Najvišja stopnja alarma v angleškem zdravstvu

Najvišja stopnja alarma v angleškem zdravstvu

Piše: Valerie Kochmann

Več kot dvajset bolnic v Veliki Britaniji je v prvi polovici januarja 2017 razglasilo najvišjo stopnjo alarma. Zaradi logistične nezmožnosti nudenja urgentne pomoči so posledično nujne pomoči potrebne bolnike preusmerjali v druge bolnišnice in odpovedovali operacije.

Britanski mediji s trenutnimi razmerami povezujejo smrti treh pacientov v bolnici Worcestershire Royal Hospital v začetku januarja. Navajajo, da sta dva pacienta umrla na premični postelji na urgenci. Neimenovana ženska naj bi, po petintridesetih urah čakanja na premestitev na oddelek, umrla za posledicami srčnega infarkta. Drugi, moški pacient, naj bi zaradi dolgega čakanja na urgenci umrlz zaradi anevrizme. V tretjem primeru, gre za smrt moškega, za katerega se predvideva, da se je v toaletnih prostorih zapletel v cevko infuzije in se zadušil. Predstavnik bolnice v Worcestershiru je zanikal, da so smrti povezane z povečanim pritiskom na bolnišnice v zimskem času.

Humanitarna kriza britanskega zdravstvenega sistema

Kraljevsko združenje zdravnikov (Royal College of Physicians, RCP) je na britansko premierko Thereso May naslovilo odprto pismo, v katerem politično vodstvo pozivajo, naj nemudoma finančno podpre angleški sistem nacionalnega zdravstva (NHS), ki je po njihovem mnenju že življenjsko ogrožajoč. Britanski Rdeči križ je posvaril pred humanitarno krizo britanskega zdravstvenega sistema.

Razglašena visoka stopnja alarma

Okoli novega leta 2017 je, glede na podatke neodvisne dobrodelne organizacije Nuffield Trust, okoli 50 bolnic angleškega nacionalnega zdravstvenega sistema (NHS) razglasilo bodisi visoko ali najvišjo stopnjo alarma. V praksi zadnji dve stopnji pomenita, logistične težave, prenatrpanost ter navsezadnje prekinitev dela na urgentni pomoči.

O kaotičnih razmerah in dolgem čakanju na urgenci pričajo primeri iz različnih območjih Velike Britanije. Denimo, dveletna deklica Brooke Burden je kljub sumu na astmatični napad, morala čakati osem ur v bolnici v Kentu. Na urgenci, kjer sta predhodno čakali skupaj z mamo, so jo namestili na tanko preprogo na tleh. 22 mesečni malček, Jack Newman, je kljub sumu na meningitis na urgenci v Hastingsu moral čakati pet ur na zdravniško obravnavo, ležeč na dveh stolih.

V najbolj kritičnem trenutku v obdobju krize v bolnici v Guildfordu niso imeli proste postelje za 27 pacientov.

Pot k privatizaciji angleškega nacionalnega zdravstva – NHS?

Problemom navkljub Amber Davenport, vodja NHS Providers, zagovarja stališče, da se zdravstveni sistem ne sesuva in da večina bolnic še vedno omogoča primerno oskrbo. Bolnice v tekočem zimskem času srečujejo z rekordnim številom pacientov in NHS razvija nove načine za hitrejšo in učinkovitejšo obravnavo, dodaja Davenportova.

Britanska premierka Theresa May priznava, da se dogajajo incidenti, vendar meni, da je pretirano govoriti o humanitarni krizi. Kot razloge za povečan pritisk na bolnišnice navaja zimski čas, staranje ter kompleksnejše potrebe prebivalstva.

Zdravstveni sekretar Jon Ashworth, ugotavlja, da je kriza posledica sistematičnega rušenja zdravstvenega sistema pod vlado Therese May. Podobno stališče ima tudi, dr. Mona Kamal, ki pravi, da je ta kriza posledica drastičnih posegov v zdravstveno blagajno ter povečanja sodelovanja s privatnim sektorjem. Kamalova izpostavlja, da je bil NHS, pred finančnimi rezi, ki so se začeli pred šestimi leti, še v samem vrhu po kakovosti.

Britanska vladaTherese May je te dni napovedala nove posege v zdravstveno blagajno. Poleg tega se Mayeva pred nedavnim sestankom z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, ni želela zavezati, da NHS pod nobenim pogojem ne bo predmet privatizacije v okviru trgovinskega sporazuma med ZDA in Veliko Britanijo.

Medtem, ko v Veliki Britaniji zdravstvo polni medijske naslove in potekajo parlamentarne razprave, se zasebna podjetja, kot sta Virgin Care in Serco, vedno bolj prepletajo z NHS. Podpisane pogodbe tem podjetjem omogočajo, da prevzamejo tudi logotip od NHS, tako, da ljudje sploh ne vedo, da določene medicinske storitve pravzaprav izvajajo zasebniki.

Horror Uncut: Tales of Social Insecurity and Economic Unease

Horror Uncut: Tales of Social Insecurity and Economic Unease

Če povzamemo Noam Chomskyja, se najprej zmanjša financiranje javnega sektorja, nato pade kakovost storitev in na ta način ljudje sprejmejo privatizacijo. Je britansko javno zdravstvo na poti k privatizaciji?

Cepiva: potrjena prisotnost kontaminiranih mikro in nanodelcev

Cepiva: potrjena prisotnost kontaminiranih mikro in nanodelcev

Narcistične osebnosti vladajo znanosti?

Narcistične osebnosti vladajo znanosti?