Robert F. Kennedy: Zakaj farmacija nameni 5,4 milijarde za medije?

Robert F. Kennedy: Zakaj farmacija nameni 5,4 milijarde za medije?

Piše: Valeri Kochmann

Lahko bi rekli, da je dosledna znanost moto Roberta F. Kennedyja ml., ki je sicer znan kot okoljevarstvenik in zagovornik varnosti cepiv. V nedavnem in odmevnem intervjuju za veliko ameriško medijsko hišo Fox News, je v imenu varnega cepljenja razkril politično ozadje cepilne industrije, koruptivnost farmacije in cenzuro s strani večjih medijev.

Poudariti velja, da Kennedy ni nasprotnik cepljenja. Nasprotno, pravi, da je za cepljenje, vendar ker opozarja na konkretna znanstvena protislovja v okviru imunologije, mu preprečujejo pojavljanje v medijih. Konkretni intervju je bil njegovi drugi intervju za množične medije v desetih letih.

Voditelj oddaje Tucker Carlson je povzel predvolilne izjave ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je omenjal povezavo med cepivi in avtizmom. Kennedy je potrdil, da ga je po izvolitvi Trump povabil v odbor za varnost cepiv, vendar so iz Trumpovega štaba po nekaj urah sporočili, da še niso sprejeli dokončne odločitve o oblikovanju takšnega odbora. Torej še ene prazne Trumpove predvolilne obljube?

Leta 1989 je ameriški kongres, ki se je po Kennedyjevih besedah takrat utapljal v farmacevtskem denarju, podelil farmaciji (Big Pharma) pravno imuniteto (“blanket legal immunity) za proizvodnjo cepiv. Gre za določeno zakonsko kritje, ki ga ameriški kongres ni dovolil nobeni drugi industriji.

Takšna pravna zaščita pomeni, da ne glede na to, kako površen je protokol proizvodnje in kako pomanjkljive so študije o kakovosti cepiv ali kako toksične so sestavine in kakšna nevarnost obstaja, da poškodujejo otroke, nadaljuje Kennedy, proizvajalcev cepiv ni mogoče tožiti.

Zaradi takšnih okoliščin so v ZDA vzpostavili državni sistem kompenzacije za poškodbe s cepivi (VICP), ki ga financirajo davkoplačevalci. Podobno velja tudi za večino evropskih držav, vključno s Slovenijo.

Kennedy ocenjuje, da je prav pomanjkljiva regulacija omogočila, da so cepiva postala izjemno dobičkonosna dejavnost. Proizvodnjo cepiv in dodajanje vedno novih cepiv v obvezno ali priporočljivo cepilno shemo, zato primerja z zlato mrzlico dobičkarjev.

Kot je povedal Kennedy, je sam bil cepljen s tremi cepivi in je bil polno cepljen. Njegovi otroci so dobili 69 različnih doz v skupaj 16 cepivih, šele potem so bili obravnavani kot polno precepljeni. Nekatera izmed teh cepiv sploh niso proti nalezljivim boleznim. Denimo cepivo proti Hepatitisu B se prenaša predvsem preko nezaščitenih spolnih odnosov ali okuženih igel odvisnikov. Vendar v ZDA s cepivom proti Hepatitisu B cepijo novorojenčke. (V Sloveniji je prva doza proti Hepatitisu B, za razliko od ameriškega sistema, predvidena pred vstopom v osnovno šolo.)

Kar še posebej kritično omenja Kennedy, je prisotnost živega srebra v cepivih, ki je najmočnejši nevrotoksin, ki ni tudi radioaktiven, vendar je še vedno prisoten med sestavinami mnogih cepiv, vključno v cepivu proti gripi.

Sprašuje se, zakaj je treba poškodovano cepivo prijaviti kot nevarni odpadek, pri čemer so predvideni celo varnostni ukrepi, kot je evakuacija stavbe. Kako je torej mogoče, da so iste sestavine predvidene za cepljenje otrok?

Utišanje kritičnega novinarstva

Ni naključje, da farmacevtska industrija namenja 5,4 milijarde dolarjev letno medijem, pove Kennedy. Proizvajalci cepiv uživajo pravno imuniteto, zato lahko farmacija kontrolira javno debato o cepivih in utiša različne kritične poglede. Farmacija je nad državo, kot kaže.

Kennedy je omenil novo študijo o varnosti cepiva proti tetanusu, davici in oslovskem kašlju (DTP), ki jo je financirala danska vlada, ki pionirsko primerja necepljene in cepljene otroke v Afriki. Ugotovili so, da je smrtnost petkrat višja pri cepljenih otrocih v primerjavi z necepljenimi. Multimilijarder Bill Gates, ki je znan med drugim tudi po medijsko razvpiti distribuciji cepiv po revnejših državah, med drugim tudi cepiva DTP po Afriki, se je sicer nedavno sestal s Trumpom, da bi preprečil formiranje oddelka za varnost cepiv.

Kennedy zaključi, da bi na področju cepiv morali imeti debate, ki bi dejansko temeljile na znanosti.

Vpliv sibirske jelke na rakave celice

Vpliv sibirske jelke na rakave celice

Duša naroda: Obvezno darovanje organov?

Duša naroda: Obvezno darovanje organov?