Glifosat prisoten v priljubljenih znamkah piva

Glifosat prisoten v priljubljenih znamkah piva

Piše: Janez Ferkov

Münchenski inštitut za okolje (Umweltinstitut München) je februarja 2018, objavil skrb zbujajoče rezultate o laboratorijskih testih, ki so jih opravili na štirinajstih najbolj prodajanih pivih v Nemčiji. Rakotvoren in najpogosteje uporabljen herbicid glifosat je bil najden v vseh štirinajstih znamkah piva. Leta 2015 je Svetovna zdravstvena organizacija - IARC (Urad za raziskave raka) izjavila, da je glifosat za ljudi verjetno rakotvoren.

Rezultati testiranja nemškega piva (prisotnost glifosata):

Hasseröder Pils – 29,74 μg/l (ppb)
Jever Pils – 23,04 μg/l
Warsteiner Pils – 20,73 μg/l
Radeberger Pilsner – 12,01 μg/l
Veltins Pilsener – 5,78 μg/l
Oettinger Pils – 3,86 μg/l
König Pilsener – 3,35 μg/l
Krombacher Pils – 2,99 μg/l
Erdinger Weißbier – 2,92 μg/l
Paulaner Weißbier – 0,66 μg/l
Bitburger Pils – 0,55 μg/l
Beck’s Pils – 0,50 μg/l
Franziskaner Weißbier – 0,49 μg/l
Augustiner Helles – 0,46 μg/l

Združenje nemških pivovarjev se je na to raziskavo odzvalo tako, da je Münchenski inštitut za okolje označilo za "neverodostojen". So pa priznali, da prisotnosti glifosata v pivu ni mogoče preprečiti, saj "se je po desetletjih uporabe v kmetijstvu ta herbicid zdaj skorajda povsod".

Direktor Sustainable Pulsea, Henry Rowlands je ob tem izjavil:

Industrijsko financirana ''zaostala'' znanost je nekoč zagovarjala, da je višji odmerek neke škodljive kemikalije bolj nevaren od nižjega. Vendar pa je sodobna neodvisna znanost dokazala, da ima veliko strupenih kemikalij ravnotoliko, ali celo več negativnih vplivov na naše zdravje pri majhnih odmerkih - te kemikalije so znane kot hormonski hekerji (endokrini motilci).

Študija iz leta 2015 je namreč pokazala, da so zdravstveni stroški Evropske unije zaradi hormonskih hekerskih kemikalij več kot 150 milijard dolarjev na leto! Kot navaja študija, so nižji IQ, debelost odraslih in 5 odstotkov ali več primerov avtizma povezani z izpostavljenostjo endokrinim motilcem.

Klik na oglas je podpora za neodvisni medij. Hvala!

Gordon Ramsay: »Ja, poskusil bom veganstvo«

Gordon Ramsay: »Ja, poskusil bom veganstvo«

Cepiva med doktrino in znanostjo

Cepiva med doktrino in znanostjo