Konec z lažmi - strupi v tamponih in vložkih

Konec z lažmi - strupi v tamponih in vložkih

Ženske zahtevajo, da jih korporacije nehajo zastrupljati s snovmi v higienskih vložkih.


Katerina Vidner Ferkov    14. november, 2015

Oboževana. Visoka, svetlih las, hčerka dveh manekenov. Prestala je nepopisno bolečino. Preživela je in izgubila nogo.

Zaradi malenkosti. Zaradi pozabljenega tampona.

Lauren Wasser je bila stara 24 let, ko je doživela toksični sindrom, ker si je med menstruacijo pozabila odstraniti tampon. 

Zdaj toži prozivajalca izdelka Kotex Natural Balance. Izbira imena izdelka ni najbolj posrečena, saj »naravno ravnovesje« omenjeni tamponi vzdržujejo z umetnimi snovmi (geli), ki vsrkavajo menstrualno kri. Bakterije, ki pri tem nastajajo lahko povzročijo hudo zastrupitev – toksični šok.

Kako hudo je to? Ko so Lauren pripeljali zaradi tampona v bolnišnico, so mami naročili naj moli in pripravi krsto. Tako hudo. Imela je srečo, izgubila je le nogo pod kolenom. Zdaj skupaj z drugimi strokovnjaki zahteva bolj jasna navodila na tamponih.

Predvsem pa poudarja: nikoli ne uporabljajte tampona ponoči. Nikoli.

Največjo težavo pri tamponih predstavljajo umetne snovi. Če je tampon izključno iz bombaža se nevarnost za toksični šok močno zmanjša.

Always – nikoli!

Menstrualna kri v sodobnosti ni rdeča, vsaj v oglasnih sporočilih, kjer iz evpruvet na vložke zlivajo večje ali manjše količine modre barve. Vpojnost, nevidnost in udobje je tisto kar obljubljajo reklame. Vložki so z leti postali tanjši in udobnejši, vsi pa niso tudi varnejši. Kot so zapisale Women's Voices For the Earth analize kažejo, da higienski vložki proizvajalca Procter & Gamble, natančneje izdelki Always niso ženskam in okolju prijazni. Še več – proizvajalec omenjenih vložkov noče razkriti snovi, ki jih uporablja v vložkih! Zdravje žensk ni torej nič v primerjavi s »poslovno skrivnostjo«. Podjetje lahko prodaja zdravju neprijazne vložke, vlaga enormne količine denarja v oglase, javnosti pa noče razkriti vsebine svojega izdelka. Temu ne moremo reči odgovornost in spoštovanje kupcev. Sporne snovi, ki jih vsebujejo vložki Always:

  • aceton: draži
  • klorometan ali metilni klorid: negativno vpliva na rodila
  • kloroetan ali etilklorid: rakotvoren
  • kloroform: rakotvoren, negativno vpliva na rodila, nevrotoksin

Seznam s tem ni končan. Raziskave so potrdile tudi vsebnost pesticidov in dioksinov v tamponih, ki imajo resne stranske učinke kot so hormonske motnje in vpliv na plodnost.

Dišeči vložki? Nikar v spodnjice!

Dišečim vložkom se velja izogniti. Večina proizvajalcev ne razkrije, kakšne so snovi, s katerimi odišavijo svoje izdelke. Uporabnice zato poročajo o alergičnih reakcijah in različnih oblikah vnetja.

Ideja, da naj bi vagina dišala po čem drugem kot običajno in morda po rastlinskem milu, je prav tako deležna upravičenih kritih. Tekoča mila in vlažni robčki za tako imenovano intimno nego prav tako lahko vsebujejo dražilne in nevarne snovi.

Nekaterim proizvajalcem ustreza, da ženske potrebujejo posebna mila, posebne kreme in posebne robčke. V določenih primerih je to potrebno. Vendar so različne neprijetnosti ob spolovilu lahko tudi posledica (napačne) uporabe neustreznih vložkov in tamponov.

Za vaginalno zdravje ob menstruaciji potrebujete nedražeče vložke, ki jih redno menjate, dva litra zeliščnega čaja za dobro počutje celega telesa ter enkrat ali dvakrat dnevno rastlinsko naravno milo in toplo vodo. Omenjeno povsem zadostuje. Ob tem velja omeniti, da na vaginalno zdravje negativno vpliva tudi kemična odstranitev sramnih dlak ali invazivna depilacija vseh dlak na genitalnem predelu – »brazilska depilacija«. Marsikatere izkušene kozmetičarke v Sloveniji omenjene depilacije ne želijo več izvajati, prav zaradi negativnega vpliva na zdravje rodil. Takšno depilacijo odsvetuje tudi ginekološka stroka, zaradi povečanega tveganja za vnetja in okužbe s spolno prenosljivimi boleznimi.

Denar za depilacijo raje namenite za kakovostno milo in vložke ali limfno masažo v kozmetičnem salonu, ki dejansko blagodejno deluje na zdravje žensk. Narava je dlake na intimnih delih pustila z določenim namenom. Strokovni članek v reviji American Journal of Obstetrics & Gynecology iz leta 2014, ugotavlja na vzorcu izkušenj, ki jih je podalo 333 žensk, da je imelo 60 odstotkov žensk težave zaradi odstranjevanja dlak na genitalnem delu. Vse zaradi pornografskih standardov, kako naj bi izgledala ženska spolovila? Ni vredno.

Kaj torej uporabljati?

Najbolj varni vložki so tisti, ki so narejeni iz organskega bombaža ali drugih organskih snovi. Proizvajalec ima izdelek označen kot ekološki. Običajno vsebuje tudi napise – koži prijazno, ne povzroča alergij in podobno. Takšni vložki v kakovosti prav v ničemer ne zaostajajo za drugimi vložki. Ne vsebujejo gelov in površine, ki naj bi delovala »suha«. V resnici je izjemno neprijetna in plastična.

Vložke menjajte po potrebi, glede na moč krvavitve, najmanj na dve uri. Uporaba tamponov se odsvetuje razen, če ni nujno (bazeni, posebne priložnosti, šport). Tudi tampon si zamenjate najmanj na dve uri.

Logika krvavitve je takšna, da odpadne snovi telo izloča navzven, zato ni cilj, da se zadržujejo v notranjosti ženskega telesa. Nekatere uporabnice so izjemno zadovoljne z uporabo silikonske šalice, ki jo vstavijo v vagino in nato izperejo. Uporaba je zagotovo najcenejša in zelo enostavna. Ne sledi pa filozofiji celostnega zdravja, torej, da snovi, ki zapuščajo telo po naravni poti ustavljamo ali celo zadržujemo znotraj telesa. Vendar, če uporabnicam to ustreza potem ni težav. Ob morebitnih težavah pa velja pomisliti tudi na primernost silikonske šalice.

Naš glas je pomemben

Konec oktobra je vsebini strupenih vložkov prostor namenil tudi New York Times. Podjetje Procter & Gable je pristalo, da se sreča s skupino ženskih aktivistk na temo snovi v vložkih in tamponih.  Za kar so si prizadevale več let!

Hvala vsem, ki vam ni vseeno. Posredujte to temo še ostalim ženskam. 

Kemični seks grožnja zdravju in psihi

Kemični seks grožnja zdravju in psihi