Slovenski oblikovalci na Dunaju

Firma by Sanja, Pletenine Draž, Almira Sadar, Nelizabeta, Petja Zorec, Nataša Peršuh, Arijana Gadžijev.

KVF,   9. november 2015

Vrhunski slovenski oblikovalci in oblikovalke bodo predstavili svoje stvaritve na razstavi SOTO Made in Slovenia v sosednji Avstriji, na Dunaju. Ob določenih praznikih domači politiki trkajo na svoja prsta in hvalijo naše umetnice in umetnike, ki pa jih ob malce bolj realnih dogodkih gladko prezrejo. Od "zlatih" devetesetih let naprej, ko se je v državi vzpostavila skupina prodornih ustvarjalcev in ustvarjalk, so bili slednji priča strmemu upadu financiranja razstav in mednarodnih dogodkov, ki so nujni za umetniško pretočnost Slovenije.

Lara Bohinc on Instagram

Lara Bohinc on Instagram

Uspeti v tujini

Slovenskim oblikovalcem in oblikovalkam pogosto svetujejo, kako zelo pomembno je "uspeti v tujini" kot je na primer uspelo Lari Bohinc, ki je postala del svetovne oblikovalske elite.

Vendar ali je to res merilo uspeha? Ali pletenine Draž, ki spominjajo na uspeh italijanske družine Missoni, morajo biti na prodaj v Harrodsu, da nekaj pomenijo? Prodor na svetovni trg pomeni najpogosteje spremembo načina izdelave oblačil in še pomembneje, spremembo načina delovanja oblikovalcev. Nekateri preveč cenijo svoje delo, ki se mu posvečajo, da bi bili pripravljeni na razprodajo svojega talenta in znanja, le zaradi dobička.

Prav lokalni oblikovalci in oblikovalke, ki so značilni za določeno državo, slednji dajejo poseben čar. Zato jih moramo še posebej ceniti. Res je, da si vsakdo od nas ne more privoščiti takšnih izdelkov. Imamo pa lahko veselje, ko gledamo njihove stvaritve, saj so prave umetnine.

Platforma - poiščite soustvarjalce po svetu