Krvavo mleko – teličke je »najceneje« ubiti

Krvavo mleko – teličke je »najceneje« ubiti

V aktualni kmetijski politiki, ki deluje na dobičkih, ni prostora za življenje. V mlečni industriji je, kakor piše Tom Levitt, zaželena le krava, torej ženski potomci. Moški potomci v mlečni industriji dobesedno nimajo vrednosti.

Raziskava med britanskimi živinorejci kaže, da se kmetu najbolj »splača«, da telička ubije, takoj ko se rodi. Le zadnjem obdobju so jih na kmetijah pokončali 95.000. Cena smrti telička je namreč le 10 evrov. Če se mora živinorejec ukvarjati s tem, da teliček še nekoliko zraste in ga kasneje proda za zakol, ga to stane približno 30 evrov.

Kakšne so številke? Kakor kažejo poročila britanske živinorejske industrije so samo med junijem 2008 in majem 2009 ubili 118.000 teličkov takoj po rojstvu.

V obeh primerih gre za uboj živalskega mladiča. Seveda legalen in podprt s strani potrošnikov.

Kakšna je legalna smrt teličkov? Izstrelek iz pištole ali pnevmatska pištola.

Tako ubiti telički običajno končajo kot hrana za pse. Niso hrana za ljudi. S kmetije jih odpeljejo pooblaščeni odvozniki.

Teliček namreč zahteva približno dva evra na dan, da bi nekoliko zrastel in s tem začel »zanimati kupce«. Vendar je to ob registraciji in veterinarskih stroških »predrago«, zato so komaj rojeni telički v največji meri ubiti takoj.

Enake informacije prihajajo tudi iz Avstralije, kjer so samo v enem letu takoj po rojstvu ubili 700.000 teličkov.

V Evropi je več kot 24 milijonov krav v mlečni industriji. Od starosti dveh let naprej imajo krave vsako leto telička. Zaradi intenzivnega izčrpavanja živali za mleko krava živi največ pet do šest let, namesto od petnajst do dvajset let, kolikor je naravna življenjska doba. Kakor ugotavlja evropsko poročilo, od 30 do 60 odstotkov krav trpi za mastitisom – vnetjem žlez, ki vključuje patogene organizme.

V Sloveniji se te usode deležni mladiči koz

Kakor je povedala Ksenija Vesenjak Kutlačić z Zavoda za zaščito rejnih živali Koki, se pri nas telički čim prej odstranijo od krav. Po petih ali šestih mesecih pa jih prodajo klavnicam, ni praksa, da bi se ubijali takoj po rojstvu. Pri kozah mlekaricah je zadušitev moških mladičkov po rojstvu bolj pogosta.

 

Izpovedi staršev: Še kamen bi se razklal ...

Izpovedi staršev: Še kamen bi se razklal ...

Poslanka SMC bi odločala kot kraljica?

Poslanka SMC bi odločala kot kraljica?