Najdba majevskih relikvij in fosilov v največji podvodni jami

Najdba majevskih relikvij in fosilov v največji podvodni jami

Skupina potapljačev je v vzhodni Mehiki odkrila več kot 4000 let staro podvodno jamo, kjer so našli izredno dobro ohranjene arheološke relikte majevske civilizacije in fosile. Po zdajšnjih meritvah gre za najdaljšo podvodno jamo na svetu, ki meri 347 kilometrov.

Projekt Gran Acuifero Maya, ki se mu zdaj posvečajo arheologi, bo v majevsko civilizacijo in preteklost Mehike lahko dodal nove uvide, menijo strokovnjaki mehiškega Inštituta za arheologijo in zgodovino.

Podvodni sistem blizu priljubljenega turističnega mesta Tulum, se imenuje Sac Actun in ima posebno vlogo v majevski tradiciji– gre za sveto področje. Sac Actun je podvodno povezan s podobno jamo Dos Ojos, ugotavljajo raziskovalci na področju Jukatanskega polotoka. Gre za največji doslej znan sistem povezanih podvodnih jam na svetu.

Odkritja fosilov in relikvij

Podvodna jama je dragoceno najdišče fosilnih ostankov živali in oltarja majevskega božanstva trgovine. Do oltarja so vodile stopnice sredi pragozda in presihajoča kotanje z vodo. Vsi dostopi do vode so za Maje izrednega (svetega) pomena.

Med najdenimi okostji so med drugim ostanki velike opice, medveda in izumrle vrste slona. Majevske relikvije (keramika) pa so tudi zelo dobro ohranjene. Raziskovalci so na novinarski konferenci navedli, da najdbe segajo do obdobja pleistocena (2,6 milijona do 11. 700 let v preteklost).

Podvodni arheolog Guillermo de Anda meni, da gre za izjemno najdišče v svetovnem merilu

Klik na oglas = podpora za nas. HVALA!

Foto: @proyectogam (Instagram)

David Lynch: Na sledi silnemu

David Lynch: Na sledi silnemu

 »Mama tigrica« ali ko je -5 slaba ocena

»Mama tigrica« ali ko je -5 slaba ocena