Kemični seks grožnja zdravju in psihi

Kemični seks grožnja zdravju in psihi

Vice

Vice

Kako ustaviti epidemijo samodestrukcije, sramu in odvisnosti?

»Vsak dan je pet gejev v Londonu diagnosticirano z virusom HIV,« pove vodja centra za pomoč ogroženim, terapevt Dave Stuart. Trenutno je eden od osmih gejev v Londonu HIV pozitiven. Kondomi so na voljo, AIDS ni več tabu, zdravila zelo učinkovita. Kaj se je torej zgodilo? Kemični seks (chemsex) je spoj tehnologije - družabnih omrežij, drog, osamljenosti in iskanja identitete, ki so usodna kombinacija za nekatere mlade homoseksualce.

»Ne užijejo nobene hrane in ne spijo, tudi po 72 ur,« pravijo medicinski strokovnjaki. Gre za posledico uživanje drog kot so kristalni metamfetamin, GHB, mefedron ali kombinacije različnih nedovoljenih drog. Zakaj? Uporabnikom droge močno povečajo libido, zato spolnost izgubi potrebne zadržke. Ključna je povezava med drogami in nezaščiteno spolnostjo. Udeleženci končajo tako s fizičnimi kot hudimi psihičnimi ranami po vikendu uživanja drog in skupinskega seksa.

Britanska medicinska stroka je takšno obliko spolnosti pod vplivom drog, prepoznala kot potrebno pozornosti javnega zdravstva. 

Za geje gre? Ne za vse.

Nekateri so očitali avtorjema dokumentarnega filma Chemsex, ki sta heteroseksualna, da sta na neustrezen način predstavila težavo gej skupnosti v Londonu. Različne politične struje le čakajo, da bodo našle dežurnega krivca in ga obsodile. Takšen film je namreč kot nalašč zato. Vendar so ogrožene družbene skupine kot so nekateri geji v velikih mestih sociološki fenomen, ki kaže stanje družbe. Ti mladi moški so bili pred tem otroci v "običjanih" heteroseksualnih skupnostih. Zato je težava veliko bolj obsežna kot se zdi. Kot je povedal terapevt Dave Stuart za BBC, uživanje drog ni zgolj potreba po zabavi, temveč gre za globoko ukoreninjeno težavo z bližino in njenim sprejemenjam. Intimnosti se namreč naučimo v svoji družini, če v njej že v otroštvu ne dobimo ustreznega znanja in ljubezni, se takšne težave pojavijo kasneje v življenju. Kliniko, kjer dela Stuart v Londonu, vsak mesec obišče okoli 3000 moških, ki imajo težave z uživanjem drog in rizičnimi oblikami spolnosti.

Kot je povedal anonimni udeleženec kemičnega seksa, se je zanj odločil po čustvenem razočaranju, ker mu je razpadlo razmerje z moškim, ki mu je veliko pomenil, predstavil ga je tudi svoji družini.

Družabna omrežja so učinkovito orodje za aktivizem in samopomoč ljudi, organiziranje skupinskega seksa, kjer se uporabljajo droge in nezaščitena spolnost, pa so njihova temna stran. Ogroženi niso le geji, trend ima potencial, da se razširi, ker živimo v družbi odtujenosti, nenehnega primerjanja in tekmovanja.

Bralec Guardiana je zapisal pomemben komentar h članku o kemičnem seksu. Povedal je, da je iz manjšega britanskega mesta in da v tamkajšni gejevski družbi ni uživanja drog. Hkrati nimajo težav z nezaščitenim skupinskim seksom. Lahko se posvečajo temu kar jih osrečuje: dolgotrajnemu partnerstvu, poklicu, šoli in vzdrževanju socialnih stikov v lokalnem okolju. Zapis je pomemben tudi, ker kaže, da hiperpotrošniško okolje kot je London mladim in neizkušenim prišlekom ne more nuditi niti minimalne psihosocialne opore. Kot sta zapisala avtorja filma Chemsex William Fairman in Max Gogarty, želita z osebnimi izpovedmi vpletenih ustaviti epidemijo samodestrukcije, sramu in odvisnosti.

Razvrednotenje spolnosti v Evropski uniji

Razvrednotenje spolnosti ni le težava manjšega dela moške homoseksualne skupine, kar kaže podatek, da je 80 odstotkov žrtev trgovine z ljudmi žensk. Raziskava, ki jo je financirala Evropska skupnost je analizirala prostitucijo, ki temelji na uničenih življenjih deklet in žensk. Kdo so uporabniki? Osebe, ki plačujejo za spolnost z dekleti in ženskami so v poglobljeni raziskavi poudarile, da ne bi želele, da njihova družina izve za njihovo početje ali da bi bil njihov družinski član vpleten v prostitucijo. Torej gre za jasno zavedanje, da je prostitucija tako osebno kot družbeno škodljiva. Več kot 90 odstotkov kupcev spolnih uslug v Evropski uniji je heteroseksualnih moških. Raziskava omenja še ta pomemben podatek, da so moški ženske, ki so večinoma žrtve trgovine z ljudmi in prisiljenje v prostitucijo, opisali kot »drugačne od drugih žensk«. Kot kažejo podatki raziskave je večina moških, ki obišče prostitutko že v razmerju z žensko partnerko.

Začnemo lahko le pri sebi

Geji so »drugačni«, prav tako so določene ženske »drugačne«  - za nekatere. Dokler posameznik ne začne reševati svojih osebnostnih težav, se bo družba ukvarjala s posledicami rizičnih oblik spolnosti, ki večinoma izhajajo iz neurejenih medsebojnih odnosov v družinah. Pomankanje sprejetosti in intimnosti pa je hkrati tudi odraz neusmiljenje potrošniške dirke, ki ne izbira žrtev. Ni lahko, čeprav deluje nemogoče, ker je težko in potrebno, ustaviti vrtiljak, ki nas oddaljuje od nas samih. 

"Paleo" dieta jogijev - falahari

"Paleo" dieta jogijev - falahari

Konec z lažmi - strupi v tamponih in vložkih

Konec z lažmi - strupi v tamponih in vložkih