Hudo bolni v nevarnosti, da postanejo žrtev znanosti

Hudo bolni v nevarnosti, da postanejo žrtev znanosti

University College London, center, ki slovi po svojih raziskavah, je deležen kritik zaradi raziskave o izvornih celicah. Med eksperimentalno raziskavo sta namreč umrli dve dekleti iz Anglije stari 15 in 20 let. Raziskava je vključevala presaditev grla s pomočjo izvornih celic. Obe sta po presaditvi zaradi posledic umrli. Brošure in izsledki raziskave pa so poseg opisovali kot »uspešen«. Starši dekleta so bili prizadeti, da se je poseg opisoval kot »uspešen«, čeprav je zaradi njega njihova hči umrla.

Kot navaja Telegraph, gre za raziskovalne projekte z več milijoni evrov, ki se bodo zdaj zaradi škandala ustavili.

Profesorica Patricia Murray z Univerze v Liverpoolu meni, da je nedopustno, da se zavajajo starši z letaki, da je takšen poseg varen. Na ta način hudo bolne zvabijo, da privolijo na poseg. Dr. Raphael Levi pa ugotavlja, da je slava, ki jo prinesejo raziskave za nekatere zelo vabljiva. Bolniki težko preverijo resničnost raziskav, saj bolnike ščiti anonimnost, s tem pa tudi zdravniške napake in celo smrtne izide

Zaradi tega nekdanji britanski minister za zdravje Norman Lamb meni, da je treba ponovno preučiti pravila o tem, kakšni poizkusi se lahko izvajajo na hudih bolnikih. Običajno je, da smrtno bolni sprejmejo eksperimentalne oblike zdravljenja, kot rešilno bilko. Ob tem pa se postavljajo nova etična vprašanja medicine. Obstaja namreč nevarnost, da zdravnik na smrt bolnega nagovarja na poskusno operacijo, če je raziskovalec tega področja, menijo nekateri britanski medicinski strokovnjaki.

Lamb si bo zato prizadeval, da bodo iz smernic za medicinske raziskave izključene možnosti, ki bi omogočale zlorabe na smrt bolnih.

Klik na Zelena trgovina, je podpora neodvisnemu mediju. Hvala!

Zdravo Slovenija 1-18.jpg
Nevarna količina živega srebra v kremah

Nevarna količina živega srebra v kremah

Se bo medicina iztrgala lobijem in vrnila ljudem?

Se bo medicina iztrgala lobijem in vrnila ljudem?