Uspešnost kot prekletstvo: Treba je biti več!

Uspešnost kot prekletstvo: Treba je biti več!

Kim Candle.png

Neuspešnost je smrtni greh potrošništva. Uspeh in prepoznavnost, vsesplošni kič in razkazovanje zasebnosti so splošno sprejeti standardi. Družina Kardashian je aristokracija sodobnega povzpetništva. Vsaka solza, vsak spermij, nosečnost, praska, poljub in pogled so marketing. Družinski odnosi so blagovne znamke. Mati se fotografija s hčerko in pravi: »Moja punca nosi milijone« kot da je avtomat za zbiranje dolarjev. Vsak trenutek njihovega življenja je prodan.

Če želijo dodatnega otroka pač plačajo ženski, da jim ga rodi. Kdo se bo še enkrat zredil in se potil v visokih petah? Konec koncev se je Kim Kardashian ovekovečila na svečah kot Marija. Za sodobno zvezdništvo ni meja – prilagodijo si še boga.

Kardashianstvo v Sloveniji

Ste samo prodajalka? Sramota. Treba je biti več. Najmanj še maraton železnih. Ali nastop na kakšnih talentih. Ne znate peti? Niti to! Še džipa nimate gospa! Kakšno je to sploh življenje? Vas zanima posel?

Bi prodali svojim staršem fitnes napravo, da bi zaslužili? Kaj pa zvlekli svoje najboljše prijatelje v posel le, da bi sami od tega imeli korist? S kom bi seksali, da vas bodo kam povabili? Si predstavljate, da v službi slabo govorite o kolegih, da bi povzdignili sebe?

TP-SAJVS.png

Gonja za uspehom je v sodobnosti dobila razsežnosti psihoze. Ni dovolj biti dober, pošten in zadovoljen. Nikakor! Vredno pljunka. Treba je osvojiti Slovenijo, Avstralijo in jutri ves svet, kakor v novem filmu raziskuje režiser Marko Naberšnik.

Film gledalca dobesedno muči, s tem, da ga prisili h poslušaju sluzavosti ameriškega mrežnega marketinga v slovenščini. Aljoša Ternovšek je genialno upodobil 'biznismena' brezglavega potrošništva, ki bi prodal še svojo lastno mater za svoj uspeh. In jo.

Naberšnik dokaže in pokaže, da je 'navadnost' vsakdanjega življenja darilo, ki ga ne znamo ceniti. Šele, ko nas potegne histerični tok pehanja za 'uspehom', se nekateri zavejo, da plezajo po ničevosti.

Sta zato izjemne pozornosti deležna kritična intelektualca, kot sta Camille Pagila in Peter Hitchens? Čeprav imata različna izhodišča, oba povzemata podobno: materialno bogastvo v času totalne dekadence ne more ustaviti propada družbe.

Kaj je sploh propad družbe? Verjetno to, da človeške odnose in sprehod v naravi zamenjaš za 'uspeh'. Oziroma kakor je ameriški medij opisal družino Kardashian: Najprej so prodali sebe, zdaj prodajajo stvari.

S klikom na oglas podprete neodvisni medij. HVALA!

Oprah 2020: Ljudje me imajo zelo zelo zelo radi

Oprah 2020: Ljudje me imajo zelo zelo zelo radi

Družinica: »Kdor ne joka, ni Slovenc!«

Družinica: »Kdor ne joka, ni Slovenc!«