Rusija zaradi prepovedi ne bo sodelovala na Evroviziji

Rusija zaradi prepovedi ne bo sodelovala na Evroviziji

Evropska radiodifuzna zveza (EBU) je na spletni strani Evrovizije uradno potrdila, da Rusija ne bo sodelovala na letošnjem tekmovanju za popevko Evrovizije v Kijevu, povzema RBTH Slovenija.

Organizatorji Evrovizije so navedli, da so se po prepovedi vstopa ruske tekmovalke Julije Samojlove v Ukrajino trudili iskati rešitev, ki bi omogočila, da bi Rusija vseeno sodelovala na tekmovanju. Predlagali so nastop na daljavo preko neposrednega prenosa ali zamenjavo predstavnika Rusije, a je Prvi kanal oba predloga zavrnil.

Odpade tudi prenos tekmovanja

H odločiti je botrovala tudi včerajšnja poteza ruske televizije, da zaradi ovir glede Julije Samojlove ne bo neposredno prenašala tekmovanja. EBU je ob tem sicer dodal, da prepoved Kijeva obsojajo, saj »spodkopava vrednote, nepolitično naravo tekmovanja in poslanstvo združevanja vseh držav v prijateljskem tekmovanju«.

Pri Prvem kanalu, ki vsako leto izbere, kdo bo na tekmovanju zastopal Rusijo, so včeraj v sporočilu za javnost zapisali, da za prepoved vstopa Julije Samojlove v Ukrajino ni nobene podlage. Kijev so obtožili, da skuša politizirati tekmovanje, ki je v vsej svoji 62-letni zgodovini združevalo ljudi iz različnih držav. Predlog, da izberejo drugega izvajalca namesto Samojlove, pa so označili za diskriminacijo ruske pevke, ki je » v nasprotju s pravili in principi tekmovanja«.

Samojlova je ob tej priložnosti dejala, da je do zadnjega upala na nastop v Kijevu, sedaj pa upa, da se ji bo ponudila priložnost nastopiti na Evroviziji še kdaj v prihodnje.

Spomnimo, da je ukrajinska varnostna služba SBU ruski pevki prepovedala vstop v Ukrajino zaradi njenih nastopov na Krimu po priključitvi polotoka k Ruski federaciji. Namestnik ukrajinskega premierja Vjačeslav Kirilenko je izjavil, da je Ukrajina pripravljena sprejeti kateregakoli drugega predstavnika iz Rusije, ki ni kršil ukrajinske zakonodaje.

Chris Hedges: Totalitarni sistemi želijo zatreti vsako sočutje

Chris Hedges: Totalitarni sistemi želijo zatreti vsako sočutje

Zablode sodobne znanosti

Zablode sodobne znanosti