Načrtno zavajanje? Kurkuma

Načrtno zavajanje? Kurkuma

Časnik Večer je objavil članek, ki navaja, da kurkuma ni čudežno zdravilo.

Screen Shot 2018-02-25 at 16.16.59.png

Res ni čudežno zdravilo. Nič ni čudežno zdravilo. So le zdravila, ki jih uporabljamo za določene težave. Ali so to farmacevtska patentirana zdravila ali živila, določajo izbira in okoliščine.

Čemu zavajanje?

Zelo kratek članek v Večeru je uspel navesti več zavajajočih trditev. Na primer, da je uporaba kurkume »psevdoznanstveni trend«. Takšna trditev je najprej povezana z rasizmom in pomeni diskreditacijo etnofarmacije in medicinskih sistemov izven Evrope, ki so obstajali že pred našim štetjem. Kurkuma (Curcuma longa) se uporablja v Indiji, na Kitajskem in v Indoneziji, tako v prehrani kot v tradicionalni medicini.

Še posebej ni jasen stavek: »relevantnejše raziskave, ki bi dokazala zdravilne učinke kurkume, ni bilo«. Študij, ki raziskujejo uporabo ali potencialno uporabo kukume je več kot sto. Le katere je avtorica članka prebrala? Tiste, objavljene januarja letos, da kurkuma vpliva na boljše razpoloženje in spomin objavljenje v ameriški reviji za geriatrično psihiatrijo zagotovo ne, kakor ne številnih drugih. Na primer pregleda vpliva kurkume na človeško zdravje iz leta 2017.

Med drugim se kažejo potenciali kurkume tudi pri obravnavi alzheimerjeve bolezni, izvlečki kurkume pa delujejo protivnetno. Kaže se še možnost uporabe kurkume pri diabetesu, osteoartritisu, pri zobozdravstvenih težavah in številnih drugih boleznih.

Čemu članek, ki namenoma diskreditira uporabo naravne začimbe? Le zakaj bi klinika Mayo vabila k udeležbi pri klinični raziskavi kurkume (kurkumina)? Ker gre za »psevdoznanstveni trend«? Če kurkuma ni dovolj dobra za bralce Večera, uporabo kurkume priporoča prav klinika Mayo.

Škoda, da smo priča nekritičnemu pristopu do zdravil in prehranskih dodatkov. Zdravila so predmet ogromnih dobičkov farmacije. Povsem enako velja za prehranske dodatke, ki so lahko le dobičkonosen poslovni projekt. Razsodna uporaba zdravil, s preverjenim učinkom in takrat, ko je treba, rešuje naša življenja. Prehranski dodatki, kakovostni in ob pravilni uporabi, pa lahko dvigajo kakovost življenja in ob redni uporabi delujejo preventivno.

Torej, zakaj je treba zavajati bralce glede začimbe, ni jasno. Morda, ker se številnim zdravilom v tem obdobju iztekajo patenti?

Ali zato, ker ameriškim korporacijam ni uspelo patentirati kurkume? Pravzaprav zakaj so sploh želeli patentirati kurkumo, če nima učinka? Le zakaj se znanost ukvarja s patenti, ki sintetično posnemajo delovanje kurkume?

Previdnost pri uporabi zdravil in prehranskih dodatkov je upravičena. Kakor tudi nadzor nad kakovostjo zdravil in prehranskih dodatkov. Tako korporacije kot manjša podjetja lahko zavajajo potrošnike. »Psevdoznanstveni trend« pa je oznaka, ki bi se veliko prej lahko uporabila za zdravilo, ki so ga testirali komaj mesec dni in ne za začimbo, ki je v uporabi stoletja.

Poslanka SMC bi odločala kot kraljica?

Poslanka SMC bi odločala kot kraljica?

Ne imeti pravice odločati o sebi, je suženjstvo

Ne imeti pravice odločati o sebi, je suženjstvo