Blackstar Davida Bowieja kot slavospev ljubezni

Blackstar Davida Bowieja kot slavospev ljubezni

Youtube

"Konec 20. stoletja je bil čas za bogove rokenrola," je povedal ustanovitelj Hard Rock Caféja sir Isaac Tigrett. Družba je izgubljala zaupanje v politične voditelje in zgodbe o uspehu, ki so bile posledice nesmiselnih vojn. Navdih so zato raje iskali tudi pri svobodomiselnih umetnikih. Prav gotovo je bil nedavno preminuli glasbenik David Bowie eden izmed njih. Izstopal je s svojim glasbenim in igralskim talentom ter svojimi stališči. Zato je njegov odhod zaznamoval veliko ljudi. 

Njegov zadnji izdelek, album Blackstar je tudi zato, nekaj posebnega. Zapuščina velikega umetnika, ki nam morda lahko odstre vpogled v njegovo dojemanje sveta. Razlago pesmi Blackstar je napisala Vesna Nikolić, akademska umetnica, ki se že dve desetletji posveča duhovnosti in projektom, ki spodbujajo družbo k dvigu zavesti.


"Blackstar Davida Bowieja je pesem človeka, ki odhaja. Človeka, ki je z eno nogo že na drugi strani. Predvsem se v glasbi čuti trpek okus smrti. Glasba zveni, kot da ni iz tega sveta, podobno kot Mozartov Rekviem, prihaja nekje iz globine vesolja.

Nedvomno je možnih več razlag njegove pesmi Blackstar. Zame je to zgodba človeka, ki se ga je smrt dotaknila in ta dotik smrti mu je dal moč, da sname svojo masko in pogleda resnici v oči. Kar vidi, sta predvsem trpljenje in kaos – življenje na zemlji je pekel, kot nakazuje ozračje glasbenega videa Blackstar. Avtor prepozna in prizna sebi, da je črna zvezda. Če želimo biti svetla zvezda se moramo uskladiti z zakoni in ritmi vesolja: 

How many times does an angel fall? How many people lie instead of talking tall?

Spozna, da je bilo nekaj skupnega v vseh vlogah, ki jih je odigral v življenju. Večja in močnejša, kot vse druge vloge, je bila njegova vloga črne zvezde.

I can’t answer why (I’m a blackstar)

Just go with me (I’m not a filmstar)

I’m-a take you home (I’m a blackstar)

Take your passport and shoes (I’m not a popstar)

And your sedatives, boo (I’m a blackstar)

You’re a flash in the pan (I’m not a marvel star)

I’m the Great I Am (I’m a backstair).

Nima odgovora na vprašanje, zakaj je črna zvezda, ampak meni, da ve, kako se je to zgodilo:             

We were born upside-down (I’m a star's star)

Born the wrong way ‘round (I’m not a white star).                                

Bowie sluti, da je človeku že pri rojstvu dodeljena določena vloga in kljub temu, da bi si želel diamante v očeh, tega ni mogel spremeniti:

 I want eagles in my daydreams, diamonds in my eyes

(I’m a blackstar, I’m a blackstar).

 Vendar verjame, da je življenje večno - sveča je simbol življenja:

 In the villa of Ormen, in the villa of Ormen

 Stands a solitary candle.

V glasbenem videu to potrjuje lobanja, ki je simbol iniciacije v novo življenje, smrt je uvod v ponovno rojstvo na višji ravni in pogoj vladavine duha.

Posebno vlogo pri vsem dogajanju imajo ženske, ki z molitvijo (so na kolenih in se smehljajo) pomagajo pri prehodu in oči, ki so simbol spoznanja. Katere ženske? Morda gre za vse ženske s katerimi je bil Bowie v preteklosti ali preprosto ženske kot arhetip, ki so bile nosilke biološke evolucije in bodo imele enako vlogo pri evolucije zavesti. Čigave so oči? Oči boga ali oči žene Iman Abdulmajid, ki mu je spremenila življenje tako, da mu je odprla nova vrata, izza katerih je spoznanje, da obstaja nekaj več od tega, kar ljudje zdaj živimo. V času prehoda v drugo dimenzijo mu je dala podporo in moč. Blackstar Davida Bowiea je pravzaprav ljubezenska pesem, oda veliki, zreli ljubezni:

I’m a blackstar, way up, oh honey, I’ve got game

I see right so white, so open-heart it’s pain

I want eagles in my daydreams, diamonds in my eyes

(I’m a blackstar, I’m a blackstar)."


Za konec dodajam eno od sporočil Iman s tviterja: 

TwitterBollywood - ples, ki združuje

Bollywood - ples, ki združuje

Hello ali zakaj ima Adele 875 milijonov ogledov?

Hello ali zakaj ima Adele 875 milijonov ogledov?