Šok za paciente: Samoplačniško takoj, z napotnico leta 2020

Šok za paciente: Samoplačniško takoj, z napotnico leta 2020

Piše: Valeri Kochmann

»Zaradi omejitve dela, ki ga določa zdravstvena zavarovalnica«, to je razlog, da se na kontrolni pregled ščitnice čaka tri leta. Samoplačniško se pride na vrsto relativno hitro, medtem ko je z (redno) napotnico to mogoče šele leta 2020.

Iz zasebne in koncesijske specialistične ambulante za bolezni ščitnice, Bojana Pustovrha dr. med., v Celju, je nekaj oseb prejšnji teden prejelo datum kontrolnega pregleda, ki je oddaljen kar tri leta.

Gre za osebe, ki so v konkretni ambulanti že bile vodene. Tako so bile, med siceršnjo načeloma tekočo zdravstveno obravnavo in po posredovanju nove napotnice, postavljene pred izbiro, ali se odločijo za samoplačniški pregled (čakalna doba v isti ambulanti je teden dni), ali za drugo ambulanto za ščitnične bolezni.

Čakati tri leta na kontrolni pregled je morda birokratsko (še) vzdržno, medtem ko je v bolj realnem pogledu to še en primer neracionalnosti slovenskega zdravstvenega sistema.

Za kontrolne preglede v določenih primerih ne veljajo klasične časovne omejitve. Toda glede na Pravilnik o najdaljših dopustnih čakalnih dobah je določeno, da se z redno napotnico čaka največ šest mesecev.

»Moje zdravljenje še zdaleč ni zaključeno,« nam je zaupala sogovornica. Pred dvema tednoma so ji v ambulanti rekli, naj se oglasi na pregled čez mesec dni. Na podlagi poslane nove napotnice je dobila datum februarja 2020. Najprej je pomislila, da gre za pomoto. V skupini na Facebooku, kjer se pogovarjajo oboleli na ščitnici, je videla, da ni edina.

Drugi sogovornici so denimo pred pol leta v ambulanti rekli, da naj se nujno oglasi kmalu. Vendar je na podlagi poslane napotnice, prav tako dobila datum leta 2020.

Da ne gre za pomoto, kaže tudi priloženo obvestilo, ki razlaga zaplet s strani tirološke ambulante. Kot navajajo, jim kljub prizadevanju, zdravstvena zavarovalnica ni omogočila povečanega obsega dela. Kar je povezano z velikim številom vpisanih pacientov, navajajo, da jih je pri njih bilo več kot 22.000.  

V nadaljevanju iz ambulante razlagajo, da se je čakalna doba za paciente, ki so že bili obravnavani v njihovi ambulanti »nerazumno povečala«, in sicer tudi zaradi prednosti napotnic, ki so označene kot nujne in hitre, prav tako pa tudi zaradi določitve najdaljše dopustne čakalne dobe za prve preglede.

Opisan zdravstveni sistem je za področje bolezni ščitnice nevzdržen, komentira sogovornica. Hormonska slika se lahko začasno izboljša tudi zaradi predpisanih tablet, zato je lahko zelo relativno, kdaj govorimo o koncu rednega zdravljenja in kdaj o kontrolnih pregledih.

»Izgleda, kot da nas je sistem izpljunil. V trenutni situaciji ni jasno, kje vodijo moj primer in kdo mi predpisuje morebitno nadaljnjo terapijo,« sklene sogovornica.

Pustovrh, naročanje1.jpg

Bolniki so ujeti v birokratski labirint, kjer redne napotnice ponekod v praksi veljajo skoraj toliko kot nič. Neučinkovitost sistema je tako voda na mlin morebitni privatizaciji zdravstva. Smiselno je podrobneje raziskati nastali zaplet. V primeru koncesij gre vsekakor za bistvena vprašanja transparentnega delovanja javnega zdravstva.

 

Dokazi, da slovenska stroka zavaja: Necepljeni v tujini gredo lahko v vrtec!

Dokazi, da slovenska stroka zavaja: Necepljeni v tujini gredo lahko v vrtec!

Vitamin D: Kako učinkovito je sonce v tabletah?

Vitamin D: Kako učinkovito je sonce v tabletah?