Slovenija podpira Standing Rock

Slovenija podpira Standing Rock

Nepozabno vzdušje v Ljubljani!

Nepozabno vzdušje v Ljubljani!

V Waldorfski šoli v Ljubljani so se zbrali številni posamezniki in družine, ki podpirajo prizadevanja varuhov vode v Severni Dakoti.

Z njimi so dobre misli in podpora tudi iz Slovenije. Sporočilo srečanja je bilo: "Hvala, da ne odnehate!".

Zakaj ne naftovod? NODAPL#

Skozi Severno Dakoto gradijo naftovod, ki poteka od Kanade do države Illionis in je dolg 1770 km, v vrednosti 3, 7 milijarde dolarjev. Po njem bi se dnevno pretakalo do 570.000 sodčkov surove nafte, kar predstavlja izjemno ekološko nevarnost. Zato se tem se ne strinjajo ameriški staroselci, ki branijo več kot le reko Missouri pod katero nameravajo speljati naftovod. Mni Wiconi pravijo staroselci ali voda je življenje.

Območje, kjer je predvidena gradnja naftovoda, je za ljudstvi Sioux in Lakota/Dakota sveto, je pokopališče in obredno mesto za molitve in stik z Velikim Duhom. Poleg tega je takšen prenos nafte po ceveh izjemno nevaren. Cevi pogosto puščajo in s tem trajno uničijo vodo, rastlinje in ogrožajo živali. Takšne napake so zelo pogoste.

Kdo so varuhi vode?

Ameriški staroselci iz več kot 200 različnih ljudstev varujejo območje v Severni Dakoti, ne napadajo, temveč že od aprila v obupnih razmerah miroljubno protestirajo s pesmijo, molitvijo in pogovori. So varuhi narave in kulturne dediščine, ki je doživela strahoten genocid s strani evropskih kolonizatorjev. V namenu so se jim pridružila številna staroselska ljudstva po vsem svetu od Maorov do Inuitov. Ljudje različne barve kože, narodnosti in veroizpovedi ali prepričanj so lahko varuhi vode, dobrodošel je vsak, ki mu je narava na prvem mestu in ki se zaveda pomembnosti dediščine staroselcev in njihovega znanja za preživetje človeštva.

Kaj doživljajo?

Varuhi vode in njihovi podporniki v kampu Sacred Stone - Iŋyaŋ Wakháŋagapi Othí:, kjer bivajo, doživljajo strahotno represijo, čeprav nikogar ne ogrožajo. Otroci, starejši, ženske in moški so bili deležni ščuvanja psov, napada s solzivcem, streljanja s slepimi naboji, udarcev, ustrahovanja, aretacij in pretepanja. Podobno kruto so ravnali tudi z nekaterimi novinarji, ki so jih čakale absurdne tožbe. Multinacionalke preko politike in policije ustrahujejo miroljubne ljudi, ki želijo ohraniti pitno vodo in kulturno dediščino. S tem je narobe popolnoma vse.

Zakaj podpora iz Slovenije?

V Sloveniji doživljamo enake poizkuse razvrednotenja narave, »vračanje« gozdov Vatikanu, privatizacijo vodnih virov in poizkuse uničenja avtohtonih semen. Zato z vsem, kar smo, želimo podpreti plemenito namero kampa Standing Rock. Vemo, da kažejo pravo pot človeštvu. Spoštujemo in želimo si, da zmagata pravica in ljubezen, ter da nehamo kruto ubijati naravo in drug drugega zaradi dobička peščice.

Sophia je izgubila roko, kljub temu pravi: »Nisem pomembna.«

Sophia je izgubila roko, kljub temu pravi: »Nisem pomembna.«

Indijance streljamo, kajne?

Indijance streljamo, kajne?