Chris Hedges: Totalitarni sistemi želijo zatreti vsako sočutje

Chris Hedges: Totalitarni sistemi želijo zatreti vsako sočutje

Piše: Valeri Kochmann

»Upanje za človeštvo je ohranjanje empatije, zato totalitarni sistemi želijo zatreti vsako sočutje. Za ohranitev humanosti je v totalitarnih sistemih neizogiben upor, ki obuja tudi upanje.«

Še kako resnične misli v izjemnem govoru slovitega novinarja Chrisa Hedgesa na protivojni demonstraciji Veteranov za mir (Veterans for peace), 29. maja 2017, na dan spomina padlim ameriškim vojakom v Washingtonu. Christopher Lynn Hedges je ameriški novinar, politični filozof in profesor na Univerzi Princeton. Za svoje delo je prejel tudi Pulitzerjevo nagrado. Deluje tudi kot prezbiterijanski duhovnik.

V radikalnih časih je borba za etične vrednote stigmatizirana kot slabost, ugotavlja Hedges. Posamezniki, ki opozarjajo na sistemske krivice, lahko ostanejo brez kariere, ugleda in finančne varnosti in včasih celo življenja. Prisotno je tveganje, da jih njihova okolica razglasi za izdajalce in jih potisne na obrobje z namenom razvrednotenja njihovega dela in osebnosti.

Hedges se spominja, kakšen profesionalni linč je doživel leta 2003, ko je nasprotoval ameriški invaziji na Irak. Večina ameriških novinarjev, vključno z njegovimi sodelavci na New York Timesu, je takrat nekritično poročala o domnevnih razlogih za napad na Irak. Hedges je bil deležen javnih kritik in njegovi dolgoletni sodelavci in uredniki so se ga s sklonjenimi glavami ali obračanjem stran izogibali.

Vladajoče institucije kot so mediji, cerkve, sodišča in univerze govorijo jezik morale, a velikokrat služijo oblastem. Ker to prinaša denar, status in družbeni vpliv. Časi državne krize spominjajo na nacistično Nemčijo, ko so vse inštitucije, vključno z univerzo, sodelovale s skrajno desno politiko, s tihim pristankom ali z aktivnim sodelovanjem.

Sodobne inštitucije so prodane multikorporacijam in služijo utopični ideologiji neoliberalizma, opisuje Hedges.

Ob nepredstavljivih razrednih razlikah, ki jih ustvarja neoliberalizem, se zdi upor kot boj proti mitološkim pošastim. Morda je kaj podobnega imel v mislih tudi Hedges, ko je citiral dr. Reinholda Niebuhra, da je le s plemenito in svobodno dušo mogoče kljubovati represivnim sistemskim silam.

Svoboda duha je odsotna pri tradicionalnem liberalizmu, ki je preveč intelektualen in premalo čustven, da bi bil lahko gonilna sila zgodovine, pravi Niebuhr.

Hedges poudarja, da ima že najmanjši upor plemenitih duš negativni učinek na totalitarne sisteme. Miren in odločen upor počasi razkrinkava preračunljivo avtoritarnost in korupcijo sistema. Sistem s pomočjo podkupljivih medijev, svobodne posameznike kaznuje in izloči, a vendar je, zavračanje totalitarnih principov zgled, ki tlakuje pot do svobode.

Trgovanje z ljudmi v ameriških zaporih

Za pomlad 2018 Chis Hedges skupaj z zaporniki pripravlja scenarij za gledališko predstavo Ujeti (Caged), ki govori o novodobnem suženjstvu Afroameričanov, ki je del brutalnega kapitalističnega izkoriščanja.

Družinica: »Kdor ne joka, ni Slovenc!«

Družinica: »Kdor ne joka, ni Slovenc!«

Rusija zaradi prepovedi ne bo sodelovala na Evroviziji

Rusija zaradi prepovedi ne bo sodelovala na Evroviziji