Oprah 2020: Ljudje me imajo zelo zelo zelo radi

Oprah 2020: Ljudje me imajo zelo zelo zelo radi

Prva, najbolj očitna posebnost letošnje podelitve zlatih globusov je bila črnina. Gostje so bili pozvani, naj se oblečejo v črno barvo v znak podpore vsem, ki so jih v ameriški zabavni industriji zlorabljali ali napadli. Povod za črnino so bila razkritja o Harveyju Weinsteinu, ki je najel celo agente Mosada, da so ustraševali žrtve njegovih napadov, izživljanja Kevina Spaceyja in pretresljive izpovedi Coreyja Feldmana o napadih na otroke v Hollywoodu. Necenzuirirano je o dejanskem dogajanju v Hollywoodu nedavno spregovoril komik Dave Chappelle.

Odziv zvezdnikov in zvezdnic? V njihovem postavljanju na rdeči preprogi v črnih večernih oblekah ni bilo zaznati drugega, kot da se šov mora nadaljevati.

Oprah Winfrey, ki je imela govor ob prejetju zlatega globusa in o kateri se ugiba, ali namerava kandidirati za predsednico ZDA leta 2020, je deležen kritik. Omenila je napad na Afroameričanko, ki jo je ugrabilo šest belcev leta 1944 v Alabami in jo posililo.

Je to primerljivo z nasiljem s strani hollywoodskih pomembnežev, s katerimi se druži Oprah, ki je celo svetovala mladi igralki, naj se spozna z Weinsteinom, kar se je za dekle tragično končalo. Če za njegovo izživljanje nad ženskami ni vedela, so vsi vedeli, da ponižuje ljudi okoli sebe. Kljub temu je Oprah tesno sodelovala z Weinsteinom. Gospa, ki je bila napadena leta 1944 ni poznala nikogar in je bila žrtev rasizma in ne Hollywooda. Zato je pevec Seal Oprah označil za del težav in ne rešitev v Hollywoodu.

Oprah in vplivneži vseh vrst.

Oprah in vplivneži vseh vrst.

Še posebej izdatno se je Oprah v govoru zahvalila združenju Hollywood Foregin Press Association (HFPA), ki podeljuje nagrade zlati globusi, ki ga sestavlja 90 novinarjev iz vsega sveta. Kaj so počeli ti novinarji vsa ta dolga leta, ko niso pomagali niti eni žrtvi izživljanja vplivih v Hollywoodu, se upravičeno sprašujejo ameriški kritiki. Organizacija HFPA je sicer znana po tem, da sprejema podkupnine od hollywoodskih studiev. Brez kančka sramu podelijo nagrade najboljšemu plačniku. Če potrebujejo dodatno spodbudo, jih pokliče Angelina Jolie osebno in jim »svetuje«, koga naj izberejo.

Celo Guardian, ki sicer podpira ameriške vojne in v celoti sledi njihovim političnim interesom, je skušal biti kritičen do nastopa Oprah Winfrey. Nazorno je vlogo Oprah opisala Nicole Aschoff, avtorica knjige Novi preroki kapitala. Opozarja, da je paradigma, ki jo je Oprah predajala svojemu občinstvu desetletja zgrešena, ker kaže ljudem, le kaj vse je narobe z njimi, nič pa s sistemom okoli njih. Pri tem je ključna oseba, kot je Oprah, pravi avtorica, ki je za uspeh pripravljena zavajati množice.

Pretiravanje?

Oprah Winfrey je članica tako imenovanega Dobrega kluba, kjer so znani »dobrosrčneži«, kot so Bill Gates, David Rockafeller, George Soros in Ted Turner, ter seveda ona. Natančen opis tega združenja je »dobrodelni kapitalizem«. Kajti njihovo prizadevanje je predvsem zmanjšanje svetovne populacije. Čeprav Oprah izjavi: »Vem, da me imajo ljudje zelo zelo zelo radi, tako radi me imajo.«

Oprah Winfrey je idealna za predsednico ZDA iz vseh napačnih razlogov. Korporativni mediji so jo namreč že ustoličili za »NAŠO« predsenico. Le čigavo? Steven Spilberg, eden izmed najvplivnejših režiserjev v ZDA, je njeno morebitno kandidaturo že javno podprl, kot tudi nekateri mediji. Spilberg je Oprah označil za 'ambasadorko sočutja'.

New York Post je za letošnjo podelitev zlatih globusov našel dobro metaforo, ki veliko pove o tem, kaj Hollywood prodaja. Z zlatim globusom so nagradili vlogo v filmu Jaz, Tonya, ki je nastal po resničnih dogodkih med dvema vrhunskima drsalkama. Eno od finalistk je med tekmovalno sezono napadel neznanec in ji razbil koleno. V zadnjih letih je postalo očitno, da je Tonya Harding vedela za brutalni napad na sotekmovalko Nancy Kerrigan. V oddaji, Oprah seveda, je leta 2009 Tonya izjavila, da bi rada Nancy objela in ji čestitala, da je šla v življenju naprej. V Hollywoodu je Tonya in ne Nancy »feministična ikona«, ki je omenjena na odru.

Klik na oglas je podpora za nas, HVALA!

Foto: You Tube, Twitter

 »Mama tigrica« ali ko je -5 slaba ocena

»Mama tigrica« ali ko je -5 slaba ocena

Uspešnost kot prekletstvo: Treba je biti več!

Uspešnost kot prekletstvo: Treba je biti več!