Naši mediji trdijo, da Putin prihaja, zakaj so ruski zadržani?

Naši mediji trdijo, da Putin prihaja, zakaj so ruski zadržani?

Uradna stran Ruskega predsednika.

Uradna stran Ruskega predsednika.

Nekateri slovenski mediji so z gotovostjo potrdili obisk najvplivnejšega državnika sveta, ruskega predsednika Vladimirja Putina, kar je za Slovenijo izjemen dogodek.

Približuje se 100. obletnica Ruske kapelice pod Vršičem, kar je možen razlog obiska ruskega predsednika 31. julija, letos.

Tiskovno poročilo Kremlja je glede na zanesljive napovedi slovenskih medijev, bolj zadržano: »Na pobudo slovenske strani je prišlo do telefonskega pogovora med predsednikom Rusije Vladimirjem Putinom in predsednikom Slovenije Borutom Pahorjem. Omenila sta nekatera vprašanja dvostranskega sodelovanja na različnih področjih. Dogovorili so se dostojno obeležiti 100. obletnico Ruske kapelice pod Vršičem.«

V uradnem poročilu torej ne omenjajo vabila slovenskega predsednika ruskemu.

Državna tiskovna agencija Ria Novosti o pogovoru državnikov piše, da Slovenija upa na obisk predsednika Ruske federacije Vladimirja Putina, 31. julija, 2016.

»Po informacijah agencije, slovenske oblasti pričakujejo predsednika Rusije ob 100. obletnici postavitve spomenika ruskim vojakom, ki so padli v I. svetovni vojni.«

Agencija New Inform navaja podobno, da slovenska oblast upa, da bo na obisk prišel ruski predsednik Vladimir Putin.

Najbolj presenetljiv obrat je zaslediti v agenciji Ruska planeta, kjer navajajo, da je predsednik Slovenije izjavil, da Slovenija razume bojazni Poljske in pribaltskih držav glede odnosov z Rusijo ter njihovo željo po krepitvi svoje varnosti.

»Slovenija nima namena graditi kakršnihkoli posebnih odnosov z Rusijo,« je izjavil Pahor. Pri tem po njegovih besedah »poskuša Ljubljana graditi poti k rešitvi težav, ne glede na težke odnose med Brusljem in Moskvo

Glede na nedavni intervju slovenskega predsednika Boruta Pahorja za medijsko hišo RT, ki ga je večina slovenskih medijev najbrž dobronamerno obšla, se lahko vprašamo, od kod takšna gotovost o obisku predsednika Ruske federacije, glede na uradno zadržanost ruske strani.

Intervju iz leta 2015 so poznavalci ocenili kot »osnoven«, glede na podane odgovore Boruta Pahorja, torej, da v njem ni informacij, ki jih občinstvo od takšnega intervjuja pričakuje, temveč le odgovori, ki delujejo pripravljeni.

Za slovensko javnost je smotrno, če mediji pred potrditvijo napovedi tako pomembnega meddržavnega dogodka, preverijo informacije še na drugi strani.

Irak, umazane igre za vodo in semena ter muslimanski sužnji Evrope

Irak, umazane igre za vodo in semena ter muslimanski sužnji Evrope

Veganstvo – evangelij 3. tisočletja

Veganstvo – evangelij 3. tisočletja