Hello ali zakaj ima Adele 875 milijonov ogledov?

Hello ali zakaj ima Adele 875 milijonov ogledov?

You Tube

You Tube

Oprosti, da sem zlomila tvoje srce. Milijone kilometrov oddaljenosti je med nama. Žal mi je, tako poje Adele v pesmi Hello.

Ni se slekla do golega, ni zvlekla na oder zebre ali krokodila. Prav tako ni skočila s padalom v objemu treh ljubimcev in vendar je nezaslišano uspešna. Ni Miss Sveta niti žena predsednika Francije, nima presunljivega glasovnega razpona kot Mariah Carrey - kljub temu jo občinstvo obožuje. Najbolj.

Adele je britanska pevka, ki je leta 2015 podrla številne rekorde poslušanosti z albumom 25 in pesmijo Hello. Zakaj prav Adele? Miley Cyrus se je oblekla celo v dojenčka, da bi izstopala, pa ni šlo. Beyonce ima podporo vseh od Oprah do Bele hiše, skupaj z Niki Minaj je naredila vse, da bi bila najbolj prepoznavna, vendar kljub temu ni dosegla tega, kar je Adele. Taylor Swift je celo futuristično uničevala bele medvedke. V letu 2015 prav gotovo ni manjkalo ženskih pop eksperimentov vseh vrst.

Ljudje pa so izbrali Adele, mlado žensko iz severnega Londona, ki jo je večinoma vzgajala mati samohranilka. Njen novi album 25 je že v prvem tednu presegel 2 milijona in pol kupcev. 

Kakor sta povedala Ana Vipotnik in Igor Leonardi, oba med drugim člana Fake Orchestra, ki imata številne mednarodne izkušnje in priznanja, so ljudje naveličani "produktov", kot sta se izrazila. 

Adele namreč piše besedila sama, torej ne gre zgolj za preračunljivi avtomatizem glasbene industrije, ki stavi na učinkoviti trojček: zapeljiva, malo divja, nekaj poje. Tudi njen videz, ki ni zgolj kopija modnih brvi, je pravzaprav prednost, sta prepričana, saj se lahko poslušalci in poslušalke z njo poistovetimo. Ne deluje kot nedosegljiva zvezdnica, ampak kot nekdo, ki predaja zelo osebno izpoved, menita glasbenika. Leonardi doda, da je Adele nekakšna "stabilnejša verzija" Amy Winehouse, talenta, ki se je dotaknil vseh, a je tragično preminula. Podobno meni tudi Gregor Zemljič, mednarodni predavatelj na področju glasbene produkcije, producent in skladatelj: “Adele je po mojem mnenju delno zapolnila praznino, ki je ostala za Amy Winehouse. Njen vokal ima na trenutke podobno barvo. Hkrati je njen življenjski slog bolj družbeno sprejemljiv, zato doseže najširše občinstvo.” Mirko Vičentič Polič, akademsko izobraženi glasbenik, znan kot JAMirko, pravi, da je Hello dobro izvedena klasična klavirska pop balada. Velik uspeh pesmi pripisuje slovesu prejšnjega albuma, daljšemu pričakovanje novega, sodelovanju z neodvisno britansko založba XL, učinkovitosti promocije in doslednosti njenega glasbenega in liričnega izražanja, poleg kakovostnega obrtniškega izdelka. 

"Trenutno, v pop produkciji v veliki meri prevladuje pop dance elektronika. S komadom Hello, pa Adele ostaja zvesta organskemu pop soul zvoku, s katerim dosledno nadaljuje glasbeno estetiko albuma 21. V tem trenutku, je to njen pomemben 'H' faktor,” ocenjuje JAMirko. Strokovno oceno je podal tudi Gregor Zemljič: "Produkcijsko in zvočno je album eden najbolj dovršenih, kar sem jih slišal, kar je glede na kumulativno znanje sodelujočih pričakovano. Vendar vseeno kritičnega poslušalca preseneti zvočna grandioznost vokala in spremljajočih instrumentov.”

Adele ima torej "tisto nekaj", predvsem zaradi izrazite glasbene izpovednosti, ki nosi težo pomena v celoti in ne potrebuje "posebnih učinkov", ker beseda in glas popolnoma dosežeta učinek. Nekateri poznavalci menijo, da je za neverjeten uspeh zaslužna barva Adelinega glasu, ki je tako neponovljiva, da se lahko uvršča ob bok legendarnim pevkam, kot so Etta James, Barbara Streisand in Celine Dion. Kot priznava sama in kot so ocenili strokovnjaki, njena tehnika petja, ni ravno zavidanja vredna, ampak izvedba je doživeta in učinek dosežen. 

Kdo je nazadnje kupil CD?

Chris Molanphy, ki piše o zgodovini pop glasbe, je prepričan, da je Adele požela takšno svetovno slavo z albumoma 19 in 21, da bi lahko posnela tretji album z mongolskim grlenim petjem, pa bi oboževalci planili po njem. Nedvomno je tudi v tem resnica.

Ob prihodu albuma 25 na trg v obliki ploščka (o, nesrečna beseda!) – CD pač, so ga ljudje pograbili. Kot so zapisali v reviji Fortune, ne, zato, ker bi ga mladina sploh znala uporabljati, ampak, ker je bil CD vstopnica do spletne verzije pesmi.

Nekateri so prostodušno priznali, da CD ovitka niso niti odprli, ampak je romal v koš. Kar je dobro za Adele, ni nujno dobro za ekologijo.

Twitter

Zemljič komentira, da gre za posebne vrste fenomen, še posebej zato, ker so se pri albumu 25 zavestno odločili, da ne bo dosegljiv v digitalni ali pretočni obliki. Uspelo jim je dokazati, da je vrhunski glasbeni produkt še vedno zanimiv za množice, ki so zanj pripravljene tudi plačati. Ne glede na dosegljivost piratskih datotek na spletu, dodaja Zemljič.

Kičasti video, ki učinkuje

V čem je zmagovalna formula vizualne predstavitve pesmi Hello? V njeni poetičnosti, zasanjanosti ali skledi testenin? Adele se v videu ne pokaže v najbolj pristni luči, nekaj časa so bili namreč sila modni selfiji brez ličil, ampak s svojim prepoznavnim slogom: fen frizura, manikira in umetne trepalnice.

Nato pa ta nesrečni telefon, oziroma nesrečna ne-vzpostavitev telefonskega pogovora. Verjetno so mobilni telefoni prvi temeljni kamen sodobnih romanc. Je sms, ali ga ni? Bo dvignil, ali ne bo? Adele ima v rokah telefon in to ne zadnje verzije najdražjega telefona, ampak mobilni telefon na preklop. Kdo je ne bi vzljubil kar takoj? Pomenljiva je tudi izbira njenega subjekta hrepenenja. Izbrali so moškega z videzom, ki spominja na Bližnji vzhod. Za nameček ima moški tetovažo z arabskimi črkami na dlani. V času, ko Bližnji vzhod kriči in umira v najhujših bolečinah, ga kliče Adele – (ne)hote? Besedilo pravi, da kliče "z druge strani". Spet – živimo v svetu, kjer so se zopet umetno poudarile razlike med verami, narodi in prepričanji, kar poglablja individualno in kolektivno trpljenje. Ni linije.

Adele je v preprosti pesmi zajela bolečino zlomljenega srca, propadle ljubezni in obžalovanja. Moški in ženska, zelo predvidljivo. Ampak kakor, da je z njo zadrhtel cel svet, ki obžaluje, da ne more vzpostaviti bolj pristnega stika ne le individualno, ampak tudi kolektivno. Kdaj si bomo končno rekli »Hello«? Pri Adele ni govora o tem, da so jo podkupili Iluminati. Tudi to se prileže.

Nujno pa potrebujemo slovensko verzijo takšnega učinka pesmi. Takoj.


Blackstar Davida Bowieja kot slavospev ljubezni

Blackstar Davida Bowieja kot slavospev ljubezni

Vsak zvok, vsak dih, vsak kamen