Hobotnice ljubezni: kvačkanje za nedonošenčke

Hobotnice ljubezni: kvačkanje za nedonošenčke

Pisane, zavite in prisrčne hobotnice, ki jih kvačkajo prostovoljke tudi v Sloveniji, imajo poseben pomen. Koristen in namenjen čisto najmlajšimi med nami – nedonošenim dojenčkom.

Projekt_hobotnica.png

Pobudnica projekta v Sloveniji je Tjaša Bevc, tridesetletnica, ki se rada posveča otrokom, saj že nekaj let zapovrstjo ustvarja z njimi tudi na Debelem rtiču.

Kvačkane hobotnice je opazila na spletu, za korak, da se posveti projektu, se je odločila po prepričevanju bližnjih. Želi pomagati najmanjšim, ki imajo zahtevnejši vstop v življenje. »Tudi moj partner je bil nedonošenček, kar bil dodaten navdih, za projekt,« je povedala Tjaša.

Danska pobuda

Projekt kvačkanja hobotnic se je začel leta 2013 na Danskem. Do danes so jih ustvarili že več kot 27.000. Ko so prvo hobotnico položili k nedonošenčku, so se kmalu pokazali pozitivni terapevtski učinki, zato so s projektom začele tudi ostale evropske države. Od septembra 2017 projekt uradno poteka tudi pri nas.

FB_IMG_1515495651362.jpg

Bolnišnica Poole iz Velike Britanije, navaja, da imajo nedonošenčki, ki se stiskajo k hobotnici v inkubatorju, bolj stabilen srčni utrip in dihanje ter višjo raven kisika v krvi.

»Prvo kvačkano hobotnico sem s kratkim opisom poslala na Društvo za prezgodaj rojene otroke. Na enoti za intenzivno terapijo in nego novorojencev v ljubljanski porodnišnici so preučili projekt in pokazali zanimanje, da bi to preizkusili tudi pri nas. Tako je s pomočjo desetih prostovoljk nastalo prvih deset hobotnic. Vse so bile narejene po navodilih, le preja se je razlikovala. Hobotnice v porodnišnici sterilizirajo, in če hobotnica "preživi", jo dobi nedonošenček. Septembra sem še z dvema kolegicama obiskala enoto in videla, kako majhni so nedonošenčki.« Dobile smo tudi navodilo, da se izogibamo močnih barv, kot je rdeča, ker je lahko za novorojenčke moteča. 

Majhna igrača za veliko tolažbo

FB_IMG_1515169977774.jpg

Da nedonošenčki dobijo prav hobotnice, je zaradi zavitih lovk, ki spominjajo na popkovino v maternici. Hobotnice so izdelane iz preje sto odstotnega bombaža, da ne spreminjajo svoje oblike, to je pomembno tudi zaradi pranja. Napolnjene so s sintetičnim polnilom, ki je pralen pri vsaj 60 °C.

Hobotnico v porodnišnici položijo k nedonošenčku v inkubator in v njihovo malo ročico položijo lovko. Dojenček se potem z njo igra. Najbolj pomembna vloga igrače je, da dojenček ne vleče za cevko, ki mu pomaga dihati oziroma po kateri se hrani. Ker je sama namestitev cevke neprijetna za nedonošenčka in tudi stresna, se s pomočjo lovke lahko zamoti. Tjaša meni, da je lahko staršem tudi v uteho, da ima dojenček igračo, ko njih ni zraven. Kajti bližina je za ta mala bitja tako zelo dragocena.

Tjaša poudarja, da je pri izdelavi hobotnic treba slediti navodilom in upoštevati vse varnostne predloge. Hobotnica mora biti čvrsta in luknjice morajo biti čim manjše, da ne uhaja polnilo. Pri izdelavi je najbolj pomembna dolžina lovk, ki ne sme presegati 22 cm.

Kot vodja projekta v Sloveniji je Tjaša povezana še s koordinatoricami iz Danske, Velike Britanije in Hrvaške. »Navodila, po katerih izdelujemo hobotnice, so povzeta po danskih navodilih, nova hobotnica Oto, pa je nastala po britanskih navodilih, ki sem jih malo prilagodila, da nimamo čisto enake. Za vsa navodila imam njihova dovoljenja.«

Vabljeni, da se pridružite kvačkanju za najmlajše: projekt.hobotnica@gmail.com

Foto: Slovenski in danski projekt hobotnica

Depresija – ne, ni vse v možganih

Depresija – ne, ni vse v možganih

Galina Yatsko dr. med: »Paraziti v človeku imajo radi sladko«

Galina Yatsko dr. med: »Paraziti v človeku imajo radi sladko«