V šole prihaja vse več otrok v plenicah

V šole prihaja vse več otrok v plenicah

Poročilo združenja britanskih osnovnih šol, Lecturers and Teachers Association, kamor otroci stopajo že v petem letu starosti, kaže, da se je število otrok, ki v tej starosti nosi plenice oziroma ne zna uporabljati stranišča, povečalo za 70 odstotkov, kar je z navedbami potrdilo 700 učiteljev. Z drugimi besedami, vsak šesti tamkajšnji otrok ne more sam skrbeti za svojo higieno, kar predstavlja močno povečan obseg dela za učiteljski kader.

V preteklosti so otroci plenice opuščali prej

Zaradi objektivnih razlogov, kot so pogoji bivanja in predvsem odsotnost plenic za enkratno uporabo, so do 80. letih 20. stoletja otroci, ne glede na kraj bivanja, prej začeli uporabljati kahlico. Kot navaja strokovni članek, celo pred tem, ko so znali samostojno hoditi ali se jasno sporazumevati.

Vir: Wikipedia

Vir: Wikipedia

Trenutno stroka svetuje, da se otrok navaja na kahlico, ko zna hoditi oziroma samostojno sedeti, razume, kaj mu okolica govori, in si želi pohvale. Priporočila seveda veljajo v primeru, ko je otrok zdrav, psihološke ali fiziološke spremembe na odvajanje od plenic močno vplivajo.

Omenjena britanska kriza se nanaša na otroke, ki jih starši niso navadili na samostojno uporabo stranišča in so zdravi. Učitelji, kakor navaja članek, so seznanjeni in razumejo, da imajo posamezni otroci težave z uporabo stranišča. Ne zmorejo pa preoblačiti in čistiti večjega števila otrok, za katere se upravičeno pričakuje, da so priučeni higienske samostojnosti. Pediatrične smernice kažejo, da je velika večina zdravih otrok sposobna opustiti plenice, preden dopolnijo četrto leto.

Odlašanje z odvajanjem od plenic

Kakor kaže študija iz Velike Britanije, ki je zajela 8000 otrok, so tisti otroci, ki so jih starši navajali na kahlico po starosti dveh let, imeli več težav z odhodom na stranišče, kot tisti otroci, ki so jih uvajali med 15. mesecem in dvema letoma. Nekateri pediatri omenjajo zaprtost pri otroku kot pomemben dejavnik za odlog pri navajanju na kahlico in svarijo pred (pre)zgodnjim opuščanjem plenic.

V plenicah pri 9. letih

Učitelji pri zdravih otrocih, ki so še v planicah v šoli, poudarjajo predvsem njihovo psihološko stisko glede na vrstnike, saj se ti s plenicami hitro umaknejo zaradi stiske. V Veliki Britaniji se zdravstvena stroka vključi s pomočjo na odvajanje od plenic šele, ko je otrok star sedem let, kar je po mnenju tamkajšnjih šol prepozno.

Teorije o odvajanju od plenic in prelomnica

Če se spomnimo slovenske tradicije so otroci v toplejših mesecih nosili le srajčke, kar je pomenilo, da je odteklo in padlo vse na tla. Otrok je bil tako manj umazan, zelo kmalu je videl, kaj pomeni lulati in kakati. Preden so otroci hodili so nosili bombažne plenice ali cunje, ki so jih bolj ali manj uspešno prali in sušili.

Staroselska ljudstva so bila v tem pogledu bolj iznajdljiva, saj so nabirali vpojen gozdni mah in ga posušili. Napojenega so enostavno vrnili v zemljo, potem, ko je otrok izločal.

Precej nenavadne teorije o vplivu odvajanja na plenice so imeli v 19. stoletju, na žalost tudi s strani antropologov, Gorer, je namreč »teoretiziral«, da je agresija japonskih vojakov povezana s tem, da so jih (pre)hitro odvadili od plenic. Druga skrajnost je bil nasvet razvpitega dr. Spocka, ki je svetoval sodobnim staršem, naj navajanje na stranišče v celoti prepustijo kar otrokom, ki bodo vodili starše.

Prelomnico v vzgoji otrok na higieno brez dvoma pomenijo cenovno dostopne plenice za enkratno uporabo, ki so najpomembnejši dejavnik v odlašanju navajanja otrok na kahlico. Ingrid Bauer, ki je napisala knjigo o navajanju otrok na kahlico brez plenic, meni, da je sodobni način starševstva, ki sloni na udobnosti poceni plenic, manj ugoden za otroke in seveda okolje, saj tone zavrženih plenic predstavlja znaten delež odpadkov.

Poti navajanja na stranišče so torej, kot večina človeškega vedenja, vezane na kulturne vzorce. Med njimi so tudi, verjeli ali ne, posebne torte, ki čestitajo otroku za odvajanje od plenic. Področje so pričakovano izkoristili tudi prodajalci igrač, ki ponujajo kahlice na katerih se otrok ob odvajanju igra s tablico. O okusu se ne razpravlja, to že vemo.

Foto: Ipad Potty Cosumer Review

Foto: Ipad Potty Cosumer Review

Foto naslovica: Unsplash/Aaron Burden

 

Hiša groze – dom starejših v Mostah

Hiša groze – dom starejših v Mostah

»Kolonija Slovenija«: umazana industrija, cenena hrana in cepiva

»Kolonija Slovenija«: umazana industrija, cenena hrana in cepiva