Zakaj rešujemo ladje, ne ljudi?

Zakaj rešujemo ladje, ne ljudi?

Piše: Tamara Čok

Gospodična Carola Rakete je hči bogatega Nemca s stanovanjem v Londonu. Njen oče sodeluje z industrijo orožja. Pred nekaj leti je izjavila: »Sem bogata belka in bom pomagala!« Včasih je sodelovala z Greenpeacom, zdaj pa je aktivna v nevladni organizaciji Sea Watch iz Nemčije, ki se financira iz donacij. Sea Watch se ukvarja s prevozom migrantov iz Afrike. Trdijo, da jih rešujejo.

V Mediteranskem morju trenutno deluje nekaj takih ladij nevladnih organizacij. Libijske oblasti so pred kratkim izjavile, da so te ladje povezane z voditelji čolnov in gumenjakov, ki za denar prevažajo migrante iz Afrike v Evropo. Torej gre za trgovino z ljudmi. Dejansko se ladje, kot je Sea Watch, dogovorijo, kje se bodo sestali s trgovci z ljudmi in na krov svojih ladij pobirajo migrante.

Ampak vrnimo se odmevni akciji »reševanja« ladje Sea Watch 3 in njene kapitanke Carole Rakete. Po tem, ko je pobrala na krov svoje ladje migrante, se je kapitanka Carola odločila, da jih ne bo odpeljala do najbližjega varnega pristanišča, ki je bilo Tunis, rekoč, da je tam nevarno. Zelo čudna izjava, če upoštevamo dejstvo, da gre približno 7 milijonov Evropejcev na dopust v Tunis vsako leto. Potem je plula približno en dan in zaprosila Malto za varen pristan. Malteške oblasti so njeno prošnjo odklonile! Precej nenavadno je torej, da se cel svet zgraža nad Italijo, ki je odredila isti ukaz. Pa vendar, po malteškem NE, je kapitanka zaprosila za varen pristan v Italiji. Tudi italijanske oblasti so ji odrekle pristan in je tako ostala v mednarodnih vodah. Tam je krožila celih 15 dni!

Takoj po odklonilnem ukazu s strani italijanskih oblasti so odplule do ladje in iz nje pobrale bolne, noseče ženske in otroke, ter jih nastanile v italijanskem centru za migrante. Na krovu so pustile zalogo hrane, vode in zdravil; zaloga je zadostovala za 14 dni. Carola Rakete pa je še kar naprej krožila, kot rečeno celih 15 dni v mednarodnih vodah pred italijansko obalo. V tem času bi s svojo ladjo lahko varno pristala v katerem koli drugem kraju v Mediteranu. Imela je dovolj zalog vsega in bi se lahko varno odpravila v katero koli nizozemsko pristanišče, saj pluje ladja Sea Watch 3 pod nizozemsko zastavo. Pa tega ni naredila. Čakala je 15 dni, ves čas bila na radijski zvezi z italijanskimi oblastmi, ki bi, če bi se karkoli na krovu zgodilo, posredovale.

Zanimivo, da ni odplula recimo v Francijo ali pa na Hrvaško, ki je še bližje. Njen cilj je očitno bil zgolj italijansko pristanišče Lampedusa.

V pomorstvu veljajo stroga pravila: eno od teh je dokument, ki se imenuje »prosti promet’« Ni ga poveljnika na tem svetu, ki ne bi vedel, kaj to je. Brez »prostega prometa« namreč, ne smeš vpluti nikamor! Ta dokument je potrdilo, ki ga izda več vej oblasti države: policija, zdravstvena inšpekcija, finančna in pomorska uprava. Pomeni, da lahko plovilo vpluje v državo oziroma v pristanišče. Carola Rakete tega dokumenta ni prejela, pa je vseeno na silo vplula proti Lampedusi. Kot velevajo zakoni, mora biti teritorij države varovan in je zato finančna policija s svojim čolnom opozarjala kapitanko, da krši zakonodajo in pravila. Kapitanka je svoje plovilo mirno vozila proti pristanu in se pri tem ni menila za finančno policijo, ki ji je preprečevala nadaljnjo vožnjo s svojim čolnom. Na koncu je kapitanka stisnila ob obalo čoln finančnikov. K sreči ni bil nihče poškodovan. Vendar pa je to še ena hujša kršitev tujca v drugi državi! S svojo večjo silo se je upirala poveljstvom druge države!

Naj sklenem: migrantov ni rešila iz morja temveč iz čolnov, s katerimi je bila dogovorjena, kje jih bo pobrala. Ni jih odložila v prvem varnem pristanu, v Tunisu, temveč je nadaljevala pot proti Evropi. Malta je odklonila vplutje ladje Sea Watch 3 v pristanišče Valeta. Italija je odklonila vplutje ladje v italijanska pristanišča. 15 dni je plula pred italijansko obalo z migranti na krovu! Na silo je vplula v pristanišče Lampedusa in pri tem ogrozila življenje ljudi; finančnikov, migrantov in sebe!

Potem je tu še zdravorazumsko razmišljanje slehernika, ki je, kot je videti, v današnjih časih izginilo neznano kam! Udrihanje po notranjem ministru države Italije, Matteu Salviniju, je iracionalno razmišljanje. Gospod je sicer res iz stranke na desnici, vendar to še ne pomeni, da je samo on tisti, ki izdaja povelja in v demokratični republiki lahko počne, kar hoče! Nova italijanska vlada je namreč začela reševanje begunske krize tam, kjer se pravzaprav začenja in ne tu, pri nas v Evropi, ko na tisoče in tisoče migrantov, če le uspe po morju priti do tu, pristaja v azilnih domovih, brez pravic ali pa delajo na poljih in v nemogočih razmerah za pičlih 0,50 € na uro! Prav tako kot ostale države ima tudi Italija svoj parlament, ki sprejema zakone. Slednje potrdi ali pa ne njihovo Ustavno sodišče in na koncu zakone podpiše še predsednik republike. Matteo Salvini torej ni absolutni vladar in ga ni moč kar tako povprek samo pljuvati in obsojati!

Italija je sprejela največ migrantov, odkar se je začela begunska kriza. Sedanja vlada, ki želi rešiti to krizo in ima pri tem vso legitimno pravico, se je povezala z afriškimi državami od koder prihaja največ migrantov. Ugotovili so, da je med migranti zgolj 7 % beguncev, torej ljudi, ki bežijo iz ogroženih področij, vsi ostali so ekonomski migrantje, ki si želijo boljše življenje od nevzdržnega, tlačanskega, neo-koloniziranega, ki ga imajo doma. Italija se je povezala tudi z libijskimi oblastmi, od koder po morju prihaja največ migrantov. Ni treba razlagati, da imata tako Italija kot Libija svoje obveščevalne službe in prav slednje so tiste, ki so ugotovile, kako nevladne organizacije v resnici pomagajo migrantom. Njihova »pomoč« še zdaleč ni to kar si večina predstavlja zgolj zato, da morda ublaži svoj občutek »krivde« in se tako odreši nelagodnega občutka, da ne stori ničesar za ljudi v stiski. Ogenj se namreč gasi tam, kjer gori in ne tam kjer ga ni. Ugotovili so tudi, da so nekatere nevladne organizacije financirane s strani tako imenovanega dobrotnika Sorosa.

Da je Afrika celina z največ rudnega bogastva je znano, ni pa dovolj znano, kako so si finančne elite podredile ta kontinent. Cela podsaharska Afrika je v prvi vrsti podrejena z valuto, afriškim frankom. Korporacije so pokupile ali kar prevzele vse rudnike z uranom, litijem in drugimi danes najbolj donosnimi darovi matere Zemlje. V tem delu Afrike ni niti ene banke v njihovi lasti, temveč so tam samo banke v lasti »mega bogatašev«. Od vsega bogastva, ki ga tam torej imajo, ostane za Afričane skoraj nič. Po nekaterih analizah naj bi jim ostalo zgolj 10 % zaslužka.

Da je migrantska kriza nekaj drugega kot le migrantska kriza, bi lahko bilo jasno sleherniku, ki je prebral kakšen zgodovinski učbenik. Polnjenje Evrope z migranti pove tudi to, da bo v kratkem delovna sila izjemno poceni. In če bi slehernik torej zmogel razmišljati s svojo glavo, bi temu pojavu lahko mirno rekel boj delavskega razreda proti finančnim elitam! In kje so danes leve stranke, ki so še nedolgo od tega bile rdeče, danes pa še roza ne uspejo biti? Kje so stranke, ki so se nekoč borile za pravice delavskega razreda, manjšin in slehernika ne glede kje ta živi?

zelena.jpg
»Neznano mineralno olje«

»Neznano mineralno olje«

Hrvaška kot Havaji in Slovenija kot Švica

Hrvaška kot Havaji in Slovenija kot Švica