Vpliv sibirske jelke na rakave celice

Vpliv sibirske jelke na rakave celice

Ugledna mednarodna revija Oncotarget je objavila izsledke raziskave ruskih znanstvenikov, ki so raziskovali zdravilne učinke snovi v sibirski jelki, natančneje terpenoide, skrivnostne organske spojine, ki vsebujejo kisik. Z njimi so bogati zlasti iglavci. Omenjene spojine so pravzaprav neke vrste “prva pomoč” za drevesa, iz katerih jemljejo svoja “zdravila”, vključno s škodljivci. Poleg tega terpenoidi v hudem mrazu ali vročini regulirajo tudi temperaturno ravnovesje rastline, piše RBTH Slovenija. Spojine so vzbudile zanimanje raziskovalcev ruskega Inštituta za molekularno biologijo Engelhardta pri Ruski akademiji znanosti ter Moskovskega inštituta za fiziko in tehnologijo. Odločili so se, da bodo podrobno preučili vpliv terpenoidov sibirske jelke na rakave celice ter na celice, ki uravnavajo staranje.

Jelka, ki pomlajuje

Terpenoidi sibirske jelke sodijo med protivnetna in antibakterijska zdravila, pomagajo pa tudi pri celjenju ran. Po besedah Ane Kudrjavceve, vodje laboratorija za genomske raziskave Inštituta za molekularno biologijo, so se med raziskavo pokazale nove priložnosti.


Sibirski znanstveniki so pri Evropejcih odkrili gen za depresijo

“Odkrili smo gerozaščitne lastnosti, se pravi sredstva, ki upočasnijo proces staranja, pa tudi antitumorske lastnosti,“ je pojasnila Kudrjavceva. “Kljub temu seveda ne moremo reči, da bi lahko terpenoide uporabljali kot samostojna zdravila za zdravljenje raka. V prihodnosti bi jih lahko uporabljali kot del kombiniranega zdravljenja.”
Da bi preučili učinke terpenoidov na starajoči se organizem, so znanstveniki presajali celice v novo okolje. Za ta namen so uporabili vezno tkivo v telesu. Dva do tri dni po presaditvi, ko so bile celice že povezane med seboj in so sestavljale neprekinjeno gosto plast, so jih del prenesli v novo gojišče.

Na ta način so celice zaščitili pred toksini, ki nastajajo v procesu staranja in izčrpavajo staro gojišče.

Odgovor celic na stres

Uporaba terpenoidov znotraj gojišča je pokazala, da se je povišala raven izražanja genov, ki zavirajo razvoj tumorjev in prispevajo k podaljšanju življenjske dobe. Gen GADD45B se je podvojil, gen GADD45A pa se je povečal za enkrat in pol.

SIBIRSKO ZDRAVJE

SIBIRSKO ZDRAVJE

Trgovina Sibirsko Zdravje,
Gosposvetska 2, Ljubljana.
Delovni čas: ponedeljek - petek od 10. do 19. ure, sobota od 10 do 14. ure.

V naših prostorih izvajamo prezentacijo in degustacijo izdelkov Sibirsko zdravje, vsak ponedeljek ob 17. 30 in vsako sredo ob 11. in 17. uri.
Svojo udeležbo lahko potrdite na naš e. naslov sib.zdravje@gmail.com ali na gsm 030 373 524.

Vege Skipper: Jadranje je ples z naravo

Vege Skipper: Jadranje je ples z naravo

Robert F. Kennedy: Zakaj farmacija nameni 5,4 milijarde za medije?

Robert F. Kennedy: Zakaj farmacija nameni 5,4 milijarde za medije?