Nizozemska: 11 mrtvih dojenčkov - nosečnicam dajali viagro

Nizozemska: 11 mrtvih dojenčkov - nosečnicam dajali viagro

V ponedeljek, poroča Irish Times, je Univerzitetni medicinski center v Amsterdamu (AMC) je ustavil klinični poizkus, ker je umrlo 11 dojenčkov. Raziskava je vključevala 183 nosečnic v enajstih različnih bolnišnicah po državi. S pomočjo sildenafila so pospeševali krvni pretok posteljice pri zarodkih, ki so se izrazito slabo razvijali. Kemična sestavina sildenafil se sicer trži pod blagovno znamko viagra.

15 mater, vključenih v program, pa še ni rodilo, navajajo sodelavci raziskave. Kot so pojasnili, je učinkovina kazala pozitiven vpliv na razvoj zarodka, očitni pa so njeni stranski učinki po rojstvu.

V času kliničnega poizkusa se je 17 otrok rodilo s pljučnimi težavami, od tega jih je 11 umrlo. V kontrolni skupini, ki ni prejemala viagre, so imeli pljučno obolenje trije dojenčki in nobeden ni umrl.

Dojenčki so najverjetneje umrli zaradi povišanega pritiska in s tem pomanjkanja kisika, poročajo mediji.

Profesor Stephen Evans je pojasnil, da pred poizkusom z nosečnicami in viagro niso predvideli tako usodnih posledic. Povedal je tudi, da je zelo malo tovrstnih raziskav, ki vključujejo nosečnice.

Pfeizer, ki je sicer patentiral viagro, kot poroča Reuters, rezultatov poizkusa za enkrat še ni komentiral.

Klik na Zelena trgovina, je podpora neodvisnemu mediju. Hvala.

Zdravo Slovenija 3-18 reciklirani.jpg
»Novega življenja ne bi dala za en sam dan starega«

»Novega življenja ne bi dala za en sam dan starega«

»Telo nas ne muči, ampak uči«

»Telo nas ne muči, ampak uči«