»Vsi vidijo vaš avto, postelje pa ne«

»Vsi vidijo vaš avto, postelje pa ne«

Sandra Klemenc je ustanoviteljica Zelene trgovine, ki je edina v Sloveniji v celoviti ponudbi certificiranih ekoloških izdelkov za spanje.

V postelji preživimo velik del svojega življenja. Ali temu namenimo ustrezno pozornosti?

Tretjino življenja smo v postelji. Običajno ljudje začnejo razmišljati o tem, kje in kako spijo, šele, ko se zbujajo izčrpani. Nenehno slabo spanje namreč močno vpliva na naše življenje. Razlogov za kronično nenaspanost je več: od zdravstvenih težav, stresa, do napačnega ali dotrajanega ležišča. Dover spanec je najcenejše zdravilo za mnogo težav, je popolnoma brezplačno ter zahteva najmanj truda. Prav tako ga nič ne more nadomestiti. Telo se obnavlja in regenerira le ponoči. Med spanjem se spočijemo. V nas pa se prerodi milijon telesnih celic. Tudi možgani se čistijo le preko noči. Takrat se njihova kapaciteta zmanjša, kar omogoči, da se toksini, nakopičeni med možganskimi celicami, izperejo do jeter v razstrupljanje. Šele v zadnjih letih so raziskali, zakaj živa bitja sploh spimo? Ker le ponoči potekajo ''gospodinjska dela'' v možganih, ki so nujna za funkcioniranje celotnega telesa. Razstrupljanje se namreč začne v možganih, ne v jetrih. Če dobrega spanja ni, so ti procesi ovirani ter onemogočeni.

Kdaj vemo, da je vzrok našega slabega spanja prav ležišče?

Takrat, ko se zbudimo utrujeni, vendar smo na primer po eni uri, ko se telo že razgiba, povsem dobrega počutja. To je običajno znak, da je ležišče neustrezno. Da ne nudi več opore, je dotrajano, pretrdo ali premehko za našo telesno konstitucijo. Neustreznost tkanin pa lahko preverimo tako, da smo pozorni na pretirano potenje v postelji, težko dihanje, pokašljevanje, smrkanje. Ko zapustimo spalni prostor, pa te težave izginejo ali se zmanjšajo. Da lahko potrdimo, ali ovržemo določene dejavnike, je potrebno opazovanje več dni in ob našem utečenem dnevnem ritmu. Ne moremo tega sklepati potem, ko pridemo na primer z dolge poti in smo že tako bolj utrujeni. Po dolgih urah sedenja v avtu ali po ''pretirani'' fizični aktivnosti, namreč naše telo nujno potrebuje trdo podlago za spanje, da se mišice raztegnejo. A ta tip čisto neprilagodljivega, trdega ležišča nam v današnjem življenjskem tempu načeloma ne ustreza, ker smo bolj kot fizično, utrujeni psihično. Zato potrebujemo udobno ležišče, ki nas bo hitreje uspavalo, da se ob odhodu v posteljo lahko zgoraj omenjeni postopki čiščenja telesa začnejo čim hitreje. Določeni postopki v telesu potekajo le do polnoči, zato se ob poznem odhodu v posteljo ali ob premetavanju po postelji, zaradi preskoka določenih procesov obnove, spet zmanjša učinkovitost krepostnega spanca.

Kaj je pravzaprav pomembno pri postelji, ima namreč več delov, kajneda?

Največjo pozornost bi zagotovo namenila ležišču. Od vseh izdelkov, ki jih imamo v spalnici, je ravno ta ob konvencionalni izdelavi deležen največjih in najpogostejših kemičnih obdelav. Nekaj zaradi nuje po trpežnosti ter dolgi uporabi izdelka, žal vedno več pa tudi zaradi želje po izdelovanju modnih izdelkov, kar omogoča proizvajalcem hitrejše spreminjanje ponudbe ter nenehno pospeševanje prodaje. Izdelki za spanje naj bodo iz neškodljivih, čistih naravnih materialov, kot so naravni lateks, ekološki bombaž, lan, konoplja. Mešanice v tkaninah, kjer dodajo sintetični tkanini le nekaj odstotkov bambusa, konoplje ali lanu, niso naravne, ne čiste in nimajo lastnosti naravnih tkanin, saj so tam le zaradi promocije popularne ''green'' scene. Le v popolnosti izbrani naravni materiali lahko omogočajo, da se regulira in ohranja konstanta temperatura telesa. Če moramo ponoči s svojim telesom segrevati ali ohlajati izdelke, s tem telo ne more opravljati svojega najpomembnejšega dela. Namen izdelkov je seveda, da služijo nam, ne da se moramo mi prilagajati njim. In če bi kje morali imeti leseno pohištvo, je to ravno spalnica. Pri izbiri postelje je preprosta postelja iz katere koli vrste lesa, zagotovo boljša za vaše zdravje, kot postelja iz iverala in umetnih tkanin. Po možnosti pohištvo zaradi prijetnih energij izdelajte kar sami.

Kaj je spornega v ležiščih?

Bolj kot sami materiali so danes škodljive obdelave. Te kemikalije so sporne ravno zaradi tega, ker so nevidne ter se nanje telo ne odzove takoj. Pri konvencionalnih izdelkih je zaradi nezmožnosti umetnih materialov za zagotavljanje boljših lastnosti sintetičnega izdelka, treba dodajati razne apreture: insekticide (zaščita ležišča proti plesni in pršicam), formaldehid (zaščita tkanine proti krčenju, mečkanju), strupene kovine (belila, škodljive barve), mehčalce (za prikrivanje neprijetnih telesnih vonjev ob uporabi sintetičnih izdelkov), zaviralce gorenja (zaščita pred zajedavci ob uvozu izdelkov iz azijskih držav), perflourirane kemikalije (za zaščito pred madeži), pesticide in herbicide (ob pridelavi konvencionalnega bombaža), nanodelce dišav (proti neprijetnim vonjavam), nanosrebro (za zaščito proti bakterijam).

Ali ni morda bolje, da namesto uporabe nešteto snovi, ki sicer res uničujejo bakterije in pršice, a hkrati zavirajo plast naših lastnih mikroorganizmov in onemogočajo varovanje našega telesa pred vdorom patogenov, raje izberemo naravne materiale, ki so zračni, dihajo, ne privabljajo prahu, niso statični ter so že v osnovi bolj odporni na plesni ter nam škodljive bakterije? Za lažje spanje pa prostor osvežimo z naravnim eteričnim oljem sivke.

Večina ležišč danes je narejenih iz naftnih derivatov, poliuretana ter kemičnih dodatkov. Poliuretanska pena, ki je v Sloveniji najbolj množično prodajana, je med proizvodnjo onesnažena z glikolom, ki v času oksidacije proizvaja ogljikov monoksid. V desetih letih uporabe poliuretanska pena izgubi polovico svoje teže. Kam ta teža gre? Ob oksidaciji se kosmi prahu sproščajo doma v zrak in se skladiščijo v naših pljučih ter celem telesu. Bolj kot rakotvorne kemikalije so v zadnjih 60 letih sporni hormonski motilci, ki so jih našli v kozmetiki, čistilih, pohištvu, oblačilih, računalnikih … Raziskave so pokazale, da je v domačem prahu kar 0,5 g na 1 kg prahu, endokrinih motilcev. Ti motilci se nanašajo večinoma na izdelke, ki prihajajo k nam od daleč. Da se zaščitijo med transportom. Zato je pomembno, tako kot pri hrani, da izdelki nastajajo čim bližje doma. Hormonski motilci so tako škodljivi ravno zaradi tega, ker vplivajo na več generacij ter škodujejo posamezniku ravno v njegovi dobi razvoja. V času rojstva, rasti, razvoja, plodnosti ter povzročajo fizične poškodbe predvsem moških spolnih organov. Za še slabše stanje dodajo na ležišče prevleko iz sintetike, ki povzroča čezmerno potenje in draženje kože. Ker je onemogočeno dihanje kože, so pore še bolj odprte, kemikalije zaradi tega še hitreje vstopajo v telo.

Neprimerno ležišče lahko tako povzroči dvojno škodo. Zaradi neprespanosti se možgani in telo ne obnavljajo, obenem pa kljub zdravemu načinu življenja, ob spanju na ležišču, ki je kemično obdelano s formaldehidom, toksini, pesticidi, herbicidi … te snovi preko kože in dihal preko noči ponovno vnašamo v telo.

Foto: Santu

Foto: Santu

Ekološko nas skrbijo plastične slamice, ne pa ogromen kos plastike, na katerem spimo.

Zaradi agresivnega marketinga ter strašenja ljudi, da se v izdelkih za spanje nalaga ogromno nesnage in da moramo te izdelke menjati na 3-5 let, če želimo ostati zdravi in vitalni, je po mojem osebnem mnenju takšna promocija nehumana ter usmerjena le in edino le v nerazumljivo potrošnjo ter posledično v nepredstavljivo breme okolja. Morda se za tem ustrahovanjem bolj skriva dejstvo, da je izdelek tako slab, da več let uporabe pač ne bo zdržal. Modna industrija je že nekaj let nazaj prešla tudi na to področje. Izdelujejo se vse možne oblike, dizajni, barve ležišč z namenom, da kupite pogosteje, ter kupite več. Poudarja se recikliranje materialov, ki daje potrošnikom samo odvezo, da spet lahko trošijo več. Slovenci smo očitno zelo bogati. Kako si naj drugače razlagamo dejstvo, da so ljudje pripravljeni odšteti vsakih nekaj let 300-500 evrov za menjavo ležišč, posteljnine … In to počnejo pogosteje, kot na primer menjamo kavbojke ali zimski plašč.

Ta prikriti, a nasilno vsajeni strah pred pršicami (za katerim se skrivajo slabi in poceni materiali) povzroči veliko breme ne le za vašo denarnico, temveč tudi za okolje. Vsi ti izdelki, v vsej svoji kratki življenjski dobi uporabe, zahtevajo ogromno prostora v fazah proizvodnje, transporta ter odlagališč ob koncu uporabe. Države tretjega sveta smo pa tako že popolnoma zasitili s tekstilom in tja odnašamo višek svoje pretirane potrošnje. Seveda, vse pod pretvezo humanitarnosti. Ležišča se ne prenašajo v druge države in ne odlagajo v naravi, a povzročajo težavo ob sežiganju na odpadih, saj se v zrak sproščajo ogromne količine prej navedenih kemičnih snovi. Ob sežiganju pene in tudi ob recikliranju, se v zrak sprosti kar 400 toksičnih proizvodov, od katerih večina dokazano povzroča raka.

Kakšna ležišča izdeluje Zelena trgovina?

Po vseh raziskavah smo med spanjem, ko je telo v mirovanju, najbolj izpostavljeni vsem slabim energijam in kemikalijam, ki jih vsebujejo izdelki okoli nas. Zato mi je ob izbiri surovin, materialov ter tudi poslovnih partnerjev, izjemno pomemben tudi njihov odnos do dela ter okolja. Moja odgovornost do uporabnika naših izdelkov se začne in konča z odgovornostjo do delavcev v procesu proizvodnje ter do okolja. Ker le skrbno ravnanje med gojenjem, pridelavo, transportom ter izdelavo izdelkov - od začetka do konca, lahko naredi končni izdelek varen in zdrav tudi za uporabnika. In tudi če ne daste nič na družbeno ter okoljevarstveno odgovornost, boste z izbiro poceni, toksičnega izdelka, na koncu s slabšim zdravjem plačali tudi vi. Vedeti moramo, da če je proizvajalcu vseeno, s kakšnimi kemikalijami dela njegov delavec, verjemite, da mu je še bolj vseeno za nas, ki ta izdelek z vsemi temi kemikalijami potem uporabljamo.

Pri izdelavi izdelkov iz naše ponudbe gre za nadzorovano pot od surovine do končnega izdelka, s čim manjšim obremenjevanjem okolja ter z družbeno odgovornostjo na vseh ravneh. Kavčuk iz lateks ležišč za Zeleno trgovino prihaja od dreves v nasadih, kjer se črpajo tekočine na način, da se drevesa ne izsušijo - le tri mesece na leto, ostalih devet mesecev drevo normalno raste. Naravni lateks je že v osnovi negostoljuben za pršice in plesni. Nanj damo prevleko iz certificiranega ekološkega bombaža, ki je gojen ter pridelan brez pesticidov in herbicidov znotraj projekta pravične trgovine v Ugandi. Tam delovanje znotraj zadrug omogoča ljudem zdravstveno, izobraževalno oskrbo in dostojno bivanje. Uganda ima idealno geografsko lego za gojenje bombaža, kar omogoča, da se ob rasti porabi precej manj vode kot drugje.

Končni izdelki iz kakovostnih surovin se izdelajo v Sloveniji, v naši lastni proizvodnji. Izdelki na ravni naše kakovosti imajo v tujini precej višjo ceno, zato nekateri prihajajo že po ležišča k nam v Slovenijo. Zakaj je naša cena nižja? Ker delamo brez posrednikov, brez vmesnih trgovcev. Zavezanost pravični trgovini obvezuje tudi prodajalce, da postavijo realno ceno svojim izdelkom glede na kakovost izdelka. Torej ni predhodnega nerealnega postavljanja visoke cene in potem z visokimi popusti nižanja le te. Pri nas nimamo sezonskih popustov (ker to niso sezonski izdelki oziroma izdelki z omejenim rokom uporabe) ter popustov na marketinške, modne, ameriške praznike, kar bi lahko povzročilo nepravičnost do tistih kupcev, ki bi kupili izdelek v dnevu pred praznikom ali po.

Že na začetku moje poslovne poti, moj cilj ni bila proizvodnja luksuznih izdelkov, ampak nekaj, kar je najboljše po kvaliteti materialov, v našem srednjem cenovnem razredu in še vedno dostopno.

Kvalitetna ležišča lahko brez skrbi potem uporabljate 15 ali več let. In ga zagotovo ni treba menjati, preden dotraja. Prav tako lahko posteljnino in ostale izdelke iz naravnih materialov, po koncu uporabe uporabite še za mnogo stvari. Za kuhinjske krpe, pregrinjala, obleko, sedežne blazine, sedala na balkonu, ležišča za hišne ljubljenčke, zaščito ostalih izdelkov .… Kot pri ostalih izdelkih, tudi pri izbiri izdelkov za dom, kupce mnogokrat pretenta dobro promocija kakšne blagovne znamke. Je pa masovno oglaševanje mnogokrat tudi kazalnik, da pri izbiri najbolj promoviranih blagovnih znamk plačate njihov marketing in ime, ne pa kakovost izdelka. Zaradi česar ste za svoj denar dobili manj oziroma slabše.

Res pa je, da morda včasih tudi tisti, ki so bolj pozorni pri izbiri izdelkov, ne vedo za nas. Saj se mi kot trgovina ne predstavljamo masovno ter v medijih, ker to ni naš način in pristop in tega tudi finančno nismo zmožni, saj bi ta način promocije morali potem všteti v ceno izdelka, kar pa bi izdelek za končnega kupca podražilo. Promocijo si namreč delamo na drugačen, netipičen način. Preko priporočil zadovoljnih kupcev, preko društev, strokovnih člankov, neprofitnih organizacij, humanitarnih del … kar traja mnogo dlje kot običajno oglaševanje. Enostavno sem se odločila, da nikoli ne bom plačala gole promocije, da zaslužijo le tisti, ki so mi namenili oglasni prostor, temveč moram ob promociji trgovine, podpreti nekaj več - dobra dela posameznika ali skupine.

Zakaj se je še spremenil naš odnos do ležišča?

Zavedati se moramo, da vse, kar smo kupili danes, je slabše od tistega, kar smo kupili včeraj. Ker je razvoj izdelkov tako divji ter neizprosen. Trg nas dobesedno zasipa vedno z novimi izdelki, zato smo podzavestno postali obsedeni s tem, da moramo non stop nekaj spreminjati ter menjati. Obsedeni smo z bakterijami, s pranjem čisto vsega, s čistočo ter zdravim načinom življenja, kar oglaševalci zelo radi uporabijo v svojih promocijah. Imamo logiko, da je vse zamenljivo, vse je nadomestljivo. A tkanin, kot so bile 15 - 20 let nazaj, ne bo nikoli več. Ne glede na ekološko pridelavo surovin. Ker okolje ni več takšno, kot je bilo v preteklosti. Zato ohranite izdelke, če še služijo svojemu namenu in so stari 10 let ali več. V zadnjih 5 - 8 letih je na naš trg prišlo največ spornih, sintetičnih ter cenenih izdelkov in če niste bili pozorni, ste verjetno kupili katerega od njih. Kakovost naj vedno prevladuje nad količino, dodana vrednost pa naj postane spoštovanje izdelkov, ki smo jih kupili skrbno in premišljeno. Zato jih menjamo le, ko so res dotrajani. Za dobro vseh nas ter okolja bi morali ustaviti kopičenje stvari. Več kot dve rjuhi in dve prevleki za odeje in vzglavnike dejansko ne potrebujemo, ali ne? Ravno tako ne potrebujemo cele skladovnice brisač in krp.

Kako z vzglavniki in posteljnino?

Najbolj naravno bi seveda bilo, če bi spali na tistem, kar nam v čisti obliki da narava. Če imate voljo, si lahko ležišče in vzglavnik izdelate tudi sami iz slame, morske trave ali luščin in vse skupaj oblečete v staro platneno rjuho. A to zahteva vsakodnevno nego izdelkov, česar večina izmed nas nismo pripravljeni početi. Pri vzglavnikih so razne luščine kot material sicer odlične, a malo manj za oporo vratne hrbtenice, saj si ob spanju na boku, morate sami prilagajati polnilo vratu, kar povzroči, da si vrat podprete samo v sprednjem predelu, zadnji del vratu pa ni podprt, kar na dolgi rok lahko povzroči pekoč občutek v zgornjem delu hrbtenice.

Pri nas imamo v ponudbi le štiri različne oblike vzglavnikov. Iz naravnega lateksa in s prevleko iz ekološkega bombaža, a na ta način zadostimo vsem uporabnikom. Od najmlajših neobčutljivih, do odraslih s poškodbami vretenc. Prevelika ponudba izdelkov, ki zadostujejo enaki potrebi, vedno oteži priporočanje izdelka ter zmedo tako pri prodajalcih kot tudi pri kupcih. Glede posteljnine – najprej uporabite staro podedovano posteljnino, če vam je prijetna. Če kupujete novo posteljnino, se odločajte za posteljnino iz ekološkega bombaža, lanu, konoplje. Škodljive sestavine v posteljnini iz sintetičnih tkanin ali konvencionalnega bombaža se namreč znajdejo v našem krvnem obtoku v pičlih šestih minutah. Kako kemikalije prodirajo v naše telo skozi kožo, so pokazale raziskave, v katerih so pri osebah našli ftalate v urinu, parabene v prsnem tkivu in v človeški maščobi celo dišave. Določenih kemikalij, ki so skrite globoko v tkanini, se kljub večkratnemu pranju ne moremo znebiti. Pri nas v Zeleni trgovini tako na primer nikoli ne bom imela posteljnine iz bambusa. Bambus raste le na Kitajskem. In če ga kupite tam, ste izbrali odlično tkanino. A ko ga naložijo na ladjo, vse izdelke v kontejnerju prepojijo s kemičnimi strupi, da tkanine zaščitijo pred glodavci in plesnijo. In tako odlična tkanina postane toksična.

Zakaj smo ob vseh tem običajno še vedno tako skopuški, ko gre za spanje?

Pozornost ob nakupu naravnih izdelkov za dom zahteva svoj čas. Običajno začnemo pri hrani, kozmetiki in šele potem gremo morda dalje. Mnogo ljudi je za modne blagovne znamke pripravljeno plačati veliko in še več. Ker so s tem v trendu, morda zrastejo po navidezni vrednostni lestvici in se s tem potrjujejo. To velja tako ob nakupu oblačil, avta, hiše, kot izdelkov za dom. Zunanji imidž je pomemben vidik današnje družbe. Obleko ali parkiran avto pred hišo namreč vidijo vsi. V kakšnem okolju in na čem spite, pa vidi malokdo. Prav tako žal višja cena izdelka ni več sinonim za boljšo kakovost le tega. V naši trgovini ni hipnih, nepremišljenih nakupov. Zato sem še posebej vesela in zadovoljna, ko pri naših strankah v večini opažam preprostost, skromnost, veselje do življenja, mirnost in sproščenost ter popolnoma drugačen life style kot pri obiskovalcih ostalih trgovin, ki so v neposredni bližini.

Potapljanje na dah: »Največja ovira je v mislih«

Potapljanje na dah: »Največja ovira je v mislih«

Farmacetvska podjetja izplačala 163 milijonov »donacij« zdravnikom

Farmacetvska podjetja izplačala 163 milijonov »donacij« zdravnikom