Milijoni trpijo zaradi stranskih učinkov antidepresivov

Milijoni trpijo zaradi stranskih učinkov antidepresivov

Pregledna študija Univerze v Roehamptonu je pokazala, da so stranski učinki odvajanja od antidepresivov za več kot polovico uporabnikov.

56 % uporabnikov, ko je prenehalo z jemanjem antidepresivov, je občutilo stranske učinke, ugotavlja raziskava. Od tega jih 46 % občuti zelo hude simptome.

Dr. James Davies z oddelka za psihologijo Univerze v Roehamptonu poroča, da gre za stranske učinke odvajanja od antidepresivov, ki so hujši, kot navajajo trenutne klinične smernice. Dognanja pregledne študije kažejo, da je treba prenehanje jemanja antidepresivov bolj natančno zdravniško spremljati. Trenutna navodila v Veliki Britaniji in ZDA navajajo, da simptomi odvajanja od antidepresivov trajajo le en do dva tedna. Običajno so ti simptomi opisani kot blagi in redko zelo resni.

V Veliki Britanji antidepresive jemlje 7 milijonov ljudi, 16 % odrasle populacije. Predpisovanje antidepresivov se je od leta 2000 povečalo za 170 %.

Dr. James Davies je komentiral, da so po pregledu 23 relevantnih študij ugotovili, kar številni uporabniki vedo že več let – da so simptomi prenehanja jemanja antidepresivov pogosto uničujoči in da lahko trajajo tudi več mesecev. »Napačno je sklepati, da so simptomi prenehanja jemanja prisotni le en teden, kakor navajajo britanske klinične smernice NICE. Posledica napačnega razumevanja stranskih učinkov jemanja antidepresivov je, da nekateri zdravniki te simptome razumejo kot ponovitev bolezni, kar lahko pomeni novo nepotrebno dolgotrajno predpisovanje zdravil.«

Pregled študij Jamesa Davida in Johna Reada pa ugotavlja, da so resni stranski učinki odvajanja od antidepresivov zelo pogosti in resni, ne glede na to ali se prenehanje jemanja antidepresivov odvija nenadoma ali postopoma. Kar 50 % uporabnikov antidepresivov je simptome prenehanja jemanja označilo kot najhujše. Najpogostejši učinki prenehanja jemanja so: tesnoba, vrtoglavica, nespečnost, bolečine kot pri gripi, navedeni pa so tudi manični odzivi, otopelost čustev in dolgotrajna nezmožnost spolnih odnosov. Četrtina vprašanih doživlja opisane simptome tri mesece.

Glede na izsledke pregleda študij in število predpisanih antidepresivov avtorja ocenjujeta, da 4 milijone ljudi v Veliki Britaniji trpi zaradi stranskih učinkov prenehanja jemanja antidepresivov.

Klik na Zelena trgovina, je podpora neodvisnemu mediju. Hvala.

Zdravo Slovenija 2-18 oblačia.jpg

Foto: Steve Cutts Dr. Tuttle: »Ljudje želijo dobre novice o svojih slabih navadah«

Dr. Tuttle: »Ljudje želijo dobre novice o svojih slabih navadah«

Ana Vipotnik: Naš vdih sporoča, kako se počutimo

Ana Vipotnik: Naš vdih sporoča, kako se počutimo