Povezava med pudrom in rakom na jajčnikih

Povezava med pudrom in rakom na jajčnikih

417 milijonov dolarjev odškodnine je sodišče naložilo farmacevtski multinacionalki Johnson & Johnson zaradi otroškega pudra, ki je, kot kaže, vseboval azbest. Tožba je bila vložena v ZDA. Medicinski strokovnjaki, ki so pričali na sojenju, so potrdili vsebnost azbesta v otroškem pudru. Delci pudra in azbestna vlakna so bila najdena v jajčnikih ženske, ki je tožila podjetje.

Žensk, ki še nameravajo tožiti podjetje, je več tisoč. Nekateri prikrivanje podatkov o škodljivosti pudra (talcum) s strani multinacionalke primerjajo s skrivanjem škodljivosti kajenja s strani tobačne industrije in v nedavnem primeru, prikrivanje rakotvornosti glifosata podjetja Monsanto (zdaj Bayer).

Nevladna humanitarna organizacija Ovacome piše, da obstajajo raziskave, ki kažejo na povezavo med rakom na jajčnikih in med uporabo pudra, vendar da so potrebne nadaljne raziskave, da bi se to dokončno potrdilo.

Zadnja študija (metaanaliza iz leta 2018), objavljena na temo možne povezave med uporabo pudra (talcum) in nastankom raka na jajčnikih kaže, da so z redno uporabe možne rakotvorne posledice. Ženske so puder nanašale tudi na higienske vložke in diafragme.

Večina žensk je uporabljala izdelke multinacionalke Johnson & Johnson za intimno nego, ki so vsebovali puder. Odvetnik M. Lanier, ki je vodil tožbo upa, da bo podjetje umaknilo sporne izdeleke s prodajnih polic. Podjetje po sodbi vse očitke zavrača in napoveduje, da se bo pritožilo.

»Desetletja je multinacionalka Johnson & Johnson vedela, da otroški puder, ki ga prodajajo, vsebuje azbest,« piše Reuters. Kljub temu so podjetje zagovarjali plačani znanstveniki in raziskovalci, ki so prirejali varnostne študije.

Zdaj so sodišču primorani izročiti obsežno dokumentacijo glede raziskav in testiranj njihovega »prodajnega uspeha«. Več kot 11. 700 posameznikov namerava tožiti podjetje, saj so prepričani, da jim je redna uporaba tega poudra povzročila raka. Med tožniki je največ žensk z rakom na jajčnikih. Kakor kažejo dokumenti, je podjetje med leti 1971 in 2000 vedelo, da so v končnem izdelku majhne količine azbesta.

Zdravniki, pravniki in menedžerji podjetja tega niso razkrili javnosti, ampak so podatke skrivali. Kajti Svetovna zdravstvena organizacija ne navaja »varne količine azbesta«. Torej – azbesta v izdelkih za direktno uporabo ljudi ne sme biti.

Junija 2017 je sodišče naložilo podjetju Johnson & Johnson, da mora še dvaindvajsetim ženskam plačati odškodnino 4 milijarde dolarjev, ker so zaradi vsebnosti rakotvornega azbesta v pudru, zbolele za rakom. Podjetje Johnson & Johnson trdi, da je članek Reutersa »teorija zarote«. Reuters, ki je preučil gradivo, pa trdi, da je podjetje desetletja uspešno lobiralo ameriško zakonodajo in preprečilo preverjanje varnosti uporabe njihovega pudra. Članek Reutersa navaja tudi, da je multinacionalka od sodišča zahtevala, da dokumenti, ki so jih predali, ostanejo tajni in se ne razkrijejo javnosti.

Pediatri uporabo otroškega pudra že nekaj časa odsvetujejo.

Zelena trgovina je podpora neodvisnemu mediju. Poglejte :-)

Screen Shot 2018-12-17 at 18.20.30.png

Foto: AP

Zdravje 2019: kapitalistično hiranje ali humano zdravstvo

Zdravje 2019: kapitalistično hiranje ali humano zdravstvo

Nevarna količina živega srebra v kremah

Nevarna količina živega srebra v kremah