Slovenski novinarki na listi zloglasne ukrajinske organizacije

Slovenski novinarki na listi zloglasne ukrajinske organizacije

Vir fotografije:  Global Resarch

Vir fotografije: Global Resarch

Urednica spletne strani RBTH Polona Frelih je kot nekdanja dopisnica časnika Delo na seznamu organizacije Mirotvorec. Na seznamu je tudi novinarka televizije POP TV Irena Pan. Obe sta med novinarskimi imeni, kot je Pepe Escobar pristali, ker sta odšli v žarišče dogajanja, ko so izbruhnili spopadi v Ukrajini. Njuno poročanje ni v skladu z vladno strategijo, ki neprikrito sodeluje s skrajno desnico: »Ker smo poročali iz Doneške narodne republike brez dovoljenja Kijeva, ki pobija tamkajšnje civiliste, smo na tem seznamu. Od slovenskega ministrstva za zunanje zadeve zahtevam, da nemudoma ukrepajo.«

Zakaj pridevnik zloglasna organizacija Mirotvorec? Nekateri ukrajinski novinarji, ki so se znašli na njej, so že mrtvi, opozarja Frelihova: Olga Morozov, Sergej Sukhobok in Oles Buzina. Številni pa so končali v tajnih ukrajinskih zaporih, o katerih je pred kratkim pisal tudi Amnesty International. Mirotvorec označuje vse na seznamu za teroriste in sovražnike države. Novinarji na njej so namreč vsem, ki so to zahtevali, navedli podatke o sebi in za koga poročajo.

Seznam imen je nekakšno javno ustrahovanje, na katerem se je znašlo več tisoč ljudi, njegova gonilna sila je pomočnik notranjega ministra Anton Gerašenko, kar je še posebej zaskrbljujoče. K seznamu, kot razlaga Frelihova, je priložena posebna aplikacija za pametne telefone, zato je namenjen množični uporabi. Gostovanje »spletne strani za čiščenje«, kot so jo poimenovali sami avtorji, omogoča ameriško podjetje GTT Communications, Inc. s sedežem v Virginiji.

Brazilski vojni poročevalec in pisatelj Pepe Escobar je po obisku Donecka dodal: »Nisem videl arogance, ignorance, brezsramnosti in laži, ki so zmaličile negovane obraze v Kijevu, Washingtonu in Bruslju, kjer znova in znova ponavljajo, da so vsi prebivalci Donbasa – travmirane babice in otroci vseh starosti – samo 'terra-risti'. Konec koncev so strahopetni pooblaščenci zahodne 'civilizacije', ki se nikoli ne bi drznili svojih negovanih obrazov soočiti z ljudmi iz Donbasa. To je moje darilo tem ljudem.«

Povej mi, za koga delaš in povem ti, kdo si

Frelihova pojasnjuje, da je naslov seznama organizacije Mirotvorec: Novinarske poti v organizaciji teroristov: Kdo od novinarjev se jih je udeležil?

Neodvisni prijatelji Mirotvorca?    Vir fotografije:  Russia Insider

Neodvisni prijatelji Mirotvorca?    Vir fotografije: Russia Insider

Na seznamu so natančno navedeni podatki novinarjev in novinark ter njihovi članki. Kot sporno je predstavljeno, da je pot organizirala Evropa Objektiv, s sedežem v Nemčiji, ki je bila ustanovljena leta 2013.

Ukrajinci protestirajo, ker organizacijo financira ruski poslovnež. Treba je povedati, da poti na vzhod Ukrajine, ki je pod nadzorom ukrajinske vojske, organizira tudi Evropska unija, dodaja Frelihova, česar nihče ne problematizira. Evropska unija organizira tudi številne druge novinarske obiske kakor tudi NATO.

Vse bolj se kaže, da je transparentno navajanje novinarjev, za koga delajo nezaželeno, podpira pa se povsem lažna objektivnost številnih in prikrivanje plačnikov in sponzorjev. Povej mi, za koga delaš in povem ti, kdo si - če si seveda upaš pokazati, kakšno je tvoje stališče.

Indijance streljamo, kajne?

Indijance streljamo, kajne?

Hudo sporen posnetek otroka na spletu – odrasli pa nič?

Hudo sporen posnetek otroka na spletu – odrasli pa nič?