zakaj ne poje Jamala o sodelovanju Tatarov z SS enotami? Ne, le Stalin in nekdanja Sovjetska zveza sta v sodobni Evropi takoj za hudičem ali pa kar istopomenska stvar. Poznavalec meni, da so številne zgodovinske prevrate, ki se jih danes očita Rusom, v ZSSR pravzaprav izvedli tisti, ki niso bili Rusi. Dobro je namreč pobrskati od kod so bili nekdanji sovjetski voditelji. Ne, niso bili vsi Rusi. Prav iz nevarne mešanice nacionalizma in ideologije običajno nastane usodna zmes, ki se jo lahko uporabi po potrebi, kot se je zgodovini že večkrat pokazalo.

Stalin, predsednik Sovjetske zveze je bil Gruzinec, Berija šef NKVD je bil prav tako Gruzinec. Džeržinski, ustanovitelj sovjetske tajne policije je bil po rodu Poljak. Vorošilov, vrhovni poveljnik takratne sovjetske vojske in Timošenko, maršal Rdeče armade, sta bila oba iz Ukrajine. Le Molotov, takratni zunanji minister, je bil po rodu Rus.

Izgon Tatarov - odločitve v Sovjetski zvezi

Tatari so med 2. svetovno vojno odkrito kolaborirali z nacisti med nemško zasedbo Krima. Zasedeni Rusi so celo intervenirali pri Nemcih, naj jih zaščitijo pred Tatari. Zaradi navedenega je Stalin po osvoboditvi Krima ukazal premestitev Tatarov v Tatarstan, ki je bil ena od Sovjetskih republik. Na poti jih je umrlo več tisoč. Kolaborante ruske narodnosti, ki so sodelovali z nacisti so brez milosti pobili.

Nekateri se zato sprašujemo, na podlagi česa se tako nezadržno širi demonizacija Rusije, ki dejansko ima hude grehe v preteklosti, vendar gre za splet sovjetske ideologije in najrazličnejših narodnosti.

Zavrtimo čas nazaj. Nemci so v prejšnjem stoletju pobili skoraj 4 milijone Poljakov, Sovjeti blizu 40.000. Vendar se Poljaki vzhodnih sosedov strašno bojijo in oborožujejo proti njim, z Nemci pa izvrstno sodelujejo v NATU in kupujejo njihove tanke in opremo.

Ukrajinci so pobili več kot 100.000 Poljakov, zdaj ti na vso moč navijajo za njih. Obe državi sta izrazito negativno nastrojeni do Rusije, razumljivo, a tudi vredno premisleka. Poljska in Litva sta bili v prejšnjem stoletju v vojni za Vilnius. Poljaki so ga okupiral in poimenoval Wilno. Stalin, zlo zla, je Vilnius vzel in ga dal nazaj Litvancem, ki ga imajo danes za glavno mesto. Ampak oboji danes kar tekmujejo, kdo bo bolj sovražil Stalina.

Na severu ni nič drugače, pravi poznavalec. Nordijske države se oborožujejo in čedalje tesneje sodelujejo z zvezo NATO, menda zaradi »ruske grožnje«. Zanimivo, ker Rusija vse od 18. stoletja ni bila v vojni z nobeno od nordijskih držav. Švedska, ideal najpopolnejše države, vsaj za Slovence, je bila v preteklosti v vojni z okoliškimi državami. Morda ne bo odveč zgodovinski podatek, da je bilo največ vojn v evropski zgodovini prav med najbolj vzornima državama, tako nas učijo, Švedsko in Dansko. Tudi Nemčija je bila v vojni z Dansko in Norveško. Nazadnje jih je okupirala 1940. V nemškem napadu na Dansko leta 1940 je umrlo 16 danskih vojakov. V nemški SS uniformi na ruski fronti pa je padlo preko 4000 danskih prostovoljcev. Rusija ni nikoli v zgodovini bila v vojni z Dansko.

Kaj bo Evrovizija?

Kakšen bo program Evrovizije naslednje leto? Izrael lahko poje o holokavstu, Armenci o genocidu, Srbija lahko nastopi z etno priredbo o Jesenovcu. Irci imajo lahko koreografirano pop skladbo o krompirjevi lakoti, Poljaki morda o nacističnem napadu. Čehom bi šla dobro balada o Minhenskem sporazumu, Avstrijci lahko zajodlajo o Anšlusu.

»Fraud, Famine and Fachism« je tudi dober naslov popevke, če smo že pri razgaljanju temne zgodovine Evrope.

Tragikomično dejstvo je tudi, da Britanci na Evroviziji niso zmagali od leta 1997, večina nastopajočih namreč poje v angleščini. Sicer ponarodelo proti Rusiji nastrojena britanska javnost, je tokrat presenetljivo hladna nad zmago Ukrajine. Novinar britanskega časnika The Telegraph predlaga Putinu celo prekinitev elektrike za najbolj politično Evrovizijo v zgodovini, kot se je izrazil, ki bo drugo leto v Ukrajini. Enigma ostaja še, zakaj je letos sodelovala Avstralija. Zakaj ne Panama, ki ima veliko več aktualnih povezav z Evropo?

Novinarstvo v Sloveniji: Za plače gre!

Novinarstvo v Sloveniji: Za plače gre!

Irak, umazane igre za vodo in semena ter muslimanski sužnji Evrope

Irak, umazane igre za vodo in semena ter muslimanski sužnji Evrope