Topinambur - gomolj z veliko zdravilnimi učinki

Topinambur - gomolj z veliko zdravilnimi učinki

Je to krompir ali ingver se sprašuje večina, ko vidi prvič topinambur? Ta zanimivi gomolj, ki prihaja iz Južne Amerike, ni pritegnil pozornosti le kulinaričnih radovednežev, temveč tudi znanstvenikov. Topinambur ali jeruzalemska artičoka je izjemen naravni izvor rastlinskega inulina, fruktoze, naravnih fungicidov in antioksidantov.

Ko je nizozemski botanik topinambur prinesel s seboj v Evropo, ga je posadil v svojem vrtu. Na njegovo presenečenje je rastlina zelo dobro uspevala. Poleg koristnih in užitnih gomoljev krasijo rastlino tudi rumeni cvetovi. Topinambur, čeprav mnogim manj znan, uspeva v Evropi že od leta 1600 naprej.
Kakor ugotavljajo raziskovalci, ima topinambur lahko pomembno vlogo v času, ko se družba sooča s povečano stopnjo obolelih z diabetesom. Prav zato so preučevali delovanje topinamburja, ker vsebuje inulin, ker ima podobno vlogo kot inzulin, pomaga pri presnovi glukoze. Kot ugotavljajo redno uživanje topinamburja znižuje raven sladkorja v krvi.

Kakor kažejo medicinske raziskave, uživanje koncentriranega topinamburja pomaga tudi osebam z diabetesom, ki so odvisne od inzulina. Jemanje koncentriranega topinamburja vpliva na normalizacijo metabolizma ogljikovih hidratov in lipidov in poveča nivo železa v serumu. Pokazala se je tudi pozitivna sprememba v stanju imunskega sistema.

Naravni koncentrat inulina je kompleks biološko aktivnih snovi rastline topinambur. Jemanje koncentrat je dobro tudi kot preventiva pred sladkorno boleznijo in osteoporozo.

Inulin - tudi preventiva proti rakavim obolenjem

Kakšne so prednosti uživanja inulina? Spreminja črevesno mikrofloro in povečuje rast bifidobakterij, znižuje sladkor v krvi pri diabetikih, kakor tudi holesterol, dobro vpliva tudi na izločanje (zaprtost). Preventivno tako deluje proti rakavim obolenjem. Priporoča se tudi kot dodatek pri kemoterapiji, za odpravljanje stranskih učinkov. Še posebej koristen pa je za vse, ki imajo diagnozo diabetes 1 ali 2.

Trgovina Sibirsko zdravje,
Gosposvetska 2, Ljubljana.
Delovni čas: ponedeljek - petek od 10. do 19. ure, sobota od 10 do 14. ure.

V naših prostorih izvajamo prezentacijo in degustacijo izdelkov Sibirsko zdravje, vsak ponedeljek ob 17. 30 in vsako sredo ob 11. in 17. uri.
Svojo udeležbo lahko potrdite na naš e. naslov sib.zdravje@gmail.com ali na gsm 030 373 524.

 

Informacijska pooblaščenka: »Vzorci krvi novorojenčkov niso osebni podatki«

Informacijska pooblaščenka: »Vzorci krvi novorojenčkov niso osebni podatki«

Vege Skipper: Jadranje je ples z naravo

Vege Skipper: Jadranje je ples z naravo