Sophia je izgubila roko, kljub temu pravi: »Nisem pomembna.«

Sophia je izgubila roko, kljub temu pravi: »Nisem pomembna.«

APTN.CA

APTN.CA

»Niso več potrebne žrtve,« je rekla pevka na srečanju Slovenia Stands with Standing Rock. Peli smo slovensko, v jeziku staroselcev, v angleščini in še najpomembneje v jeziku srca.

Prav tisti večer 21. novembra so oborožene državne sile začele z novimi brutalnimi napadi na miroljubne protestnike v Severni Dakoti. Temperatura je bila pod ničlo, na njih so se spravili z vodnimi topovi, solzivcem, plastičnimi izstrelki in granatami. Streljajo jih tudi v obraz, ljudje bruhajo kri. Nobelov nagrajenec za mir, aktualni predsednik, verjetno pozira za kakšno revijo svoj zlagani nasmeh skupaj z družino. »Izdal nas je,« so jasni staroselci.

freethoughtproject.com

freethoughtproject.com

Granata (!) je v nedeljo 21-letni Sophiji Wilansky razmesarila roko od komolca do zapestja. Študentka je predana varovanju okolja, ni staroselka, je oseba, ki se zaveda, kaj je pravica, resnica in dobrota. Njen oče je pred bolnišnico, kjer je malo upanja za njeno roko, komaj zmogel povedati hčerkine besede: »Jaz nisem pomembna, gre za staroselce.«

Sophia nam kaže največjo žrtev. Je simbol vsega, kar večina ni naredila – dala svoje roke, ne tako dobesedno, kar se je zgodilo njej. Ampak večina Američanov sedi doma, medtem staroselci z redkimi podporniki ščitijo tisto zadnje dostojanstvo in vodo s svojim telesom. Dobesedno. Čeprav ni vojna, čeprav je demokracija. Vietnamski veteran, ki ve, kaj je vojna, pravi, da je ščititi rezervat staroselcev smrtonosno početje in da je vojno stanje.

Večina medijev raje piše o tem, kaj je oblekla Melania ali če ima Hillary podočnjake. Veleizdaja.

Mlado dekle Sophia ima več zavesti, poguma in morale kot celotna politična srenja ZDA. Morda drži, da žrtve niso potrebne. Je roka je darilo Sophie policistom, ki streljajo na ljudi brez orožja? Darilo Trumpu, Obami in Clintonovi, ki pijejo ravno prav toplo kavo? Brezbrižni in hladni kot meso, ki so ji ga odtrgali z roke.

Zdaj pa zaprite oči. Predstavljate si, da 21-letno miroljubno in neoboroženo študentko, predano ekologiji, v okolici Moskve, Ljubljane ali Berlina ustreli policija z granato. Na telesu ima poleg tega še 14 poškodb od gumijastih izstrelkov. Verjetno bi nastal mednarodni škandal. V ameriški demokraciji pa je očitno dovoljeno vse.

Pussy Riot in številne razvpite aktivistične skupine so tiho ali gledajo, kako so vzeli žilo iz noge Sophie in jo zašili v roko? Seveda so tiho, je premraz, da bi kazale gole prsi in mini krila? Ali je v ZDA to početje prenevarno? Zdaj se natančno vidi, kdo je na strani šibkih. Zvezdnice so se poglobile v svoje dekolteje ali so v kokainski komi, kdo bi vedel. V kampu Standing Rock jih ni!

Standing Rock je ogledalo, kaj najmočnejša država (vsaj tako pravijo) počne neoboroženemu dekletu, ki brani vodo in staroselce.

Za zahvalni dan lahko politiki malicajo meso z njene roke, staroselcem so že tako ali tako vse pokradli. Pa dober tek.

 

 

Pizza Gate: Brezno pedofilije v visoki politiki

Pizza Gate: Brezno pedofilije v visoki politiki

Slovenija podpira Standing Rock

Slovenija podpira Standing Rock