Butalci - vedno aktualni!

Butalci - vedno aktualni!

Piše: Kristina Mihelj, mag. dramaturgije

Izvirni slovenski muzikal Butalci mladega režiserja Aljaža Bastiča, je njegovo magistrsko delo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. V muzikalu, v katerem nastopajo znani slovenski igralci Tanja Ribič, Gregor Čušin, Jure Ivanušič, Konrad Pižorn - Kondi, Gojmir Lešnjak - Gojc, Jurij Drevenšek, Marjan Bunič in Ana Facchini, je vse zapeto v živo.

Kot podlaga za libreto so bile uporabljene vsem dobro znane legendarne zgodbe o Butalcih Frana Milčinskega, ki so prvič prišle med ljudi v tridesetih letih prejšnjega stoletja, v knjigi pa so bile izdane leta 1949.
Slovenski muzikal Butalci so pogumna poteza ustvarjalcev in osvežitev TV sporeda iz več razlogov. TV muzikali pri nas niso prav pogost televizijski žanr. Spomnimo se lahko Zmaja v Postojnski jami in Mačka Murija, obe deli sta sicer adaptaciji iz drugih formatov, nista bili napisani izvorno – primarno za televizijski format kot aktualni Butalci.


Ob nedavni izjemni popularnosti srednješolskih muzikalov pri nas, kot sta Briljantin in Vesna, sicer uprizorjeni na odru, bi skoraj pozabili, da je lahko muzikal namenjen še komu drugemu poleg srednješolcev in da lahko ima še kakšno drugo tematiko razen ljubezenskih zdrah. Muzikale z nekoliko bolj raznoliko tematiko in ciljno publiko v zadnjih letih ponuja Mestno gledališče ljubljansko, a so ti večinoma uvoženi z izjemo Trača izpred dveh sezon.


Butalci so lahkotna in humorna zgodba z velikim potencialom aktualne družbenokritične refleksije; če omenimo denimo le dva elementa: več se govori, kot se naredi, več je samovšečnosti kot resničnih zaslug. Zakaj pa nam prisluhniti zgodbi Butalcev prinaša tako zadovoljstvo? Če ne celo olajšanje? Ker nam zagotavljajo, da je »nekdo tam«, tako skrajno neumen, da mora biti zagotovo neumnejši od nas. In temu se radi smejimo. Zmajemo z glavo, polni rešitev, kako bi mi naredili boljše. Hja, kaj pa, če so Butalci naše ogledalo?


Medtem ko se odrasli lahko med drugim muzajo ob karikaturi oseb na položajih, se mlajši najbolj povežejo s policajem, ki si na vso moč želi … no vsaj izgledati pogumen. Smejimo se njihovim nerodnostim in neverjetnim izmišljijam. Vsi vemo kako so Butalci sadili sol, na primer. Če ne veste, poglejte muzikal ali vzemite v roko knjigo.


Podpreti velja odločitev, da muzikal poseže po izvirnem slovenskem humorju, po slovenski literarni podlagi saj se skozenj tako priplazi duh naše nedavne zgodovine. Butalci so primerni tudi za otroke, ki se sicer predajajo instantnim risankam, ki jim ne povedo nič o literaturi in zgodovini Slovenije.


Pomembno je vedeti, od kod prihajamo, kako so stopali tisti pred nami, da bi razumeli svoj korak danes. Posrečen humor literarne predloge Butalcev, je režiser Bastič skupaj z ustvarjalci uspešno nadgradil v muzikalu. Mimika in gestikulacija osrednjih likov doseže prav to, kar si lahko ob branju zgodb predstavljamo. K humornemu učinku prispeva tudi vešče izvedeno okorno premikanje igralcev, ki podkrepi sporočilo, da tukaj – prav tako kot je vidno iz njihovega gibanja – ne teče vse gladko.

Foto: Fabris Šulin (RTV SLO)

Zelena trgovina    je prva izbira za zdravje in udobje.

Zelena trgovina je prva izbira za zdravje in udobje.

Kaj je potrebno, da mediji objavijo smrt umetnika?

Kaj je potrebno, da mediji objavijo smrt umetnika?

»Migranti raus!« - ameriški selfie Slovenije

»Migranti raus!« - ameriški selfie Slovenije