Bollywood - ples, ki združuje

Bollywood - ples, ki združuje

Leena Patel/Facebook

Leena Patel/Facebook

Leena Patel je uveljavljena in prodorna koreografinja vse bolj priljubljenega plesnega žanra bollywood, ki deluje v Britaniji in Indiji. Ima klasično plesno izobrazbo (bharatnatyam). Ustvarjala in nastopala je tudi na odrih kot sta Royal Albert Hall, Royal Opera House in O2 Arena. Leta 2014 je koreografirala tudi za slavnostni koncert Nobelove nagrade. Britanska televizijska oddaja Got to Dance jo je ponesla med sodobne plesne zvezde. Je avtorica koreografije za glasbenega izvajalca WILL.I.AM (BBC Music Awards, 2014).

Kako bi opisala bollyowood, za kakšen slog plesa gre?

Ni slog, temveč žanr, ki vsebuje več različnih slogov. Združuje namreč folklorne plese, pop, jazz, hip hop in tako naprej. Bollywood je v neprestani evoluciji, kar je pri tem žanru najbolj zanimivo, da lahko vključuje različne plese z vseh koncev sveta. Gre za nekakšno izrazno zbirko znotraj žanra, ki ga poimenujemo bollywood. Tega nisem opazila tako izrazito pri drugih žanrih in slogih.

Ima torej vse prednosti, da postane globalni ples?.

Strinjam se.

Najbolj me je pri bollywoodskih filmih presenetilo, da vsi igralci na koncu skupaj zaplešejo, tako »dobri« kot »slabi«.

Kaže, da se nasprotja lahko združijo, bo držalo, bollywood je resnično dostopen ples in vsak lahko sodeluje. Težko tudi nekomu rečemo, da to ni bollywood, ker je odprt za različne izraznosti. Nima tako strogo določenih plesnih izrazov kot klasični plesi. 

Kako je s popularnostjo bollywood plesa v Britaniji?

Če govorimo o prepoznavnosti, je izjemno popularen. Pogosti so bollywood nastopi na televiziji, porokah in dogodkih podjetij. Ni pa tako komercialna zvrst plesa kot zahodni plesni slogi. Številni menijo, da bollywood plešejo samo v Indiji, kar ne drži. Zato je veliko težje imeti samostojno kariero na Zahodu kot bollywood plesalec. Nekateri zato dejansko odidejo v Indijo, kjer se posvetijo izključno bollywood plesu. 

Kaj lahko obiskovalka tečaja pričakuje od bollywooda?

Kar najbolj potrebujemo je sprememba in hobi, ki nas razveseljuje. Moški imajo običajno več hobijev, ženske pa pogosteje bolj obremenjene s skrbjo za druge. Krasno je, da imamo prostor in čas, da se sprostimo izven doma. Bollywood ponuja poleg plesa, veliko veselja in občutek, da živimo svojo ustvarjalno svobodo.

 Kako se je začelo tvoje spoznavanje plesa?

Seveda sem od malega gledala bollywoodske filme in ob njih plesala, saj so polni plesa in pesmi. S starši smo obiskali Indijo in tam sem zraven televizije začela veselo plesati, kar je opazila moja teta. Ocenila je, da mi je plesno izražanje blizu, zato je predlagala staršem, da me pošljejo na izobraževanje. Ko sem bila stara osem let sem začela vaditi klasični indijski ples bharatnatyam in tudi khatak. Klasične plese sem vadila do 19. leta. Že od malega sem nastopala na različnih prireditvah in v templjih, kasneje so se povabila razširila preko nastopov s plesno šolo. Nato sem bila pripravljena na bharatnatyam-arangetram, kar pomeni dve uri samostojnega nastopa v klasični plesni obliki z živo glasbeno spremljavo. Po takšnem nastopu, ki velja kot končni izpit, lahko začneš samostojno plesno pot.

 Lahko primerjavo bharatnatyam in balet, ker gre za dva klasična plesa?

Skupno jima je, da sta klasični plesni obliki, čeprav je njuna izraznost drugačna. Kar plesalec pridobi z izobrazbo v klasični plesni formi, je disciplina. Struktura je podobna, začne se pri spodnjem delu in potem se nadgrajuje. Prav tako so najprej obvezne priprave z gibi, nato pa se počasi učiš bolj zahtevnih kombinacij, ki se povežejo v točko. Menim, da so plesalci, ki imajo klasično izobrazbo, kot so bharatnatyam, balet, jazz balet ali step, razvili določeno disciplino. Z njimi lažje ustvarjam, če pripravljamo bollywood ali sodobni nastop, ker bolj razumem njihovo telesno govorico.  

So pri bollywoodu kakšne posebne zahteve glede telesne oblike plesalke?

Pri baletu je zelo pomembno tudi kakšno imate telo, pravzaprav morate biti določen telesni tip. Predvsem zato, ker vas v klasičnem baletu soplesalec veliko dviguje in premešča, kar pomeni predvsem zelo vitke plesalke. Pri indijskem klasičnem plesu tega ni, ni treba, da ste določen telesni tip. Po mojem mnenju sta zdrav jedilnik in primerna telesna teža pomemebna za plesalko.

Pri baletu plesalke delujejo eterične, pri indijskem klasičnem plesu pa sem imela včasih občutek, da gre za tudi za borilne veščine.

Zelo zanimivo, da, v bharatnatyamu imamo dva vidika plesa – moškega in ženskega. Plesalec uprizori oboje, gre za kombinacijo eteričnega, prefinjenega, ki se lahko v trenutku spremeni v prikaz moči in energije. Kar mi je všeč pri tem plesu, da je dinamičen.

 Bollywood lahko z Leeno Patel spoznate na plesni delavnici, ki bo febraurja v Ljubljani. 

Leena Patel/FB

Leena Patel/FB


Botoks feminizem

Botoks feminizem

Blackstar Davida Bowieja kot slavospev ljubezni

Blackstar Davida Bowieja kot slavospev ljubezni