Revna milijonarka

Revna milijonarka

Si predstavljate, da imate prekrasno vilo? Več kot eno. Čudovit avto, ne le enega. Pet. Otroci so preskrbljeni. Počitnice s palmami ali brez so za vas tako običajne kot dihanje zraka. Na računu nimate le milijona evrov, ampak veliko milijonov evrov.


In kaj je vaš naslednji korak? Zaračunali boste svoje predavanje tistim, ki nimajo niti ene hiše, avto na liznig, nepreskrbljene otroke in počitnice na obroke in jim povedali, kako naj vendarle tudi one in oni postanejo milijonarji in milijonarke? S tem, da hkrati gladko in mirno povozite vso logiko ekonomije in ekologije. Na svetu je vedno več nesramno in obsceno bogatih in vse več revežev in obupa. Pridigarski bogataši, ki z bolj ali manj veščo manipulacijo vsem obljubljajo, da si lahko »uresničijo sanje« z jahtami in zlatimi kreditnimi karticami, so ameriška moda. Kot vemo, je v ZDA socialni sistem obupen in ljudje zasvojeni s slabo prehrano, drogami in cenenimi televizijskimi oddajami. Njihovi milijonarji in milijonarke so naredili, oprostite za nazornost, en drek za svojo državo in za ljudi. Valjajo se v denarju, ki ga ne bodo porabili do smrti. Razen, če se ne nameravajo kot faraoni in faraonke zapreti v zlato krsto. Ni jasno, kako se bodo do smrti nagoltali vseh dobrin in ugodja.

Kako naj si razložimo, da slovenske milijonarke zaračunajo za en dan (!) predavanja skoraj 400 evrov? To je lahko ena cela pokojnina, to je ves socialni dohodek, to je več kot polovica pošteno zaslužene plače. Za sanje o denarju, ki se proizvaja posredno z izkoriščanjem deklic v Bangladešu, otrok, ki nabirajo kakav v Afriki ali Bosanca, ki pade z zidarskega odra v Stožicah ali nemara violinistke, ki ne dobi redne zaposlitve? So ti ljudje krivi, da nimajo več in so brez domišljije? Naj vsi prodajajo računalniške igrice, krofe ali torbice? Kdo bo pa delal? Za milijonarke mislim. Kdo jim odnaša smeti izpod zadnjice? Jih same peljejo na odpad in mimogrede povejo smetarju, da je nesposoben, ker ne »živi svoje sanje«?

V Sloveniji je 57 krajev brez prebivalcev. Milijonarke bi tam lahko že včeraj zgradile socialna stanovanja za mlade družine in domove za ogrožene starejše. Očitno jim kaj tako dobrega ne pade na kraj njihove navidezno »poduhovljene« strategije, ki z nekakšnim sijem za lase privlečene dobrote pušča zares grenak priokus. Kaj za božjo voljo jim manjka v vsem njihovem bogastvu, da morajo od manj premožnih črpati še naprej denar zase?

Na veliko se oglašuje tudi predavanje »Secret«, o menda skrivnostni privlačnosti finančnega uspeha. Vsa skrivnost je zgolj služenje na račun naivnežev. Uvoženo predavanje ima polovično ceno domačih milijonark, samo 180 evrov za nekaj uric.

Kaj smo, ko nimamo ničesar? Obupani. Kdo smo, brez krone na glavi? Osamljeni. Kje smo, ko občutimo hvaležno skromnost? V naravi. S kom delimo stisk roke? Z redkimi. Tu je večina ljudi. Ne potrebujemo gradov v oblakih, ampak stabilnost, pravičnost in smisel. Ki ni in ne more biti bogatenje na račun drugih.

Ko enkrat človek zaračuna svoj uspeh, ki ga je prislužil s tem, da so tako ali tako ljudje kupovali njegove izdelke, je zelo težko razumljivo dejanje. Če si kdo resnično želi živeti med enakimi in uspešnimi, in ima zato vse pogoje, bo znanje delil zastonj ali po zelo dostopni ceni. Vse ostalo je biznis in to brutalen, čeprav je zavit v sladkobnost navidezne pomoči.

Nemogoče je pozabiti besede mamice, ki je zbirala denar za terapije za svojega otroka, ko je videla, da so ji upokojenke s peklensko nizko pokojnino nakazovale po evro ali dva vsak mesec. Da bi bilo nekomu lažje. Teh nevidnih milijonark, ki v svojih očeh nikoli nimajo premalo, da ne bi komu podarile nekaj, je veliko. Njihova ljubezen do ljudi ne potrebuje odra. So naše resnično bogastvo. Še danes jim to povejte. Naj ne bo skrivnost, da je jabolčni zavitek iz obtolčenih jabolk najbolj slasten obrok, ki ga nima milijonarka, ker je podarjen iz srca. Brez računa. Ne moremo se zahvaliti za čisto dobroto z ničimer, razen, da še sami skušamo postati njim podobni. Ni lahko in nemogoče je to kupiti.

Zdravo, lepo in dobro - obiščite    ZELENO TRGOVINO   .

Zdravo, lepo in dobro - obiščite ZELENO TRGOVINO.

Nekaj belega

Nekaj belega

Sosed sosedu inšpekcija in 29 milijonov za prijatelje

Sosed sosedu inšpekcija in 29 milijonov za prijatelje