Farmacetvska podjetja izplačala 163 milijonov »donacij« zdravnikom

Farmacetvska podjetja izplačala 163 milijonov »donacij« zdravnikom

Združenje za zaščito okolja in pravic potrošnikov Codacon razkriva podatke in imena italijanskih zdravnikov in institucij, ki so prejemale različne zneske od farmacevtskih podjetij v letih 2015, 2016 in 2017.

Samo v mestu Rim so farmacevtska podjetja izplačala več kot 59.188, 850 evrov v žepe 3.044 zdravnikov z različnimi vrstami financiranja in subvencijami. V Italiji je 32.623 zdravnikov, fundacij in bolnišnic, ki so prejeli skupno vsoto 163.664.432,70 evrov med leti 2015 in 2017. Vsi podatki so zdaj na voljo državnemu organu za boj proti korupciji, navaja Codacons.

Codacons je tako objavil seznam vseh ustanov in posameznikov, ki so prejemali denar od farmacevtskih družb Abbvie, Almirall, Merck, Msd, Hospira, Pfizer, Pfizer Italija, Pierre Fabre Pharma, Pierre Fabre Italija in GlaxoSmithKline.

Namen pobude združenja je zagotoviti popolno preglednost podatkov za državljane, ki morajo ob odhodu k zdravniku (ali zdravstveni organizaciji) in ob prejemu receptov za nakup zdravil, vedeti, v kakšnih odnosih so strokovnjaki in podjetja, ki proizvajajo predpisana zdravila. Menijo, da je nujno, da državljani vedo, koliko in katera zdravila, ki jih proizvajajo različna farmacevtska podjetja, predpisujejo zdravniki, ki jih financirajo prav ta podjetja. Ugotavljajo, da le javen vpogled v poslovne povezave med zdravniki in farmacevtskimi družbami lahko zagotavlja pravilen odnos med zdravniki in uporabniki, ki temelji na zaupanju in empatiji, ki sta temelja vsakega učinkovitega in uspešnega zdravstvenega sistema.

Leta 2018 je British Medical Journal objavil novico, da je pomemben italijanski uslužbenec na področju zdravstva Walter Ricciardi, vpleten v posle s farmacijo. Tudi ta podatek je odkrilo združenje Codacons.

Foto: Pixabay

»Vsi vidijo vaš avto, postelje pa ne«

»Vsi vidijo vaš avto, postelje pa ne«

Neetično testiranje: hranili mačke z mačjim in pasjim mesom

Neetično testiranje: hranili mačke z mačjim in pasjim mesom