"Paleo" dieta jogijev - falahari

"Paleo" dieta jogijev - falahari

Sattva Udruga

Sattva Udruga

Ivona Peček – Hemwati, diplomirana ajurvedska terapevtka, Sattva Udruga.

Kako ste se seznanili s falahari dieto?

Mojster joge Vishwa Guruji Sri Paramhans Maheswarananda, avtor sistema Joga v vsakdanjem življenju, mi jo je priporočil in mi tudi pojasnil njene principe. Najprej sem se tako prehranjevala tri mesece. Potem sem falahari dieto podaljševala po posvetu z njim. Počasi je falahari dieta postala moj način življenja. Pred tem nisem imela specifičnih zdravstvenih težav, vendar prekomerna teža lahko v kasnejših letih prinese svoje. Odkar se tako prehranjujem, torej tri leta in pol, nisem imela nobenih zdravstvenih težav, razen enega prehleda v vsem tem času. Vmes sem preverjala tudi krvno sliko, ki je bila primerna. 

Ivona Peček - Hemwati med kuharsko delavnico ajurvedske prehrane (v temnem predpasniku).

Ivona Peček - Hemwati med kuharsko delavnico ajurvedske prehrane (v temnem predpasniku).

Kakšen je pravzaprav izvor falahari diete?

V Indiji, kjer sem se dodatno izobraževala na tem področju, povedo, da so se na način falahari prehranjevali bog Rama, njegova žena Sita in njegov brat Lakšman. Štirinajst let so namreč živeli v gozdu. Njihova hrana je temeljila na sadju, koreninah in vsem kar so našli v gozdu. Gre za staro jogijsko tradicijo. Na Khumba Meli smo srečali jogija, ki je bil dvanajst let na falahari dieti. Konkretno in dobro izgleda. Ramdev je v Indiji zelo popularen jogi, ki se je pozdravil z ajurvedo - imel je namreč paralizo. Na falahari dieti je bil dolgo vrsto let, zaobljubil se je namreč, da bo na njej ostal tako dolgo, dokler ne bo države vodila vlada, ki bo podprla duhovnost. Lani mu je Vishwa Guruji, ko je prišel s Himalaje, ponudil prvi čapati (indijska vlada je organizirala svetovni dan joge, op. a.).   

Česa se ne sme uživati na falahari dieti?

Od sadja in gomoljev se ne uživa banan in krompirja, čeprav v Indiji jedo tudi to dvoje.

Od ajurvedskih zdravnikov sem slišala, da uvoženih banan ne priporočajo.

Ajurveda prilagaja prehrano glede na okoliščine. Kot sem omenila v Indiji med falahari dieto jedo krompir in banane, ne uživajo pa dala, gre za vrsto stročnice rumenega mung dala. Po ajuvredi je rumeni mung dal edina stročnica, ki ne tvori maščobnih oblog. Daje energijo, proteine, prispeva k ustvarjanu krvne plazme, nima pa tedence, da redi. Falahari dieta kljub temu pomeni raznovrstno in široko prehranjevanje. Vključuje ajdo, ki ni žitarica in amarant, ki raste v Indiji. Sama semena ajde in amaranta meljem, iz te moke se lahko pripravi čapatije.

Ne gre za presno prehrano?

Ne, ajurveda, ki je veliko starejša znanost kot marsikatera, ki se trenutno uveljavlja, meni, da je potrebno jesti tisto kar najlažje presnavljamo v določenem obdobju. Trenutno smo po jogijski tradiciji v dobi kale juge in ne živimo v skalnih votlinah. Zato se je temu prilagodila tudi prehrana. Skozi evolucijo se je naš prebavni sistem spremenil, na koncu koncev nismo tudi več tako poraščeni. Kako se bomo torej primerjali z ljudmi iz pradavnine, ki so živeli v jamah? Zato ajurveda svetuje ljudem tudi toplo kuhano hrano. Prosim pa, ne mučite zelenjave štiri ure s kuhanjem, v desetih ali petnajstih minutah je vse kuhano. Še nekaj je pri tem pomembno, s pomočjo kuhanja lahko uporabimo celo zelenjavo, encimi lažje pridejo v telo in manj je odpada. Manj odpada pomeni manj odpadnih snovi, ki po ajurvedi povzročajo razvoj bolezni. Vse je logično povezano. Na falahari dieti jeste juhe in solate, lahko si pripravite tudi pečeno zelenjavo z oljčnim oljem v pečici, sijajno. Pred kratkim gospa iz Novega Sada ni potrebovala dodatne operacije po srčni kapi, ker se je njeno stanje ob falahari dieti v nekaj tednih bistveno izboljšalo.

Katere skupine živil sodijo v falahari dieto v Evropi?

Fal (phal) v sanskrtu pomeni sadje, v poštev pride vse sadje razen banan in vsa zelenjava razen krompirja. Sladki krompir, patat, je nekaj drugega in se lahko uživa, ker ima drug izvor. Primerni so še ajda, rumeni mung dal in amarant. Lahko se uživa tudi čičerikina moka, ampak posebne vrste, besan iz čana dala (chana dal). Ima namreč drugačno delovanje na organizem kot naša čičerika. V poštev pridejo tudi vsi oreščki, količinsko to pomeni ena pest na dan. Uživajo se lahko tudi vse vrste suhega sadja od datljev, smokev, rozin do kokosa. Izbor je pester.

Je ta dieta primerna predvsem za ljudi, ki so nagnjeni h debelosti?

Namenjena je vsem, ki so po ajurvedi nagnjeni h kopičenju kaphe. Torej vsi, ki imajo več mastnega tkiva, ki so tamasični, brezvoljni ali pa se ne gibljejo veliko. Falahari pa je potrebno vzeti resno, sicer je nekaj tednov in mesecev tudi dobro, ampak po enem letu so zares dobri rezultati, od primernega krvnega tlaka, holesterola, manj je težav s srcem in podobno. Falahari diete ne smejo uporabljati otroci, mladostniki, nosečnice in vsi, ki so zelo slabotni in suhi. Enako velja za tiste, ki so preboleli kakšno težko bolezen, ki jih je izčrpala. Sicer se vsem, ki vadijo jogo falahari dieta priporoča v poletnem času. Vsaj v treh mesecih, ko je na voljo dovolj svežega sadja in zelenjave. Na ta način obnovimo celice in se pripravimo na zimo. Dieta je zelo primerna za vse, ki so predebeli in bi radi na varen in postopen način izgubili kilograme in si povrnili ravnotežje v organizmu.

Kako je z izgubo kilogramov na falahari dieti?

Ljudje izgubijo tudi dvajset kilogramov, ampak v enem letu, počasi. Predvsem ob tem ne izgledajo izsušeni in brez energije. Zmanjša se tudi število ur, ki jih potrebujemo za spanje, poveča se življenjski elan, izginejo tudi težave kot so slab zadah, neprijeten telesni vonj in glavoboli, ki so lahko povezani s slabo prebavo.

Mlečnih izdelkov v falahari dieti ni?

V principu jih ni, ne. Lahko se uporablja največ en deciliter jogutra ali mleka na dan, če je nujno. Včasih sem tudi jaz uživala malo jogurta ali mleka, zdaj ne potrebujem več tega in se dobro počutim.

Bistvo je, da ni ogljikovih hidratov iz žitaric?

Tako je, zelo pomembno je še, da so živila ekološko pridelana. Sprememba je tudi v tem, da je na falahari dieti potrebno jesti večkrat na dan kot običajno. Na začetku je težava v tem, da poješ kosilo in si po eni uri zopet lačen. Večkrat greš tudi na stranišče, saj je hrana lahko prebavljiva. Organizem se privaja na novo prehrano tri ali štiri mesece, potem se stanje normalizira. Zanimivo je tudi to, da izgubljaš kilograme, čeprav poješ pet ali šest obrokov na dan.

Ste avtorica priročnika o falahari prehrani. Kaj običajno jeste za zajtrk, kosilo in večerjo? 

Za zajtrk si trenutno naredim hidrogenizirani amarant z mandljevim mlekom, dodam malo cimeta, kardamoma in medu, to je super zajtrk. Priročne so tudi sadne kroglice iz suhega sadja in oreščkov ali pa sadni frape iz namočenih datljev, rozin in fig, kakor priporoča ajurveda. Za zajtrk si ne kuham zelenjavnih jedi (sabdži), vsaj jaz ne. Kosilo si pripravim bolj konkretno, juho in zelenjavo s tofujem. Vishwa Guruji je svetoval, da je 5 dag tofuja na teden v falahari dieti povsem dovolj. Če imate zraven še čapati iz ajdove moke, imate krasen obrok in se najeste. Zvečer pa spet nekaj skombiniram ali zelenjavno jed ali solato. Po treh letih se mi je zgodilo, da sem si zaželela pojesti nekaj, recimo temu »normalnega«, ker sem zahrepenela po določenem okusu. Poizkusila sem košček, ampak potem sploh nisem bila zadovoljna. Moja izkušnja ni bila tisto, kar sem si prej predstavljala. Falahari je način prehrane, ki omogoča, da opazujemo kako nas vodi naš um.

Kaj pa kava in črni čaj ob falahari dieti?

V falahari dieti kava in črni čaj nista dovoljena. Včasih zaradi okusa spijem kakšno brezkofeinsko, ampak res zelo redko. Pijem zeleni jasminov čaj, ki sem ga vzljubila. Pijejo se še limonade, občasno sadni sok in seveda voda. Vishwa Guruji je poudaril, da falahari dieta ni namenjena le zdravju, ampak tudi odpiranju manipura čakre, solarnega pleksua. Ne gre le za fizični nivo te prehrane, ampak je namenjena vsem, ki si prizadevajo na poti joge ali duhovnega razvoja.

Kuhane in surove hrane se praviloma ne meša?

Po ajurvedi se najprej poje najtežje prebavljivo hrano in potem ostalo. Kar pomeni najprej surovo solato in potem kuhano jed. Ne meša se tudi zelenjave in sadja. Sadje je samostojen obrok, vsaj eno uro in pol potem, ko smo pojedli zelenjavo. Za prebavljanje sadja ali zelenjave potrebujemo različne encime, zato je za nas bolje, da se držimo ločevanja. Če mešamo sadje in zelenjavo, bo nekaj slabše prebavljeno, torej bodo nastajale odpadne snovi. Sadje je najbolje uživati tako kot je, če ga že kuhamo moramo uporabiti ustrezne začimbe, ki pomagajo pri prebavi.

Torej okus je eno, počutje pa nekaj drugega?

Tako je, so pa nekatere druge slabosti falahari diete, recimo za ljudi, ki so veliko na poti, je takšen način prehrane lahko zelo naporen. Prideš v trgovino in ugotoviš, da je 90 odstotkov hrane zate neprimerne. Enako velja za restavracije, ni ponudbe, razen morda zelenjavne juhe in dušene zelenjave. Pri falahari dieti si moraš skuhati vsaj dva obroka na dan, da si zadovoljen. Kar je za ljudi, ki niso vajeni kuhanja na začetku malce stresno, a se hitro privadijo. Potrebujete petnajst minut in že imate obrok.

Sattva Udruga

Sattva Udruga

Opomba: Če ste v dvomih ali je ta dieta za vas primerna, se posvetujte z osebnim zdravnikom. Ustrezno vam bo svetoval tudi diplomirani ajurvedski zdravnik.

Ivona Peček - Hemwati v Sloveniji in na Hrvaškem predava o ajurvedski prehrani in vodi kuharske delavnice. Kontakt: vegerucak@gmail.com

V enem tednu je umrlo pet nosečnic v Italiji

V enem tednu je umrlo pet nosečnic v Italiji

Kemični seks grožnja zdravju in psihi

Kemični seks grožnja zdravju in psihi