Razstava risb otrok iz Nubskih gora

Facebook/Tomo Križnar

Facebook/Tomo Križnar

KVF,   10. november, 2015

Tomo Križnar, svetovni popotnik, humanist in predani aktivist za pravice staroselcev, skupaj z Bojano Križnar pripravlja razstavo risb otrok iz Nubskih gora.

Razstava bo po otvoritivi v Evropskem parlamentu na ogled tudi v Sloveniji. Otvoritev razstave Začutite, kar čutijo nedolžni, bo v torek 17. novembra ob 18. uri v desnem atriju Mestne hiše v Ljubljani. Na ogled bo do 10. decembra, 2015.

"Šest tisoč šolarjev je razrezalo par sto podarjenih svinčnikov na manjše koščke, da jih je več prišlo do pisala. Iztrgali so liste iz nekaj sto zvezkov, ki smo jim jih prinesli ... in začeli risati.
Na otroških risbah lahko zdaj čutite to, kar čutijo nedolžni. Na večini risb nastopajo bombniki vrste Antonov, ki jih Rusija dobavlja obtoženi vojaški diktaturi v Kartumu. In bojni reaktivci MIG, ki jih Kitajska dobavlja v zameno za nafto, ki je poleg vode in dobre zemlje največji vzrok podganje dirke za nadzor Sudana. In oklepna vozila kulture smrti, ki sta ji glavni vrednoti plen in izplen.
Razstavljene risbe so krik na pomoč.
Podobno kričijo na pomoč tudi otroci v drugih zaprtih vojnih conah v obeh Sudanih. V Darfurju, v Modrem Nilu, v Abjeju, vsepovsod po Južnem Sudanu. Vsem je skupen obup. Obup, ker jih človeštvo še naprej ignorira ... " Tomo Križnar

O deklici, ki je hodila na bazen, pa ni imela kopalk

O deklici, ki je hodila na bazen, pa ni imela kopalk