Kolinda brani Afganistan

Kolinda brani Afganistan

Hrvaška javnost se sprašuje, ali ima njihova predsednica Kolinda Grabar Kitarović »išias«. Med govorom v Kninu na temo vojaške operacije Oluja je kazala podobne znake, kot jih je imel Jean Claude Juncker na srečanju NATA.

Predsednica je postrojenim ameriškim predstavnikom NATA v Kninu kot kolegom v gostilni zatrjevala, da je bila vojaška operacija Oluja »brezmadežno čista«.

Hrvaška ima o operaciji Oluja zelo visoko mnenje. Srbska stran to vojaško dejanje označuje za največje etnično čiščenje v nekdanji Jugoslaviji. Hrvaška vojska je v tej operaciji preselila 220.000 srbskih prebivalcev s podeželja, bilo je tudi več kot 2000 mrtvih. Hrvaška operacija je uspela, ker sta na srbski strani načelnik generalštaba in general Momčilo Perišić ter Jovica Stanišić, delala za organizacijo CIA. »Čistost« je izmuzljiva kategorija v vsaki vojni, še posebej pa, če se vpletejo ameriški interesi.

Washington trdi, da se na Hrvaškem zavzema za spodbujanje »demokratične družbe, ki bo močan partner evroatlantskim institucijam.« V svojih spominih z naslovom To End A War iz leta 1998 pa je ameriški diplomat Richard Holbrooke navedel precej drugačno ameriško oceno Hrvaške. Holbrook citira opombo kolega Roberta Frasurja, ki je bila napisana med srečanjem s hrvaškimi uradniki 17. avgusta 1995:

»Dick: Te fante smo »najeli«, da so naši psi, ker smo bili obupani. Poskusiti jih moramo 'nadzirati'. Zdaj ni čas, da bi bili izbirčni.«

Kako dejansko neizbirčni so bili na Hrvaškem, kažejo nemški dokumentarni posnetki neonacistov z različnih koncev Evrope, ki so se borili proti JLA. Vključno s posnetki SS uniform in zastav. Beseda »čisto«, ki jo je izrekla Kolinda tako dobi še dodaten prizvok.

Predsednica je med drugim v Kninu povedala, da si je želela, da bi šla s puško v roki na fronto, ampak takrat je delala na ministrstvu in ni utegnila. Torej Kolinda ni bila prikrajšana le za izbiro jogurtov v socializmu, ampak tudi za puško v vojni. Čeprav obe izjavi nista ne točni ne prepričljivi. Govor je nadaljevala z večkratnimi poudarki, da se trenutno »Hrvaška brani v Afganistanu«. Namreč pred ISIS in Al Kaido in da hrvaški padli borci v Afganistanu niso zaman. Ali ne bere poročil NATA ali pa je v celoti prevzela ameriško retoriko, da se domovina brani z napadanjem oddaljenih držav, ki nikoli niso izstrelile niti enega naboja na tvoje ozemlje.

Kaj je Afganistan storil Hrvaški ali pravzaprav ZDA, ki tam bojujejo še eno nesmiselno in krvavo vojno brez konca? Kaj počne v Afganistanu 14.000 ameriških vojakov? Gre za najdaljšo vojno v zgodovini ZDA in zanjo je zdaj umrl tudi hrvaški vojak. Le zakaj? 3. junija 2019 je bila 40. obletnica ameriškega vpletanja v Afganistan s pomočjo agencije CIA, seveda. 40 let! Afganistan ni bil vedno večno bojišče polno oboroženih verskih fanatikov, vendar že dolgo se niso po tamkajšnjih ulicah sprehajala svobodno oblečena dekleta. Afganistan je v 70-ih letih začel kmetijsko reformo, uveljavljati pravice žensk in predvsem se je želel otresti gojenja maka za opij. Ameriški režim je napredovanje družbe grobo preprečil s svojim dokazanim vmešavanjem. In zdaj lahko za proizvodnjo heroina umirajo hrvaški vojaki?

Po napadu na dvojčke, ki so vse bolj sumljivo opravičilo za neusmiljene napade ZDA, je bilo v Iraku, Afganistanu in Pakistanu 480.000 žrtev. Samo v Afganistanu je v umrlo od leta 2003 več kot 2000 ameriških vojakov. Do avgusta 2013 je v Aganistanu umrlo več kot 31.000 civilistov. To je račun vojne za demokracijo.

Razpad Jugoslavije je bil in ostaja velika nepotrebna žrtev med sosedi, sorodniki in sodržavljani. Strahotne žrtve so bile zaradi razpada. Naši sosedje pa lahko ponovno umirajo, ne zato, ker se borijo za lastne interese, ampak za trgovino s herionom v Afganistanu. Poleg tega, da so v Afganistanu našli milijarde vredne redke kovine. Hrvaška predsednica je v govoru neprestano menjavala opevanje operacije Oluja in pomembnost neskončne vojne v Afganistanu pred zadovoljnimi predstavniki ameriške vojske. Takšna je samostojnost držav po razpadu jugoslovanske federacije.

Smrti zaradi drog se v ZDA strmo povečujejo, tako kot proizvodnja opija v Afganistanu, odkar so se vmešale ZDA. Ni lahko biti Kolinda in takšne »vojne operacije« opisovati kot branjenje svobode na Hrvaškem.

Zdravo, lepo in dobro - obiščite    ZELENO TRGOVINO   .

Zdravo, lepo in dobro - obiščite ZELENO TRGOVINO.

zelena.jpg
Volkov se bojite, raka pa ne?

Volkov se bojite, raka pa ne?

Izpit iz osnov kampiranja

Izpit iz osnov kampiranja