Gordon Ramsay: »Ja, poskusil bom veganstvo«

Gordon Ramsay: »Ja, poskusil bom veganstvo«

Piše: Janez Ferkov

Slavni kuhar s tremi Michelinovimi zvezdami Gordon Ramsay je v ponedeljek na Twitterju objavil presenetljivo, ampak takoj opaženo napoved, da bo poskusil biti vegan.

“Going to give this #vegan thing a try ... Yes guys you heard that right. Gx”.

Njegova izjava je bila podana skupaj s fotografijo pice iz njegove nove veganske restavracije, Gordon Ramsay Street Pizza, ki je imela včeraj otvoritev. To novo odkrito kuharjevo odobravanje veganstva je veliko presenečenje za njegove navdušence. Sploh glede na njegovo dosedanje kruto posmehovanje na račun veganov in vegetarijancev.

Leta 2007 se je Ramsay v televizijski oddaji The F Word javno norčeval iz bivše pevke iz Girl’s Aloud, Cheryl, ki sledi strogi vegetarijanski dieti. Ko je pevka kuharju povedala za svoje prehranske zahteve, jo je zbodel z: "Ali nisi dojela? Vegetarijanci tukaj niso zaželjeni."

Istega leta je Ramsey v intervjuju za Daily Mirror komentiral, da bi bila njegova "največja nočna mora", če bi njegovi otroci postali vegetarijanci, in dodal, da bi jih ''posedel na električno ograjo in scvrl". Ta komentar je pritegnil pozornost dolgoletnega vegetarijanca Paula McCartneyja, ki je rekel, da bi rad govoriti z njim o prednostih vegetarijanstva. "Srečen bi bil, če bi bili vsi vegetarijanci. Vsem na planetu bi se godilo bolje," je McCartney povedal za Sainsbury's Magazine.

Ramsay je leta 2016 razpihal žerjavico, ko se je v odzivu na oboževalcev tvit, če dobi alergijo ko napiše besedo 'vegan' pošalil, da je alergičen na vegane. Februarja letos je odkriti kuhar podžgal še eno razpravo med spletno vegansko in vegetarijansko skupnostjo, ko se je na tvit s fotografijo veganske lazanje odzval z: "Sem član PETA! People eating tasty animals.'' (Ljudje, ki jedo okusne živali).

PETA se je takrat na njegove izjave odzvala zelo preroško. ''Oh joj, Gordon. Takšne smo že slišali. Medtem ko žališ bodočega vegana, za katerega stavimo, da boš nekoč postal, večina mojstrov kuharjev preizkuša zdrave, živalim in okolju prijazne jedi na rastlinski osnovi,'' je PETA pisala na Twitterju.

Gordonov medijski zastopnik ni pojasnil vzroka njegovega veganstva, ali kako temu namerava slediti. Je pa možen razlog za njegovo odločitev kuharjeva žena, ki mu je zagrozila z ločitvijo, če ne bo začel bolje skrbeti za svoje zdravje. Seveda ne moramo spregledati tudi koristoljubja v njegovi potezi: trženje veganstva.

Če bo edina posledica njegove spreobrnitve le to, da bo vsaj ena krava obdržala svoje življenje, kljub temu lahko rečemo le: BRAVO GORDON.

Goldman Sachs: Učinkovito zdravljenje se ne splača

Goldman Sachs: Učinkovito zdravljenje se ne splača

Glifosat prisoten v priljubljenih znamkah piva

Glifosat prisoten v priljubljenih znamkah piva