V enem tednu je umrlo pet nosečnic v Italiji

V enem tednu je umrlo pet nosečnic v Italiji

Pixabay.com

Pixabay.com

V času od 25. do 31. decembra je v Italiji umrlo pet nosečnic. Sosednja država, ki ima zelo nizko smrtnost bodočih mater, je zato sprožila preiskavo pod nadzorom ministrice za zdravje. Umrle ženske so bile vse v pozni nosečnosti, od sedem do devet mesecev, navaja Guardian.

Zadnji tragični primer je bila 29-letna Giovanna Lazzari iz Brescie, na severnem delu države. Medicinsko osebje je skušalo rešiti mater in otroka z urgentnim carskim rezom, a sta oba umrla. Njen partner Roberto Coppini zahteva odgovore za to nadvse tragično izgubo. Oblasti je opozoril, da mu je partnerka iz porodnišnice poslala sporočilo, da je v hudih bolečinah, a nima pozornosti medicinskega osebja.

Prvo uradno poročilo o smrtih se pričakuje danes, bolnišnice za zdaj vztrajajo, da je šlo za nesrečne okoliščine, ki se jih ni dalo preprečiti.

Niz tragičnih smrti

Kot navaja Medical Express je 34-letna zdravnica, doma v bližini Vincenze, umrla po urgentnem carskem rezu v osmem mesecu nosečnosti. 23-letnica iz Foggije pa je tik pred rokom poroda nenadno umrla doma, v obeh primerih so otroka uspeli rešiti. Šlo naj bi za srčne zastoje mater.  39-letna Angela Nesta je umrla zaradi srčnega zastoja v Turinu, po rojstvu mrtvega otroka. V okolici Verone pa je preminila 34-letna Anna Massignan po urgentnem carskem rezu.

35-letna blogerka Marta Lazzarin je umrla po spontanem splavu v sedmem mesecu v operativni sobi. Od nje se je na blogu poslovil njen mož Chris in številni bralci.  

Rosalba Paesano, profesorica ginekologije z Univerze La Sapienza je ob dogodkih poudarila pomen preventivnih pregledov nosečnic v pozni nosečnosti, ki lahko ocenijo verjetnost tveganja za mater, s poudarkom na možni trombozi in srčnih težavah. Takšni pregledi niso vključeni, ker preveč stanejo, je komentirala profesorica.

Oblasti se bodo usmerile predvsem na vprašanje, ali so tragične smrti posledica slabše organiziranosti medicinskih ekip v posameznih krajih.

Velika Britanija in Nizozemska svetujeta porod doma

V Evropi večina žensk rodi v porodnišnici, predvsem zaradi varnosti. Vse več žensk pa si želi poroda doma, ob ustrezni podpori. V Veliki Britaniji oblasti svetujejo nosečnicam, ki imajo nekomplicirano nosečnost in so zdrave, porod doma. Obvezno mora sodelovati usposobljena babica, ki lahko ustrezno presodi in spremlja potek poroda.

Enako velja za Nizozemsko, kjer se doma rodi četrtina otrok, ob nadzoru ustrezno šolane babice. Pomembno je poudariti, da je na Nizozemskem na voljo tudi celoten sistem nujne pomoči v času poroda, ko je to potrebno. Tretjina porodov, ki se začnejo doma, se konča v porodnišnici.

Zdrav kot v peklu

Zdrav kot v peklu

"Paleo" dieta jogijev - falahari

"Paleo" dieta jogijev - falahari