Evrovizijska »demokracija«: Ukrajina prepovedala nastop ruske zmagovalke

Evrovizijska »demokracija«: Ukrajina prepovedala nastop ruske zmagovalke

Piše: RBTH Slovenija

Julija Samojlova ne bo mogla zastopati Rusije na letošnji Evroviziji, poroča RBTH Slovenija. Prepoved je dobila zaradi koncertnih nastopov na Krimu leta 2015. Na ruskem zunanjem ministrstvu so odločitev označili za cinično in nečloveško.
Ukrajinska varnostna služba SBU je pevki Juliji Samojlovi tudi uradno prepovedala vstop v Ukrajino za obdobje treh let. Pevka tako ne bo mogla zastopati Rusije na letošnjem tekmovanju Evrovizija 2017, kjer bi morala nastopiti v drugem polfinalu 11. maja, poroča RIA Novosti.

SBU se pri odločitvi sklicuje na »prejete podatke o kršenju ukrajinske zakonodaje«. Kijev je že od začetka protestiral proti odločitvi Prvega kanala, da na tekmovanje pošlje Samojlovo, ker je pevka leta 2015 imela koncerte na Krimu, poleg tega je tudi javno podprla priključitev Krima k Ruski federaciji. Ukrajina namreč Krim še naprej smatra za svoje ozemlje pod rusko okupacijo in ne spoštuje odločitve referenduma 2014 o vstopu polotoka v sestavo Rusije. Organizatorji iz Evropske radiofuzne zveze (EBU) na prejem uradnega obvestila še čakajo, so pa že prej sporočili, da bodo spoštovali odločitev ukrajinskih oblasti pri tem vprašanju.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Grigorij Karasin je odločitev Kijeva označil za »cinično« in »nečloveško«, ruska Javna zbornica pa je napovedala pritožbo pri Svetu Evrope in Združenih narodih. »Žal moramo z razočaranjem poudariti, da oblasti v Ukrajini povsem zavračajo konstruktivni dialog, zavračajo vse mednarodne norme in pravila … Gre za škandalozno dejstvo, ki zahteva, da ga komentirajo mednarodne organizacije,« je izjavila predsednica komisije Javne zbornice za razvoj javne diplomacije in podporo rojakom v tujini Elena Sutormina.

Nekateri poslanci Državne dume so že predlagali ruske sankcije proti organizatorjem tekmovanja, v Svetu federacije pa je senator Franc Klincevič napovedal, da bo Rusija bojkotirala tekmovanje, v kolikor bo odločitev obveljala. Poleg tega je izrazil mnenje, da bi moralo vodstvo EBU odločitev Kijeva obsoditi.

Josif Brodski: Govor na stadionu - šest nasvetov mladim za življenje

Josif Brodski: Govor na stadionu - šest nasvetov mladim za življenje

Bele čelede, oskar in medijske laži

Bele čelede, oskar in medijske laži